2014-10-27

#771: Nová Vrána + Alex Maleev na KomiksFestu

V pořadí druhý příběh ze světa "Vrány" Jamese O’Barra o lásce, tragické smrti a bolestivé pomstě se konečně dočkal českého vydání. Námět pro film, který nikdy nevzniknul, zadaptovali do komiksové podoby scénárista John Wagner a kreslíř Alex Maleev. Ten do Prahy přijíždí novou "Vránu" představit jako host KomiksFestu. 

Silný příběh "Vrány", který vzniknul jako reflexe trpkých životních zkušeností Jamese O’Barra, se potýká se stejně komplikovaným osudem jako jeho autor. Právě proto na sebe dalo pokračování čekat tolik let. Známé je nešťastné úmrtí představitele hlavního hrdiny filmové Vrány Brandona Leeho během natáčení, po kterém se O‘Barr stáhnul na dlouhou dobu do ústraní. Když pak konečně dokázal spisovatel s "Vránou" opět trávit čas, plánovaný film, pro který napsal námět, se nenatočil. A komiks, s nímž mu pomohli scénárista John Wagner a kreslíř Alex Maleev, nebylo možné celé roky vydat. 

"Komiks vyšel už na začátku druhé poloviny 90. let u vydavatelství Kitchen Sink Press, které ale nedlouho na to zkrachovalo. Práva pro "Mrtvou dobu" tak byla, stejně jako pro dalších pět knih, nedostupná. Odkoupil je totiž poněkud podivínský producent filmu "Vrána", od něhož se je naše nakladatelství pokoušelo téměř jedenáct let marně získat. Nezabírala ani intervence amerických vydavatelů. Úspěšně to rozlousklo až v minulém roce nakladatelství IDW, protože začalo publikovat za spolupráce O’Barra nové příběhy s Vránou. Proto u nás vyšel dříve novější "Soumrak bohů", než "Mrtvá doba"," rozmotává komplikovanou cestu "Mrtvé doby" Václav Dort, ředitel Comics Centra. 

Největší devizou "Mrtvé doby" není jen emotivní příběh o pomstě za zavraždění blízkých, který oslovuje čtenáře po celém světě, ale především kresba výtvarníka Alexe Maleeva. Bulharský výtvarník zvolil velmi náročnou kombinovanou metodu, kdy šedé odstíny kresby tuší tvořil nástřikem airbrushem, další pak vyškrabáváním ploch (místy podobným linorytu) a zalepováním rastrů (tzv. tangýry). Mnoho míst je i náročně šrafováno. Další pole byla malována temperou. "Výrazný Maleevův styl jsme v českém vydání zdůraznili díky digitální restauraci dat a nové grafické úpravě celé knihy. V původních vydáních není na mnoha místech prakticky vůbec nic vidět, protože technika zvolená Maleevem je pro reprodukci velmi náročná. My jsme navíc maximálně přiblížili usazení stránek původnímu záměru výtvarníka a komiks je proto výrazně působivější," dodává Václav Dort. 
Alex Maleev

Komiks "Vrána: Mrtvá doba" je na stránkách www.comicscentrum.cz do 3. listopadu 2014 k dostání za 299 Kč! Jeho standardní cena pak bude 499 Kč. Všichni, kdo si chtějí knihu nechat podepsat od Alexe Maleeva, mají výjimečnou příležitost 1. listopadu na KomiksFestu, kde známý bulharský kreslíř vystoupí. Veřejnou diskuzi v MettFactory s ním od 19:00 povede Václav Dort.

Žádné komentáře:

Okomentovat