2014-04-07

#571: Ultimate Spider-Man a spol. 4 - 70 %

Ultimate Spider-Man a spol. 4
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Vydání má 96 barevných stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Spider-Man: Nikdo učený... (1. a 2. díl) - původně jako čísla 6 a 7 série "Ultimate Spider-Man"
  • Scénář: Brian Michael Bendis
  • Kresba: Mark Bagley
X-Men: Lidé zítřka (1. díl) - původně jako číslo 1 série "Ultimate X-Men"
  • Scénář: Mark Millar
  • Kresba: Adam Kubert

Čtvrtým dílem se začal psát předem avizovaný nový příběh. Magazín opustil od "Ultimate Fantastic Four" a začal se věnovat "Ultimate X-Men", a to pěkně od začátku, protože tohle je komiks, který u nás v zatím žádné jiné podobě ještě nevyšel. Ani v případě "Ultimátního komiksového kompletu" se tohoto příběhu nedočkáme. Crew nám tak představuje poměrně nový komiks, který měl celkem sto dílů a na kterém se podíleli zajímaví scénáristé i kreslíři. Z těch scénáristů jsou to například Geoff Johns, Mike Carey nebo Robert Kirkman, ale tím, kdo celou sérii začal, byl Mark Millar, který zase zkusil něco trochu jiného a do příběhu dal prvky, které vás překvapí, pokud tenhle tým mutantů trochu znáte. Hlavně finále celého prvního dílu, který je obsažen ve čtvrtém čísle časopisu, hodně vyrazí dech.

Ale pěkně postupně. Nejprve je prostor věnován Spider-Manovi. Příběh "Moc a odpovědnost" se alespoň v české verzi uzavřel a je na čase přijít s příběhem novým, který nese název "Nikdo učený...". V originále zrovna tyto dva díly, které jsou v tomto časopise, jsou ještě stále součástí příběhu "Moc a odpovědnost" (v originále "Power and Responsibility"). Nejspíš ale proto, aby ve čtvrtém čísle časopisu "Ultimate Spider-Man a spol." začínal nejen nový příběh X-Menů, ale i Spider-Mana, došlo k tomuhle přečíslování. Ve skutečnosti se zde ale dořeší příběh s Green Goblinem, alespoň prozatím. Spider-Man se tak setkává se svým prvním skutečně silným protivníkem a musí mu čelit v prvním pořádném souboji. Konečně se zde tak uzavře jedna kapitola a já jsem zvědav, kdo přijde dál a jak Brian Michael Bendis bude kočírovat hlavně emotivní a vztahovou stránku příběhu.

Série "Ultimate X-Men" se nám předvádí v celkem zajímavém světle, protože Mark Millar staví na hlavu některá pravidla, která jsme znali. Postavy nejsou takové, jak si je pamatujeme například z filmů, některé jsou opravdu hodně jiné. Stále ale platí jedno. Svět nesnáší mutanty a ti nemají na růžích ustláno ani díky Sentinelům. Formuje se však mutantský tým pod vedením Charlese Xaviera v jeho škole. Jean Grey alias Marvel Girl, což se ve filmech vůbec nezmiňuje, je se Cyclopsem už na místě, ale je potřeba sehnat další. Mimo jiné ruského mafiána, zlodějku aut a také jednoho chlapíka s hodně velkýma nohama. Tým se dává dohromady, aby ochraňoval ty, kteří nemají takové štěstí a jsou atakováni jak Sentinely, tak i lidmi. Závěr prvního dílu, který je opět oproti klasickému dílu dvojnásobný co do počtu stran, je poměrně slibný a lze očekávat, že Millar mutantským světem ještě zatřese.

Čtvrtý díl rozhodně není z těch oslňujících, i když kvalitní rozhodně je. Peter Parker i ostatní postavy "Ultimate Spider-Man" se ještě tak trochu hledají a je to trochu čekání na to, co opravdu přijde. Nic se zde nedořeší, ani linie s Green Goblinem, a tak je na dalším díle, aby přinesl něco zajímavé. "Ultimate X-Men" mají rozhodně slibný rozjezd a já jsem docela zvědavý, jak se podaří v tomhle vesmíru pokračovat. Je to svět, který je krutý, jsou zde ale silné postavy, navíc takové, které celkem znáte, ač v trochu jiných rolí. Tyto role se mohou celkem zajímavě přelévat, tak snad Millar a ostatní tvůrci nezklamou.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Ultimate Spider-Man a spol. 1"
"Ultimate Spider-Man a spol. 2"
"Ultimate Spider-Man a spol. 3"

Žádné komentáře:

Okomentovat