2014-04-28

#602: Batman - Temný rytíř 2: Kruh násilí - 60 %

Batman - Temný rytíř 2: Kruh násilí (Batman - The Dark Knight Vol. 2: Cycle of Violence)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě, v pevné vazbě a v limitované verzi v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 10 až 15 a číslo 0 série "Batman - The Dark Knight" v rámci restartu "The New 52" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2013. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná vazba), 599 Kč (pevná vazba) a 999 Kč (limitovaná edice).
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Gregg Hurwitz
Kresba: David Finch, Mico Suayan a Juan José Ryp

"Batman - Temný rytíř 1: Temné děsy" je komiks, který u mě dopadl průměrně. Je to klasický mainstream, který ničím zásadním nevybočuje, snad jen tím, že se snaží o to, aby byl trochu temnější. Ale tak je to "Temný rytíř", tohle by temnější komiks měl být už podle názvu. Jenže je potřeba si uvědomit, že tohle je pořád něco, co je určené i pro děti, a tak to s tou temnotou nebude tak hrozné. Nutno ovšem dodat, že v případě druhé knihy je to přece jen o něco strašidelnější a Gregg Hurwitz, který se chopil scénáře, si dovolil scény, na nichž se David Finch celkem vyřádil, a to především proto, že jsou místy skutečně pořádně děsivé i hnusné. Hlavním záporákem je Scarecrow, tak aby to taky alespoň trochu hororové nebylo.

Kniha "Batman - Temný rytíř 2: Kruh násilí" je složena z celkem sedmi původních sešitů, kdy šest z nich tvoří příběh okolo Scarecrowa a zbylý sedmý vyšel jako "Batman - The Dark Knight 0" tedy v podstatě takový speciál, který se vrací k Batmanově minulosti. Nejprve tedy delší příběh, kde se ukazuje, že v podobných sériích může být trochu slabina v tom smyslu, že příběh, který nemá co říct, je roztahán do většího množství kapitol s tím, že se sem tam nic neděje, sem tam se to jen natahuje. Sešity vycházejí měsíčně, a tak čtenář bude očekávat něco, co stojí za to. Srovnal bych to trochu s mangou, kde je kadence vydávání trochu rychlejší, ale příběhy se mohou natahovat. Je to v jejich případě snesitelnější i proto, že většinou mají co říct, dovolí si zabývat se různými tématy déle. "Batman - Temný rytíř" tolik témat nemá, aby si tohle mohl dovolit.

Příběh se Scarecrowem se odvíjí poměrně dobře. Někdo v Gothamu unáší holčičky, aby s nimi něco dělal. Ty se pak vracejí jako duševně narušené, anebo rovnou vystrašené k smrti. Čtenáři je poměrně brzy (už v prvním dílu) jasné, kdo je pachatelem. Batman to bude muset zjistit postupně. "Kruh násilí" je tak trochu filmový thriller v komiksu. Přeskakujeme ze scén s Batmanem na scény se Scarecrowem, vracíme se v minulosti, abychom pochopili, kde je příčina toho, co se děje. Sem tam se použije velký, dvojstránkový panel, aby to nabralo ty správné obrátky. Myslím, že v tomhle směru je dobře, že se komiksu ujal Hurwitz. V jeho podání to sice není něco naprosto skvělého, ale nutno říct, že se mu alespoň daří držet tempo a nenudí. Tohle je jednoduše průměrný příběh, kterému je přidáno trochu toho hororového nádechu a ještě trochu napětí. Komiks si tak v končeném důsledku mírně nadprůměrné hodnocení zaslouží, i když se zde bohužel jede až podle moc zajeté kostry. Finále už je pak jen klišé.

Příběh "Perličky na dně", který vyšel jako ono nulté číslo, má na svědomí také Hurwitz, ale kresebně na něm dělali už jiní autoři. Je to poznat, hlavně v tom, že kresba už zde nemá takové tempo jako ve Finchově případě. Je spíše statická, rádoby laděná do temna, což ale nakonec vede jen k tomu, že se do popředí dostává příběh, který sám je takovým přešlapováním na místě. Hurwitz se vrací ke smrti Bruceových rodičů a snaží se na ni najít jinou odpověď, přijít s něčím novým. Sem tam má naprosto skvělé záblesky psychologie Bruce Wayna, ale nevyužívá je. Jsem docela zvědavý na to, jestli je využije jindy. Nultý díl nic neřeší, je spíše takový standardní. Mohlo by na jeho základě dojít ke změnám v tom, jak Batman chápe svou podstatu, ale silně pochybuji, že by tohle skutečně bylo někdy použito. Třeba se pletu a "New 52" je skutečně převratným konceptem.

"Batman - Temný rytíř 2: Kruh násilí" je dobrou mainstreamovou knihou. Dobrou znamená, že je to trochu lepší průměr. Příběh je z těch, které vás mohou chytnout, když je čtete, čte se skutečně dobře, i díky Finchově kresbě, dobře se na to dívá, ale jakmile knihu dočtete, po chvíli nadšení povadne, už nejste na té zábavné vlně, a za pár dní si nejspíš ani nevzpomenete, o čem to pořádně bylo. Hlavní příběh je rozhozen do šesti sešitů a já si myslím, že je to přece jen moc dlouhé na to, že se zase tolik nestane. Navíc jsem měl hned několikrát pocit, že se vykrádají starší příběhy s Batmanem, a to i ty filmové. Trochu originality do toho a ne jen "tributy" legendárním kouskům.

Komiks "Batman - Temný rytíř 2: Kruh násilí" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v pevné vazbě i v brožované vazbě.

Na stránkách najdete recenzi na komiks "Batman - Temný rytíř 1: Temné děsy".

Žádné komentáře:

Okomentovat