2015-09-22

#999: Velkej frajer Nate: Co by se všechno mohlo pokazit? - 65 %


Velkej frajer Nate: co by se všechno mohlo pokazit? (Big Nate: What Could Possibly Go Wrong?)
Vydalo nakladatelství CooBoo v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako "Big Nate: What Could Possibly Go Wrong?" v roce 2012. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Lincoln Peirce
Kresba: Lincoln Peirce

Klidně se přiznám, že jsem o existenci nějakého "Velkýho frajera Nata" ani nevěděl, dokud jsem nezjistil, že s jeho příběhy vyšla komiksová sbírka, a to i v češtině pod nakladatelstvím CooBoo, které mimochodem vydává i ty ostatní příběhy, které jsou především prózou spojenou s ilustrací a nějakým tím komiksem. Těch knih je u nás na trhu ke koupi již celkem šest, k tomu ještě kniha s různými hříčkami. Začalo to knihou "Velkej frajer Nate je prost třída", která vyšla pod CooBoo v roce 2011.

Série rozhodně není primárně určená pro mě, a tak jsem si ji ani nemohl všimnout, nebo o ni nějak zásadněji zavadit, i když na internetu už je dlouhou dobu dostupný strip "Big Nate", který vychází originálně v angličtině, ale právě kniha "Velkej frajer Nate: Co by se všechno mohlo pokazit?" nám přináší tyhle stripy i v češtině. Pokud byste měli zájem a dostatečnou znalost angličtiny, po dočtení knihy můžete klidně pokračovat ve čtení stripů na jeho oficiálních stránkách, kde vychází pravidelně každý den. První číslo stripu se pak datuje až do roku 1991, ale v českém vydání najdete až stripy od roku 2007. Ty novější na internetu jsou pak dokonce i v barvě.

Strip vychází standardně v proužku o čtyřech okénkách - kromě nedělních speciálu, ten je vždy větší - ale pro potřeby vydání v češtině došlo k tomu, že jsou stripy transformovány do formátu 2x2. Popravdě, při čtení mě to ani nenapadlo, až když jsem viděl originál, tak jsem si uvědomil, že ona ta forma 2x2 vlastně nevypadá vůbec špatně a celková struktura vtipu je tak docela kompaktní a pro dětského čtenáře mi celkově sedí víc než ten klasický proužek.

Co je ale hlavní, to je skutečnost, že ty stripy jsou docela dobré. Neříkám, že jsou skvělé, ale je vidět, že tohle jsou zažité postavy, které jedou a které se snaží o to, aby bavily. Nate a jeho kamarádi jsou klasickými dětmi na základce, které se nudí a především Nate je takový rebel, kterého nic nebaví a celkově je k ničemu. Trochu mi připomíná Calvina, ale přece jen zas tak dobrý strip s Natem není. Nate není spratek, jenom je to takové to líné dítě, které se chce nějak protloukat a chce, aby ho milovala jeho vysněná. To se mu nedaří, ale tak on má spoustu dalších problémů - hlavně s učiteli - které musí řešit.

Stripy byly vybírány tak, aby tvořily ucelenější příběhy, takže některé vycházely i po dobu 14 dnů a je na nich vidět, že z jednoho tématu se autor snažil vytěžit co nejvíce a sem tam se trochu moc opakoval, anebo trčel na místě. Přesto se mu daří pobavit a vy se u čtení sem tam zasmějete, protože autor hodně hraje na to, že ta dětská nevinnost je odzbrojující, především tedy v kontextu něčeho ostřejšího, co se děje. Některé věci z dětských úst prostě zní jinak než z těch dospělých.

Nate je prostě pohodář, a tak na vás bude komiks celkově působit. Je to zábava, která není náročná, je to zábava, při které můžete objevit postavy, které vás budou zajímat, a vy se toho o nich budete chtít dovědět víc a budete si chtít víc přečíst. Díky nenáročnosti je strip přístupný v podstatě každému a ani pro děti zde není nic, co by mělo být zásadně nepřijatelné. Naopak, jede to na hezké vlně dětské naivity a nevinnosti, že jsem se v těch stripech na chvilku utopil a nemusel se o nic jiného starat. A když tohle kniha dokáže, je to moc fajn.

Komiks "Velkej frajer Nate: co by se všechno mohlo pokazit?" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Žádné komentáře:

Okomentovat