2014-04-11

#580: Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana (4. část): Kruanova cesta - 90 %

Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2013. České vydání má 344 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč. Kniha je sbírkou komiksů, které původně vycházely v časopise "ABC" a v dalších publikacích. Obsahuje tyto příběhy:
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Vlastislav Toman
Kresba: František Kobík

V roce 1985 došlo k tomu, že byla znovu vydána celá první trilogie "Pod paprsky Zářícího", což vedlo k tomu, že se čtenářům znovu zalíbil svět Žluté planety a kmen Gron-c-chů a jejich spojenci. V poslední části trilogie se hlavní postavou stal Kruan, a tak se dalo celkem logicky předpokládat, že to bude on, kdo se stane hrdinou nové trilogie. Kruan se skutečně takovým hrdinou stal a začala se psát trilogie, která však rozhodně neměla tak snadnou cestu na povrch jako trilogie předchozí. "Kruanova cesta" vyšla v časopisu "ABC" v ročníku 1988/1989 a Vlastislav Toman sám uvádí, že impulsem byl skutečně abíčkovský speciál z roku 1985 a oživený zájem o Žlutou planetu. Jenže další díl trilogie nazvané "Kruan z kmene Gron-c-chů" na sebe nechal docela čekat, nemluvě pak o třetí části trilogie. O tom však až příště.


Teď se vracíme na Žlutou planetu za Kruanem, který má za sebou první souboj s Hor-tidy a také první setkání se Zářícími. Lidé z planety Země se dostali ke kmeni právě včas, aby mu pomohli v ochraně lidí před Hor-tidy a zajistili jejich smrt, alespoň tedy zdánlivou. Zářící nepřišli ale jen proto, aby pomohli svým méně vyvinutým spojencům ve chvíli nouze, ale smyslem jejich další výpravy je přinést kmeni a případně i dalším lidem, potřebné vzdělání a zase o něco uspíšit jejich rozvoj. Není asi příliš překvapující, že osobami, kterým se má dostat takového vzdělání, jsou mimo jiné i Kruan a Mbuna, nerozluční přátelé, kteří před sebou mají ještě mnohá dobrodružství.

Zdokonalování kmene, respektive vybraných mladíků, probíhá ve vesmíru, což je celkem příjemné oživení, i když pravda, příliš dlouho se zde neohřejeme, a já mám pocit, že tahle krátká epizoda vedla jen k tomu, že se zde měli Kruan a Mbuna naučit v podstatě cokoli, co následně budou používat po další trvání příběhu. Epizoda je totiž primárně zaměřena jen na to, jak se mladí, silní muži dostanou na vesmírnou stanici, ale samotného výcviku svědky nejsme. Lidé ze Země opouštějí Žlutou planetu, ale i když si Kruan myslí, že na něj čeká shledání s jeho milovanou Tilou, nic není takové, jak se zdá. Hor-tidé jsou podle všeho dál aktivní a Tilu unesli. Je proto třeba se vydat na další výpravu a vzít s sebou i Ar-geta, který se stal plnohodnotným členem skupiny. A je to právě on, kdo v tomto díle projde největšími proměnami.

Musím říct, že i když má tenhle příběh své chyby, ze všech Kruanových dobrodružství se mi líbí pravděpodobně nejvíce, a to říkám ve chvíli, kdy jsem dočetl již i ta ostatní. I když je příběh "Kruan a bohyně" v některých momentech vtipnější, tak se jedná do jisté míry o kopii toho, co se dělo právě v "Kruanově cestě". Vlastislav Toman před nás postavil dobrodružný příběh, kde je jasně rozdáno, kdo je dobrý, kdo nikoli, a vede nás tímto rozložením ke konci, který je sice očekávaný, ale také naprosto chtěný a nezbytný. Scény v závěru, kde dochází k útěku v sopce, jsou úchvatné a mě strhly tak, že jsem skoro cítil žár magmatu. Série v tuhle chvíli dosáhla vrcholu, a i když ani další příběhy nejsou špatné, už se přece jen dost opakují. Je však pravdou, že do příběhu "Kruan a služebníci Zla" přinesl hodně nového i kreslíř Michal Kocián a také čas, který uběhl mezi jednotlivými vydáními. O tom zase příště.

Komiks "Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat