2015-04-08

#888: Kategorie: Stvůry 3 - 40 %

Kategorie: Stvůry 3 (Category: Freaks 3)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Category: Freaks 3" v roce 2003. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 172 Kč.

Scénář: Gokurakuin Sakurako
Kresba: Gokurakuin Sakurako

Četl jsem pár názorů na to, že tenhle díl je o něco lepší, než díly předchozí, že se konečně začíná rozjíždět příběh, a tak jsem si říkal, že by to skutečně mohlo být zlomové. Tohle by mohl být ten skutečně první díl, kde to celé začne, kde se dozvíme spoustu informací. Ano, opravdu by to mohl být první díl, kdyby se tam přidalo pár informací, které jsou důležité z předchozích dílů - popravdě jich zase tolik není. Jenže i tak zůstává u toho, že tahle manga série je jednoduše podprůměrná, protože nedokáže udržet vaši pozornost. To, čím zaujme, se následně jen moc opakuje a po chvíli to začne nudit.

Komiksu se rozhodně nemůže vzít, že opravdu došlo k určitému ustálení a místo jednotlivých epizod, které měly minimální návaznost - to bylo v první dílu - nás čeká příběh, který je celkově provázanější a lépe drží pohromadě. Dovídáte se o postavách trochu víc a ty se vám více dostávají pod kůži. Rozhodně to ale není s takovou silou, abyste mohli říct, že konečně dostáváte mangu, která stojí za to. Nedostáváte. Flashbacky jsou sice příjemným oživením, které dělá komiks zajímavějším právě proto, že se dovíte něco z historie a významu postav, ale ono to dějově prostě není tak chytlavé, jak byste si přáli. Sám mám myšlenku podobných agentur rád - něco podobného sám v současné době píšu - ale tohle provedení je prostě chabé.

Sakurako opět ztroskotává na tom, že není tak dobrá vypravěčka, a to jak prostřednictvím textu, tak i prostřednictvím kresby. Některé části jednotlivých kapitol jsou příliš zmatené, aby vás to bavilo číst, a zase se tam neděje nic tak světoborného, abyste se to nějak snažili luštit. S tímhle mám prostě největší problém. Sakurako není dobrá vypravěčka a s tím pro mě manga "Kategorie: Stvůry" padá. Autorka má celkem dobré nápady, některé prvky jsou skvělé - králíčci, oko v těle, apod. - ale to jsou prostě jen nápady, které, pokud nejsou v konzistentním celku, nemohou fungovat tak dobře, jako v případě, kdyby se jich chopil nějaký schopnější autor.

"Kategorie: Stvůry 3" tak jednoduše řečeno drží nízkou laťku předchozích dílů. Přijde mi malinko lepší než druhá kniha, ale opravdu jen malinko. Zůstává na úrovni první knihy a neměl jsem pocit, že by se série nadechovala k něčemu lepšímu. Ona už ani moc nemá čas se nadechnout, protože už je skoro dokonáno. Před námi je poslední kniha, kterou dočtu jen ze setrvačnosti a s poslední nadějí, že tam ještě bude něco, co by autorce trochu zlepšilo reputaci. Dá se o tom ale celkem pochybovat, protože to by musela být najednou osvícena, a k tomu asi těžko došlo. "Kategorie: Stvůry" není naprosto odpadovou mangou, ale tomu dnu se blíží více než vrcholu.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Kategorie: Stvůry 1"
"Kategorie: Stvůry 2"

2 komentáře:

  1. Anonymní8/4/15 17:55

    na tohle se vykašli a přečti si něco od Hanami. Myšlenky smyšlenky a Město světel jsou mangy jak se patří. nejspíš i samotní Japonští vlastníci práv si uvědomili, že kategorie je sračka, tak proto to nabídli Zoneru. jim bylo jedno, co vydají. hlavně, že to je manga. aspoň k nám přinesli Uzumaki. to jediné se jim povedlo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip. V budoucnu určitě zkusím. Tuhle sérii ještě dojedu, i když opravdu za moc nestojí...

      Vymazat