2014-04-29

#603: Naruto 5: Vyzyvatelé - 70 %

Naruto 5: Vyzyvatelé (英雄の橋!!挑戦者たち!!)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako kapitoly 37 až 45 v sérii "Naruto" (japonsky ナルト) souborně v roce 2000 u Shueisha, Inc. České vydání má 184 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

Na Naruta prostě musím mít náladu, protože to rozhodně není postava, do které bych se na první pohled zamiloval. Je to protivný spratek a trouba a na tom se vlastně nic nezměnilo, i když to Masaši Kišimoto dokáže zaobalit takovým způsobem, že z toho tahle hlavní postava vychází jako borec největší. Ale v klidu, on se na další panelu něčím zase shodí, abychom se nedomnívali, že by se snad mohlo jednat o hrdinu naprosto dokonalého. Tohle se Masašimu musí nechat. Jeho postavy jsou celkem uvěřitelné, protože mají více rozměrů, ač se samozřejmě nejvíce projevuje nějaká převažující vlastnost. V případě Naruta je to přehnané sebevědomí, Sakura je příliš emotivní a Sasuke zase egocentrický, i když očividně velmi inteligentní.

V minulém díle jsme se konečně dověděli, jak skončila první Narutova mise, ale hned se také začal důležitý úsek jejich nindžovských kariér. Kniha "Vyzyvatelé" se zaměřuje na nindžovské zkoušky, ale jak je Masašiho dobrým zvykem, nic se neuzavře v jedné jediné knize. Tahle je v podstatě jen o tom, že zkouška má několik částí a my se zaměřujeme na první kolo, kdy jde - k překvapení všech a hlavně Naruta - o zkoušku písemnou. A to je celé. V téhle knize se ještě započne druhé kolo zkoušek, ale je to skutečně jen seznámení. Vzhledem k tomu, že druhé kolo může trvat až pět dní, tahle část příběhu může být skutečně dlouhá. Tak uvidíme.

Naruto a jeho tým se účastní písemné zkoušky a je vidět, že Naruto bude mít problémy. Přece jen je spíše vhodnější pro boj, i když ani v tom případě to není nějaký velký zázrak. Jenže všechno je trochu jinak, než to na první pohled vypadá, a Masaši ukazuje, že dokáže obhájit Narutovu podprůměrnost tím, že jsou okolnosti s ním, i když je pravda, že v Narutovi přece jen něco dříme. Jsem docela zvědavý, jak se tahle postava bude dál vyvíjet. Pokud se týká postav, tak v tomhle díle je nám jich představeno opravdu hodně a je jasné, že některé mají velký potenciál a určitě budou využity. Pokud ne, tak bude Masaši docela plýtvat nápady, ale podle všeho jich má opravdu hodně.

"Naruto" není série, která by se někdy měla stát mou oblíbenou a já se nedočkavě těšil na její další díl, ale přece jen zde kvalita je a já dokážu pochopit, proč se zrovna tahle série stala ve světě tak oblíbenou. Příběhy o těch, co se z nikoho stanou někým, jsou oblíbené vždycky, navíc v tomhle případě je to akční, je to trochu mysteriózní a jsou zde postavy, které jsou vedle Naruta docela snesitelné. Masašimu se daří vytvářet i celkem ucházející příběhy, které nemusí nadchnout, ale jsou celkem propracované. V tomhle případě to platí ještě o něco víc.

Žádné komentáře:

Okomentovat