2014-04-07

#572: Bleach 6: The Death Trilogy Overture - 80 %

Bleach 6: The Death Trilogy Overture (Bleach: The Death Trilogy Overture)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako kapitoly 44 až 52 v sérii "Bleach" (japonsky ブリーチ, v japonské transkripci Burīchi) souborně v roce 2002 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "The Death Trilogy Overture" (anglický název, který je použitý pro české vydání, byl použit i pro japonské), tedy "Ouvertura trilogie smrti". České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.

Scénář: Tite Kubo
Kresba: Tite Kubo

"Bleach" se tímhle dílem naprosto jasně dostává mezi moji nejoblíbenější mangu, protože tohle jsem si prostě naplno užíval. Je to přehnané, místy je to hodně ujeté a je zde klasický problém mangy zaměřené na danou věkovou kategorii a pohlaví - je to takové, že se může stát téměř cokoli, ale na rozdíl od "Naruta" je tohle vystavěno na celkem solidních základech a to, že se zde schopnosti zlepšují, je vlastně dáno jen tím, že Ičigo objevuje, že v sobě má skutečně velký potenciál. No dobře, zas takový rozdíl mezí tímhle a "Narutem" tu není, ale "Bleach přece jen nedává prostor pro naprosto cokoli. Otevírá další vrátka a myslím, že se ještě máme na co těšit a postavy projdou zajímavým vývojem.

Ičigo byl především v minulém díle postaven před zajímavou výzvu - setkal se s lučištníkem z klanu Quincy. V minulosti se jednalo o klan, který konkuroval Soul Society. Místo toho, aby Hollow zajali, členové Quincy je zabíjeli, protože to je podle nich jediná cesta, jak se Hollow zbavit nadobro. Jenže se ukazuje, že mytologie je tu celkem propracovaná, a i když jsme se dověděli, že Quincy museli zmizet, nikoli dobrovolně, až tady zjišťujeme, jak to skutečně všechno bylo a je jen na nás, jestli přijmeme, že to bylo morálně správné, či nikoli. Opět mě překvapuje, jak celkem komplikovaná témata jsou v manze obsažena. Ježe to není jen tohle.

Tite Kubo pokračuje ve svém stylu, takže i když zde má celkem zajímavé myšlenky, pořád je to parádní akční jízda, kde nechybí ani vtipy, které jsou někdy na naprosto absurdních místech, respektive v absurdních chvílích, ale o to lépe pak vyznívají, pokud máte podobný styl humoru rádi. Já se přiznám, že mi tohle prostě sedí. Je to sem tam docela infantilní, ale nemůžu si pomoct, člověk tohle někdy potřebuje. Tite je navíc naprosto skvělý ve chvíli, kdy kreslí Orihime Inoue, která je strašně sexy. Autor nezachází tak daleko jako Hiroja Oku v sérii "Gantz", kde už je to přece jen erotika. Tite zůstává sexy a já rozumím jeho zájmu o velká ňadra. Navíc Orihime je zrzka, což sice v černobílé nevynikne, ale i tak mám pro zrzky slabost.

"Bleach 6" otevírá dveře pro další příběh, a jak to tak vypadá, dozvíme se trochu víc o Rukii, která za sebou má podle všeho zajímavou minulost. Je až neskutečné, že autor dokáže vykreslovat komiks, dostat vás příběhem a pak vás hned navnadit na další, který nevypadá o nic méně zajímavě. Paul Gravett (editor "1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete") řekl, že japonský komiks je jedním z nejzajímavějších a nejkomplexnějších na světě. Je to pravda. Ty příběhy, které se zde odehrávají, jsou neskutečné a je jich hlavně obrovsky široké spektrum. Když vás nebaví příběhy naplněné skvělou akcí a parádní infantilností, je spousta toho, po čem můžete sáhnout. "Bleach" je pro mě rozhodně tím lepším, i když pořád doufám, že se k nám dostanou ještě další, trochu dospělejší kousky.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Bleach 1: The Death and the Strawberry"
"Bleach 2: Goodbye Parakeet, Goodnite My Sista"
"Bleach 3: Memories in the Rain"
"Bleach 4: Quincy Archer Hates You"
"Bleach 5: Rightarm of the Giant"

Žádné komentáře:

Okomentovat