2014-03-24

#552: Sin City 7: Do srdce temnoty - 100 %

Sin City 7: Do srdce temnoty (Sin City: Hell and Back)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě a brožované vazbě v roce 2014. Jedná se o druhé české vydání. První vyšlo v roce 2004. V originále komiks vyšel jako "Sin City: Hell and Back" v roce 1999 až 2000 jako devítidílná minisérie. České vydání má 320 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč (brožovaná vazba) a 699 Kč (pevná vazba).

Scénář: Frank Miller
Kresba: Frank Miller

Je trochu ostuda, že se mi tenhle komiks dostal do rukou až nyní, protože již v České republice vyšel, ale nedá se nic dělat. V roce 2004 jsem s komiksem měl teprve malé zkušenosti a Frank Miller byl autor, k němuž jsem se dopracoval až postupně přes Spider-Mana, jenž byl důvodem, proč jsem komiksu nakonec podlehl. Jsem tedy rád, že Comics Centrum vydalo knihu podruhé, tentokrát nejen s jinou obálkou, pozměněným překladem, ale dokonce i jiným jménem. V roce 2004 komiks vyšel jako "Pekelná jízda", nové vydání je "Do srdce temnoty". Originální název pak "Hell and Back". S novým názvem pak přišlo i provedení v pevné a brožované vazbě a vzhledem k počtu stran 320 jsou obě provedení pořádné špalky. Navíc bylo možné koupit pouzdro na všech sedm knih v pevné vazbě.

Jedná se o druhý komiks, který Comics Centrum vydalo v roce 2014 a opět je to dílo od Franka Millera. Prvním komiksem Comics Centra v roce 2014 bylo čtvrté vydání komiksu "300". Vzhledem k tomu, že tomu komiksu jsem dal 95 % a sedmému "Sin City" 100 %, je to docela dobrá bilance. Při vytváření těchto děl byl Frank Miller ve své největší tvůrčí síle a nápady, které v sedmém dílu "Sin City" prezentoval, to je prostě nádhera. Vzhledem k tomu, že se jednalo o poslední díl této série - ale třeba nás Frank ještě někdy překvapí - už věděl, co přesně v sérii chce, co si může dovolit, všechno to použil a ještě přidal něco navíc.

Frank Miller nám představuje poměrně klasický noirový příběh v jeho akčním stylizovaném provedení, kdy noir získává opět nový význam. Sledujeme postavu jednoho umělce, co si chce jen vydělat na nájem, ale dělá chyby. Je to malíř, který má schopnosti, a jak později zjistíme, jsou to schopnostmi mnohem širší, než by se na první pohled zdálo. Náhodou se dostane do situace, která není zrovna tradiční. Má možnost zachránit ženu, která chce podle všeho spáchat sebevraždu. Je krásná a je mu vděčná, že ji zachránil. Jenže pak se políbí, a když se Wallace, náš hrdina, znovu probudí, něco je špatně. Kromě toho, že je v rukou policie, krásná Esther je pryč a on neví proč. Jen pár vzpomínek mu začíná dohromady vytvářet nějaký obraz.

Frank využívá klasické nástroje, které už se v jeho sérii osvědčily. Jsou tu drsní chlapy, krásné ženy, které jsou tak sexy, jako snad ještě nikdy, šmejdští poldové, hajzlové, zdegenerovaní jedinci a samozřejmě pořádní grázlové, kterým není radno se postavit do cesty. A nemusí se nutně jednat o muže. Naopak, Millerovy záporačky jsou jedinečné, i když pravda, ta jedinečnost je dána stylem celé série. Kromě toho Frank ukazuje skutečně temnou stránku Sin City, které vás ještě dokáže překvapit.

Asi už jste si zvykli na to, že Frank Miller sem tam použije pro některý svůj příběh barvu. Tady se ale překonal, a i když je většina komiksu nadále černobílá, těch barev se zde objevuje více než kdy jindy. Je to dáno hlavně tím, že je zde přímo jedna barevná kapitola. Jedná se o halucinační eskapádu hlavního hrdiny, kdy Frank využil prostor, aby vzdal hold svým oblíbeným hrdinům, zajímavým postavám, inspiračním zdrojům, ale také sám sobě. Neskutečná kapitola, celá v barvě, která kresbou připomíná spíše "300" nebo "Návrat Temného rytíře". Halucinace nejsou prováděny nějak expresionisticky, jen z Wallacova pohledu všichni vypadají naprosto jinak a jejich podoba se neustále mění. Je to vtipné, zajímavé oživení a hlavně to dokonale zapadá do příběhu, ač to kresebně tolik vyčnívá. Na první pohled by se mohlo jednat o samoúčelné předvádění se, ale on zde příběh pokračuje, nejedná se jen o vloženou halucinaci bez významu.

Frank Miller předvádí, proč je tak obdivovaný a tak milovaný právě pro tuto sérii, ač samozřejmě nejen pro ni. Poslední díl je esencí toho, co "Sin City" představuje, ale navíc je zde promyšlený, zajímavý příběh, kde se Frank většinou neopakuje. Tohle je parádní jízda do pekla a zpátky, kde Frank možná překvapí i závěrem. Vydání je dobré, navíc kresby, které jsou jako bonus v závěru, a není jich málo, protože jsou zde i obálky, skutečně stojí za to, protože se zde prezentují i další autoři, jako například Geof Darrow nebo Brian Bolland. Skvělé zakončení celé série, kde se jede skutečně naplno.

Komiks "Sin City 7: Do srdce temnoty" si můžete s výraznou slevou zakoupit na stránkách Comics Centra v brožované verzi anebo ve verzi vázané.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Sin City 2: Ženská, pro kterou bych vraždil"
"Sin City 4: Ten žlutej parchant"
"Sin City 5: Rodinné hodnoty"
"Sin City 6: Chlast, děvky a bouchačky"

4 komentáře:

  1. Teď jsem dočetla a musím říct, že ač ostatní Sin City neznám (jedině film), tak jsem docela nadšená. Drogová eskapáda byla zábavička a ani mi nepřijde, že by vyčnívala (což by bylo docela snadné udělat, Miller se tomu ale šikovně vyhnul). A líbil se mi fakt, že i policajti ve finále vědí, co udělat a všichni hajzlové nejsou jen hajzlové, ale mají i rozum.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že se Millerovo Sin City líbí i něžnému pohlaví :-)

      Vymazat
    2. Ale rozhodně nás nebude tolik :).

      Vymazat