2015-01-23

#835: Vetřelci Omnibus 1 - 55 %

Vetřelci Omnibus 1 (Aliens Omnibus, vol. 1)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2009. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • Aliens: Outbreak (1989)
  • Aliens: Nightmare Asylum (1990)
  • Aliens: Female War (1993)
  • Aliens: Theory of Alien Propagation (1988)
  • Aliens: The Alien (1991)
Souborně jako "Aliens Omnibus, vol. 1" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2007. České vydání má 384 stran a prodává se v plné ceně za 899 Kč.

Scénář: Mark Verheiden a John Arcudi
Kresba: Mark A. Nelson, Ben Beauvais, Sam Kieth, Tony Akins

Pokračuji ve své odysee po omnibusech a do rukou se mi dostala první kniha sebraných komiksů s Vetřelcem. Tahle bestie, která má prostě dokonalý designový návrh, se stala skvělým protagonistou ve výtečné filmové sérii, a tak jsem byl docela zvědavý, jak a zda vůbec se horor podaří přenést i na stránky komiksu. Byl jsem k tomu celkem skeptický, protože se primárně jedná o produkci, která by měla zaujmout širší publikum. S Vetřelcem je tohle přece jen trochu komplikované, protože ty jeho jednotlivé formy jsou samy o sobě hodně děsivé. A tak se podařilo stvořit tři celkem dlouhé komiksy a dva krátké, které se do první knihy vešly, a které ukazují, že když se z toho ten hororový prvek vyndá, výsledek je pořád ještě snesitelný.

"Epidemie" je první příběh, který se vrací k postavám, jež jsou i nám známy z druhého filmu, i když tady došlo k pár obměnám ve jménech, což je ale na začátku komiksu vysvětleno. Vracíme se k jedné malé holce a jednomu vojákovi, akorát s tím rozdílem, že ta malá holka nám vyrostla a je z ní skvělý chovanec ústavu. To je Billie neboli Newt. Voják Hicks, který se v komiksu jmenuje Wilks, je pak pořád součástí armády, ale i v jeho případě to skřípe. A ono to docela pořádně skřípe v celém příběhu. Už dlouho jsem se tak moc komiksem netrápil jako v tomhle případě. Je to špatně napsané, přeskakuje se zde mezi postavami, které si pletete, a dějově vám to nedává smysl. Na konci se to trochu spraví, ale ne zase tolik, abyste si "Epidemii" zamilovali.

To, jaká budoucnost je prezentována, je docela dobře rozvrženo i v dalších dvou komiksech "Útočiště šílenců" a "Dívčí válka", které mají stále hodně společného, protože pořád sledujeme stejné postavy - Billie a Wilkse, kteří se prodírají vesmírem s Vetřelci neustále v patách. V podstatě se dá říct, že tvůrci komiksů se zaměřili na to, že Vetřelci jsou mimozemskou entitou, kterou chtějí lidé využít a tím na sebe v podstatě strhávají svou vlastní záhubu. To je celkem logické, bohužel místo toho, aby to bylo zajímavě psychologické, což přece jen sem tam probleskne, primárně se jedná o komiks, který je akční a kde se postavy dostávají z místa na místo, logika se moc neřeší a vše je podřízeno tomu, aby se něco dělo. Někdy opravdu cokoli.

Vyvrcholením by měla být záchrana jedné holky, ale bohužel se jedná o celkem unylé čekání, které nakonec vrcholem opravdu není. Vrchol je někde jinde, a to v tom, že se objeví jedna důležitá postava. Na konci omnibusu vás ještě čekají krátké jednohubky "Teorie vetřelecké reprodukce" a "Cizák", které - když už nic jiného - se alespoň vztahují k tomu, co bylo vyprávěno v předchozím dění a mají tak smysl pro celou mytologii. Celkově se ale nemůžu zbavit určitých rozpaků z toho, co vlastně "Vetřelec" v komiksu znamená. Máme tu celkem šest omnibusů, ale nemohu tvrdit, že se na těch zbylých pět vyloženě těším. Mark Verheiden není špatný scenárista a příběhy mu celkem drží pohromadě, ale v tomhle případě tolik nebaví. A co mi ještě vadilo, to byla kresba Sama Kiethe, který mi tu prostě nesedl svým specificky nedokonalým stylem. Kdyby to kreslil odvážněji, bylo by to nejspíš lepší.

1 komentář:

  1. mozem mat taku otazocku? viem, ze toto uz nie je novy clanok, ale skusim... mate este tuto knizku? alebo viete, kde by sa dala zohnat? zhanam ju totiz pre priatelku, spravilo by jej to velku radost :) budem vdacny za akukolvek relevantnu radu, zatial som tuto knihu nikde nenasiel :/

    Miroslav Kizák

    P.S.: na Facebooku som pod svojim vlastnym menom, takze mi mozete odpisat aj tam, dakujem :)

    OdpovědětVymazat