2014-04-04

#569: Ultimate Spider-Man a spol. 3 - 75 %

Ultimate Spider-Man a spol. 3
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Vydání má 96 barevných stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Spider-Man: Moc a odpovědnost (4. a 5. díl) - původně jako čísla 4 a 5 série "Ultimate Spider-Man"
  • Scénář: Brian Michael Bendis
  • Kresba: Mark Bagley
Fantastic Four: Doom (5. a 6. díl) - původně jako čísla 11 a 12 série "Ultimate Fantastic Four"
  • Scénář: Warren Ellis
  • Kresba: Stuart Immonen

Třetí sešit uzavřel oba příběhy, které se začaly psát v prvním čísle magazínu "Ultimate Spider-Man a spol.". Jenže tam, kde se v sérii "Ultimate Spider-Man" pokračuje v dalším čísle, tedy čtvrtém, tam byli "Ultimate Fantastic Four" nahrazeni novou sérií, kterou jsou "Ultimate X-Men". Vzhledem k tomu, že magazín sice odebírám od začátku jeho vydávání pravidelně, ale ještě jsem se nedostal k tomu, abych si přečetl čísla výš než do třetího, docela se těším, že se k tomu konečně dostanu. Příběhové linie, které se totiž uzavřely ve třetím čísle, rozhodně nejsou špatné a je co číst.

Spider-Man konečně pochopil, co to znamená moc a odpovědnost, když, částečně i jeho vinou, zemřela osoba z nejmilovanějších - strýček Ben. Konečně tedy došlo k té události, která znamenala, že se z Petera Parkera, obdarovaného kluka, který netušil, co se svými schopnostmi, stal Spider-Man, hrdina z lidu, který svou moc bere vážně a chápe, že díky ní má velkou odpovědnost. Moc není zadarmo, a pokud ji člověk získal, měl by s ní pomáhat lidstvu. A když ne přímo pomáhat, tak zabraňovat těm, kdo moc zneužívají, aby tak činili. Brian Michael Bendis se tohoto, poměrně profláklého příběhu, zhostil s úctou, a úsměv strýčka Bena těsně před tím, než dojde k tomu, k čemu dojde, je skutečně mrazivý.

Uzavírá se nám i příběh "Doom", kde se mají Fantastic Four konečně setkat se svým největším protivníkem, a to tváří tvář. Musím říct, že se mi líbí, jak Warren Ellis tým pojal, i jak pojal postavu Dooma. Po prvním sešitu jsem mu moc nevěřil, ale jeho moderní, technologické a zároveň místy historické pojetí funguje a baví. Jeho hlášky jsou povedené, jeho akce našlapaná a děj má obecně svižné ladnění. Je trochu škoda, že dál "Fantastic Four" zatím nevycházejí, ale na druhou stranu, už v runu nepokračoval ani Ellis, ale vrátil se Millar a hlavně se k sérii dostal i Mike Carey. Nezní to ani tak špatně. Trochu doufám, že se k nám Fantastic Four dostanou ve větší míře, protože ten tým mě baví. Splnit mi to má "Ultimátní komiksový komplet", v jehož rámci by měly vyjít celkem tři samostatné knihy, které se tomuto týmu věnují. Snad to bude stát za to.

Peter Parker se stal Spider-Manem, ale je potřeba jet dál. Musí se konečně setkat se svými záporáky, musí se z něj stát onen milovaný a nenáviděný hrdina. Jsem docela zvědavý, jak se Bendis zhostil dalších úkolů, předvádění dalších hrdinů a zápletek, které jsou pro Spider-Mana typické. Teď může konečně vytvořit něco skutečně nového, příběhem "Moc a odpovědnost" bylo nezbytné si odbýt povinnosti, které prostě nebylo možné přehlédnout. Spider-Manův křest musel být těžký, aby svou sílu pochopil. Od čtvrtého dílu se mezi nás dostali i Millarovi X-Meni, a tak jsem docela zvědavý, jak se tento věhlasný a osobitý autor zhostil renesance tohoto mutantského týmu. Vzhledem k tomu, že jsem měl v nedávné době možnost zhlédnout všechny film z původní filmové trilogie, jsem natěšený na něco lepšího. Tak uvidíme.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Ultimate Spider-Man a spol. 1"
"Ultimate Spider-Man a spol. 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat