2014-11-14

#785: Ekonomix - 100 %

Ekonomix (Economix: How Our Economy Works (and Doesn't Work), in Words and Pictures)
Vydalo nakladatelství Paseka v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako "Economix: How Our Economy Works (and Doesn't Work), in Words and Pictures" v roce 2012. České vydání má 304 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Michael Goodwin
Kresba: Dan E. Burr

Hm, americký autor, který hned v úvodu říká, že se sice snažil mluvit o ekonomice jako o jevu celosvětovém, ale vzhledem k tomu, že je Američanem, stejně se především zaměřuje na ekonomiku americkou. Tohle nebylo něco, co by mě na první pohled dostalo, a myslel jsem si, že se bude jednat o neobjektivní komiks, který bude zaměřený na kapitalismus. Asi více jsem se mýlit nemohl! Přiznám se, že mě trochu nahlodal Tomáš Sedláček, který je citovaný na obálce knihy. Pravda, spojení slov ekonomika a dobrodružný zní i po přečtení komiksu podivně, ale v jednom měl Sedláček rozhodně pravdu - ekonomie je zde podávána správně, protože k ní Goodwin přistupoval jako k detektivnímu případu, který osvětluje ze všech stran.

To hodnocení rozhodně není vysoké a rozhodně to není proto, že by Goodwin byl zapřisáhlý kapitalista a jako správný Američan velebil americký sen. Kniha o tomhle vůbec není. Kniha je primárně o dějinách lidstva v jeho ekonomické éře, již můžeme datovat od Adama Smithe, který je zde nesmírně důležitý, protože už od něj je možné sledovat, jak se ekonomické názory nesmyslně vyvíjely, jak se ekonomové oháněli Smithem, ale ve skutečnosti mnoho z jeho studií a textů zapomínali, ať už vědomě nebo nevědomě. Tohle samotné, pokud se o ekonomii trochu zajímáte, vám otevře oči a snadno vás přesvědčí o tom, že to, co se ve škole - myslím na univerzitě ekonomického zaměření - učí, jsou jenom výtažky z rozsáhlých prací, které jsou mnohem komplexnější a v konečném důsledku i správnější, na druhou stranu komplikované a mnohdy nevhodné pro praxi a nakonec i pro teorii.

Díky četbě "Ekonomixu" jsem si uvědomil, že to, co jsou vysokoškolská skripta, jsou prostě jen slátaniny, které vám ani trochu nedají pochopit to, co je ekonomie jako věda, a to jednoduše proto, že vám jsou mnohé informace zatajovány. A pokud si toho Smithe, Ricarda anebo i Marxe s Englesem neseženete, stejně nikdy nepochopíte, o co v té pavědě vlastně jde. Ekonomie je komplikovaná a nikdo z těch mužů ji nedokázal popsat tak, aby se dalo pochopit, jak ekonomiky fungují, protože to prostě není možné, respektive není to možné zjednodušit do matematického vzorce, který by v praxi fungoval. O tomhle ekonomie je - o teoriích, které na papíře vypadají skvěle a v praxi většinou nefungují.

Ono je "a nefunguje" v podnázvu knihy na obálce pouze v závorkách, ale právě v tom je krása celé knihy, protože nejen, že vám Goodwin dokáže vysvětlit, jaké jsou základy ekonomických teoriích, jaké osobnosti do ekonomie promlouvaly a s jakými myšlenkami a díly přišly, ale autor vás také seznamuje s tím, jak teorie nemohou fungovat a proč, a co to pro ekonomiky znamená. Nebojí se říkat pravdu na plnou hubu, což je ještě umocněno tím, že je velmi často cynický a sarkastický, v čemž ho podporuje skvělá kresba Dana E. Burra. Když budete knihu pročítat, budete si uvědomovat to, co už dávno víte. Že kapitalismus je stejné zlo jako jakýkoli jiný režim, ale problém je v tom, že prostě není moc možností k tomu, jak to změnit. Goodwin ale jde tak daleko, že ty změny navrhuje. Alespoň nějaké a částečné, které ale mohou vést k tomu, že se skutečně stav společnosti zlepší. Ekonomika je v podstatě politikou a politika má vliv na společnost jako celek. Pokud bude ekonomika fungovat špatně, bude špatně fungovat politika i společnost, stejně tak, pokud bude politika špatně zasahovat do ekonomiky, povede to také k úpadku společnosti.

"Ekonomix" je skvělá kniha v tom, že je nejen zatraceně poučná a že vám pomůže pochopit to, kde se dělají chyby, kdo je dělá a proč, ale také vám podá jasné důkazy toho, že ten stav je opravdu špatný a nezlepší se, pokud s tím něco neuděláme. Ano, je to částečně agitační kniha, ale pro všechny lidi. Navíc je to kniha nesmírně zábavná, a to díky tomu, že je to komiks. Dan E. Burr dodává vtip tam, kde by to text tak skvěle a tak snadno nikdy nesvedl. A díky jasné ironii, která z panelů doslova čiší, je ještě podtrženo vyznění toho, co Michael Goodwin těmi slovy sděluje. Není nadnesené, že tahle kniha může nahradit učebnice ekonomie, protože v případě toho, jak se vyučuje u nás (z jakých materiálů), by to skutečně zvládnout mohla. Dějiny ekonomie zde pochopíte jako nikde, navíc se naučíte i základy ekonomie analytické, které už pak stačí jen prohloubit. Autoři vás zahlcují daty, ale jejich forma výrazně usnadňuje pochopení. Vzorci zaplavováni nejste, což umožňuje pochopení knihy mnohem širšímu čtenářstvu. Nemohu jinak, než hodnotit maximálně.

Komiks "Ekonomix" vydalo nakladatelství Paseka, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

1 komentář: