2015-04-07

#887: Gravitation: Přitažlivost 3 - 55 %

Gravitation: Přitažlivost 3 (Gravitation 3)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako "Gravitation 3" v roce 1996. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Maki Murakami
Kresba: Maki Murakami

Není to žádná závratná manga, která vás nadchne příběhem, i když je vidět, že nějaký tu je, že to není jen tupá snaha být zajímavý. Autorce se daří, aby pobavila, ale také má snahu příběh někam vyvinout. A k tomu skutečně dochází. Jednotlivé postavy mají celkem jasně dané charakterové vlastnosti a překvapivě ani nevadí, že to jsou hlavně karikatury. Především pak hlavní postava Šuiči je prostě karikaturou, což je mnohokrát znázorněno i zjednodušenou, afektovanou kresbou, která je velmi často důvodem, proč se začnete usmívat. Tohle beru jako velké pozitivum série, protože pobavit umí.

Šuiči si bude muset zase projít osobním emocionálním peklem, asi tak na každé třetí stránce. Důvod je ale v tom, že zjistil, že jeho milovaný Juki je zasnoubený. To je rozhodně problém, pokud máte tak majetnické sklony jako Šuiči, který chce mít obletovaného Jukiho jen pro sebe. Nezapomíná se však ani na to, že Šuiči má kapelu a se svými spoluhráči to chce někam dotáhnout. Štěstí jim přeje, i když se kapela jmenuje "Bad Luck". Ono je toho štěstí možná až trochu moc a některé posuny v ději jsou strašné konstrukty, ale zase jsem docela rád, že jednou je tu něco, co je zábavné a celkově pozitivní. Pokud tu jsou problémy, tak hlavně v citové rovině. K tomu je pak dodán vtip, aby to nebylo tak drsné.

"Gravitation: Přitažlivost 3" není třeskutě vtipnou knihou, ale rozhodně se jedná o knihu, která je zábavná. I když se zde řeší celkem vážné věci, což láska prostě někdy je, tak je to celé příjemně odlehčené a baví vás to. To, že je v centru dění láska mezi dvěma muži, nebo spíš mužem a chlapcem, je něco, na co si hodně rychle zvyknete a nepřijde vám to ani divné. Japonci homosexualitu podávají naprosto přirozeně, stejně jako různé úchylky. Tohle prostě k jejich tvorbě patří a není to jen deviza Maki Murakami, i když ona je v tomhle opravdu dobrá.

Knihu "Gravitation: Přitažlivost 3" si přečtete ve chvíli, kdy máte chuť na něco, co je jednoduché, není to příliš komplikované na pochopení, má to pořádné tempo a pořád se něco děje, anebo jsou zde alespoň vtipy, kterým se zasmějete. Děj se dá pochopit i ve chvíli, kdy neznáte předchozí dění, i když je to samozřejmě o něco náročnější. Problém je pak v tom, že některé postavy prostě splývají, což je dáno i tím, že mají mít podobné rysy. Trochu se v tom začnete ztrácet, ale ono je směřování děje opravdu tak pevně dané, že na konci nebudete mít pocit, že byste něčemu neporozuměli.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Gravitation: Přitažlivost 1"
"Gravitation: Přitažlivost 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat