2014-04-29

#604: Dobrodružství Luthera Arkwrighta - 100 %

Dobrodružství Luthera Arkwrighta (Conan: The Frost Giant's Daughter and Other Stories)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2005. V originále komiks vyšel jako "The Adventures of Luther Arkwright" v letech 1987-1989 u Valkyrie Press. České vydání má 288 stran a prodává se v plné ceně za 999 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bryan Talbot
Kresba: Bryan Talbot

"Dobrodružství Luthera Arkwrighta" je velká kniha, a to jak ve smyslu toho, že se jedná o mezník v britském a vlastně i světovém komiksu, tak i skutečností, že formátem je jedním z největších komiksů, které u nás kdy byly k dostání. Nemluvě pak o tom, že to je zároveň i kniha objemná, což je ale v tomto případě dáno spíše kvalitou papíru, protože v konečném důsledku 288 stran zase není tolik, navíc když si člověk uvědomí, že posledních 40 jsou bonusové materiály, tedy nikoli grafický román samotný.

O tom, že měl Bryan Talbot problémy s vydáváním tohoto velkého díla, se píše dostatečně v jednom z bonusových materiálů, ale co prostě nejde nezmínit, to je skutečnost, že Comics Centrum vydalo "Dobrodružství Luthera Arkwrighta" v podobě a velikosti, v jakých nebyl vydán do té doby nikde jinde. Jedná se o ultimátní - když už se to slovo dnes tak používá, tak proč ho neudat i tady - verzi "Dobrodružství Luthera Arkwrighta", tedy o knihu v takové podobě, jak byla údajně Bryanem zamýšlena. Vzhledem k tomu, že se sám Bryan Talbot na vydání podílel a s výsledkem byl očividně spokojen, můžeme této informaci věřit. Česká verze je finální a byla ještě dále použita například pro francouzské vydání knihy.

Bryan si začal s postavou Luthera Arkwrighta pohrávat již v polovině 70. let, kdy se objevil příběh, který nemá s konečnou verzí příběhu ani s konečnou podobou postavy nic moc společného. Od roku 1978 pak začínají vycházet první "skutečné" příběhy, ale jejich vydávání se přerušuje v roce 1982. K vydání poslední části tak dochází až v roce 1989. V té době získal příběh svých devět kapitol, do nichž je rozdělen i v české podobě. Vycházel právě jako devět dílů zvlášť, ale také bez rozdělení do kapitol. My jsme dostaly kompletní verzi, a to i díky zmiňovaným bonusům, které jsou přece jen hodně bohaté a hodně informativní, protože se zde dovíte o tvorbě komiksu i o Bryanovi. Některé informace jsou skutečně zajímavé, například dokud se Octobriany týká (ta Okťabrjana je lingvisticky asi vhodnější, ale Octobrianu už mám zažitější), více informací však poskytuje kniha "Octobriana a ruský underground". I na tu se snad někdy dostanu.

Co jsou "Dobrodružství Luthera Arkwrighta"? Tak v první řadě je to grafický román, který je možné žánrově zařadit do akčního sci-fi, které má něco ze steampunku, jemuž je Bryan ve své tvorbě poměrně věrný, ale také jsou zde prvky filosofie, které se se sci-fi mísí způsobem, jak to dokáže jen takový Alan Moore. Vliv Bryana Talbota se tak promítl do Moorovy tvorby, především pak do jeho grafických románů jako "Z pekla" nebo "V jako Vendeta", ač v případě kresby jsou tyto komiksy jednoznačně méně experimentální. A právě experimentování s formou je dalším prvkem, na základě kterého je možné definovat to, co je komiks "Dobrodružství Luthera Arkwrighta" vlastně zač.

Bryan má stránky, které jsou poměrně standardně rozvržené, kdy jsou zde jednotlivé panely, postavy hovoří, ač ne v bublinách, ale jen v textu, který je přiřazen k postavě čarou. Jenže pak tu jsou stránky, které jsou spíše samy o sobě obrazem, jsou mozaikou, která se noří do nitra příběhu, do nitra mysli člověka. Jsou zde různé styly kresby, je zde různé využívání textu, například v tom, že mimo panely je doplňující text, který umocňuje význam dění, apod. Bryan si pohrává i s formou textu, kdy jsou zde pasáže, které jako kdyby neměly začátek ani konec, je to jen vršení slovních spojení na sebe, ale spojení, která vytvářejí potřebný dojem, potřebnou atmosféru a svým prezentováním slova jen umocňují to, co se s Lutherem Arkwrightem děje.

O čem je příběh? To, jak je podán, je neskutečně komplikované, což je záměr. Tohle nemá být jednoduché čtení. "Dobrodružství Luthera Arkwrighta" mají ukázat, jaké jsou možnosti komiksu jako samostatného média, a jak je možné vyprávět jeho prostřednictvím rozsáhlý příběh. V první řadě je třeba si uvědomit, že ve vesmíru existují paralely. Přecházet mezi nimi není jednoduché, ale jeden člověk to dokáže. Tím je logicky Luther Arkwright. Je to jediný člověk, který existuje pouze v jednom exempláři a nemá svého alternativního dvojníka v žádné jiné paralele. Díky téhle skutečnosti a faktu, že dokáže přecházet pouze na základě vlastní vůle do jiných paralel, se stal agentem paralely 00-00-00, kde je sídlo organizace, která se v podstatě stará o to, aby nebyl vesmír zničen. K tomu by mohlo dojít, protože existuje něco, co je nazýváno Ohňomráz (v originále Firefrost), co by mohlo mít takto destruktivní potenciál. Počítač Wotan, na jehož základě funguje organizace, pod kterou Arkwright spadá, vypočítal, že by ke zničení mohlo dojít. Je tedy na Arkwrightovi a dalších agentech, aby se postavili Rozkolníkům, jakýmsi zastáncům chaosu, kteří chtějí Ohňomráz pro sebe. Anebo to tak alespoň nejprve vypadá. Kniha "Dobrodružství Luthera Arkwrighta" je ale mnohem komplexnější, děje se toho mnohem více a hodně toho nepochopíte. Při prvním čtení to ani není možné. Tohle je kniha, kterou prostě musíte číst častěji.

Jsem rád, že "Dobrodružství Luthera Arkwrighta" vyšly v roce 2005, protože si vůbec nejsem jistý, jestli by se to mohlo povést i v současné době. Tohle je kniha, kterou by měl znát i český čtenář, a především pak ti, co komiks opravdu milují. Vzhledem k tomu, že mě samotného velmi zajímá forma, "Dobrodružství Luthera Arkwrighta" jsou neuvěřitelnou a téměř nevyčerpatelnou studnicí inspirace a toho, jak je možné komiks pojmout. Bryan Talbot ukázal, že komiksem je možné vyprávět složité příběhy, že kresba může fungovat jako nástroj vypravěče, ale že dělá mnohem víc - buduje atmosféru, říká to, co by text nikdy neřekl. Spojení kresby a textu je v případě tohoto epického díla skutečně jedinečné a natolik experimentální, že fanoušky mainstreamu může doslova odradit. Byla by to škoda. Pokud jste knihu nečetli a máte možnost, směle do toho. Tohle je nevšední zážitek.

1 komentář: