2014-05-16

#629: Aargh! 13 - 60 %

Aargh! 13
Vydáno nakladatelstvím Analphabet Books v brožované vazbě v roce 2014. Magazín má 128 stran a prodává se v původní ceně ze 175 Kč. Číslo obsahuje tyto komiksy:
  • 4 dny J. Hábové - Václav Kabát
  • In Memorian Jožinko Schek - Martin Šútovec
  • 8731 - Petr Včelka
  • Hvězda: Klíč - Martin Lacko
  • Oskar Ed: Oci - Branko Jelinek
  • Zabiják démonov - Michal Ivan
  • Křižovatka - Ľudovít Plata, Ján Lastomírsky
  • Bruselský nepříběh - Tomáš Kučerovský
  • Vrána - Anna Paděrová
  • Strom - Štěpánka Jislová
  • Eso Šohaj: Duch Klebetova - Jiří Zimčík
  • Nokturno - Marek Rubec
  • Klacek a Fracek 16: Dobyvatelé - Michal Opitz
  • Tuberkulóza - Ondřej Bláha, Pavel Bláha
  • Epsilon - Igor Baranko
  • Elvíra - Martin Šútovec
V publicistice najdete:
  • Branko Jelínek: Tvorba je nekonečné zjišťování, co všechno vlastně neumíte (rozhovor) - Petr Rutte
  • Pravdivý príbeh o slovenském komikse - Veronika Inglotová
  • František Voborský. Vzestup a pád génia lehké múzy - Tomáš Prokůpek
  • Jan Bukač a nejdobrodružnější český komiks padesátých let - Tomáš Prokůpek
  • Marco Turini: Snažím se přiblížit ideálu krásy (rozhovor) - Lukáš Růžička
Magazín můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur s obálkou Marca Turiniho nebo s obálkou Branka Jelínka.

Scénář: Různí
Kresba: Různí


"Aargh!" jsem naposledy - mám ten pocit - četl ten, kde se objevil i jeden komiks, k němuž jsem napsal scénář. Jednalo se o deváté číslo tohoto magazínu a myslím, že se na něj také časem objeví recenze. Holt, někdy není čas stíhat úplně všechno. K "Aarghu!" mám docela respekt, protože zde přece jen publikují lidé, kteří komiksu rozumí, ale na druhou stranu ho mám prostě zafixovaný jako intelektuální časopis, který se zaměřuje spíše na to, jak komiks vypadá, jestli je to umělecké, jaká je forma, apod. To je něco, co mě trochu odrazuje, protože zajímavá forma ještě nemusí přinést zajímavý obsah - ano, jsem zastáncem klasické teorie, že dílo je dáno formou i obsahem.
Alternativní obálka od Branka Jelínka

"Aargh! 13" mě v tomhle směru nijak moc nezklamal. Dostal jsem, co jsem očekával. Většina komiksů je beze slov, dokonce i ten nejdelší, který má na svědomí ukrajinský autor Igor Baranko. Ten nakreslil čtyřicetistránková komiks "Epsilon", který skutečně neobsahuje jedinou bublinu a je takovým zajímavým existenciálním sci-fi. Popravdě, více mě komiks ohromil rozsahem a jednou specifickou scénou, trochu i odvážností a sexismem, než dějem. Undergroundová kresba tomu ale sedí, stejně jako ticho, díky němuž máte pocit, že i vám, stejně jako dívce, něco uniká. Kdybych měl vybrat nejlepší komiks celého čísla, asi to ale stejně bude tenhle, protože to ostatní zas tak zajímavé není. Pokaždé tomu něco trochu chybí.
Tomáš Kučerovský: Bruselský nepříběh

V časopise vítězí forma nad obsahem, což dokazují komiksy jako "8731", "Hvězda: Klíč" nebo "Vrána". Tohle všechno jsou ukázky toho, že máme - my a Slováci, protože číslo je hodně zaměřeno na slovenské autory - potenciál v tom smyslu, že se autoři nebojí experimentovat, ale tohle prostě nejsou kusy, ke kterým bych se vracel. Tohle jsou díla, u kterých si řeknu, super, jde to i takhle, ale co dál? Zkusí takhle autor vytvořit něco rozsáhlejšího? Nebo zvládne i něco jiného? Je to skvělá exhibice toho, že komiks má neskutečný rozsah, může být jakýkoli si jen přejeme... a to je všechno. Mám pocit, jako kdybychom se pořád točili v kruhu a jen si hrajeme na tom písečku, kde si ukazujeme, jak každý umí kreslit, má super neokoukané nápady... no a někdy také nekoukatelné.
Marek Rubec: Nokturno

Já jsem rád, že autoři zkoušejí, že se snaží, ale mě zrovna tyhle příběhy nedokážou oslovit. Abych ale nebyl až tak sžíravý, musím uznat, že tu jsou kusy, které se mi líbily. Není tu ani jeden, kterých považoval za výjimečný, ale dobré kusy tu jsou. "Oskar Ed" v barvě je úchvatný, některé scény skutečně nádherné a imaginace Branka výtečná. Místy mi to přišlo jako surrealistické asociování - netřeba tolik hledat děj. "Zabiják démonov" Michala Ivana je výborně akční, kde se ukazuje, že i trochu hlubší pointa může být založena na pořádné akci. "Křižovatka" pobaví, stejně jako "Bruselský nepříběh", ale ani jedno není skvělé jako celek. První je spíš taková anekdotka, druhému bych zase vytknul takovou nejistotu, co vlastně říct. Tomáš Kučerovský na tom vystavěl i pointu, což je na jednu stranu hezké, ale celkově jsem si z toho moc neodnesl. Spíš by mě zajímalo, co bude po posledním panelu. Nakonec mě zaujalo "Nokturno", které mi sedlo zajímavou, atmosférickou kresbou, i drsným příběhem. Neurazí ani "Elvíra" na zadní obálce, která je vtipná.
Igor Baranko: Epsilon

Jak říkám, jsou zde komiksy, které s sebou něco nesou, ale není zde jeden, který by mě naprosto odrovnal, ať už kresbou nebo příběhem, ale nejlépe jako celek. To, čím "Aargh! 13" vládne, to je jednoznačně publicistika. Článek, který představuje celkem neutěšený obraz slovenské komiksové scény (ještě více neutěšené než té naší), ale především pak dva rozhovory (jeden s Brankem Jelínkem, ten je skvělým náhledem na jeho tvorbu, a pak jeden s Marcem Turinim (když už jsme u těchhle dvou, tak "Aargh! 13" vyšel se dvěma různými obálkami, jednu nakreslil právě Turini a druhou Jelínek). Číslo pak obsahuje ještě dva články, které představují české komiksové autory, kdy jeden je v podstatě neznámý (Jan Bukač), druhý se proslavil zase nechvalně (František Voborský). Tomáš Prokůpek ukazuje, jak moc je ochotný hledat informace a jak moc mu jde o to, abychom věděli také o těch autorech, kteří nepatří ke klasice. Skvěle napsané a hlavně obsáhlé a informativní. Za tu publicistiku rozhodně dva palce nahoru. Z komiksů ale zůstavá hlavně rozčarování.

4 komentáře:

  1. Autor které cover se "proslavil nechvalně"? A který je ten "neznámý"?
    http://www.comicvine.com/cyber-force-9-ripclaw-untamed/4000-452351/user-reviews/2200-43190
    https://www.facebook.com/marcoturiniartist/photos/a.416695381763350.1073741849.242285622537661/485234174909470/?type=1&theater
    https://www.facebook.com/marcoturiniartist/photos/a.416695381763350.1073741849.242285622537661/484778638288357/?type=1&theater
    http://imagesunplugged.blogspot.cz/2014/05/featured-review-topcow-cyber-force-9.html
    http://www.floridageekscene.com/review/cyber-force-9/?t=Cyber+Force
    http://fredshmfanblog.blogspot.cz/

    Abych to nepřehnala :)
    Hezký den!
    Hanka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu jsem ten poslední odstavec poupravil. Neznámý a nechvalně proslulý se nemělo vztahovat k autorům obálky, ale k tvůrcům, o nichž jsou další dva články v Aarghu,

      Vymazat
  2. ctu rad a dost24/2/16 07:12

    Ja bych se chtel taky zeptat,cim se nechvalne proslavil Voborsky ? Ale jako vazne se ptam,cetl jsem o nem zatim jen jako o docela dulezitem cloveku,co se zacatku nasi sceny kreslenych pribehu tyce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednalo se o tvorbu, která byla označena jako kolaborantská s nacismem.

      Vymazat