2014-03-14

#539: ZOOOM 2: Pavel Čech - 75 %

ZOOOM 2: Pavel Čech
Vydalo nakladatelství Analphabet Books v pevné vazbě v roce 2014. Vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 240 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Publicistika: Tomáš Prokůpek
Kresba: Pavel Čech

První "ZOOOM" nám představil jednoho z nejzásadnějších tvůrců Generace Nula, o níž se již hodně napsalo. Tím tvůrcem byl Tomáš Kučerovský. Druhým dílem se čtenářům více představuje autor velmi osobitý, a to jak svou tvorbou, tak i svým přístupem k životu, svými zájmy. Tím autorem je, jak již obálka napovídá, Pavel Čech, který se v loňském roce dostal do povědomí hlavně díky vítězství v literární ceně Magnesia Litera, kde získal 1. místo za dětskou knihu. Jednalo se o knihu "Velké dobrodružství Pepíka střechy". Kromě toho vydal i další knihy a na komiksovém trhu se pohybuje už více jak dvacet let, i když pravda, sem tam s pořádnými pauzami.

Pavel Čech svůj první komiks vydal v roce 1990 a pak se odmlčel na deset let. Komiks se jmenoval "Dobrodružství Honzy Štístka" a nakreslil ho podle scénáře napsaného spolu se Zdeňkem Chlubným. Pak Pavel pokračoval s komiksovou tvorbou vlastně až v novém tisíciletí. Profiloval se zatím jako grafik a ilustrátor a ke komiksu se vracel jen krátkými příběhy. Ve velkém na sebe upozornil knihami jako "Dědečkové" nebo zmiňované "Velké dobrodružství Pepíka Střechy". Rozjel pak i vlastní sérii "Dobrodružství Rychlé Veverky" a musím říct, že ta si mě první dílem získala. Jenže Pavel Čech, to je mnohem více.

Pokud jste četli první "ZOOOM", asi nebudete příliš překvapeni. Podoba druhé knihy je stejná. Formát se nezměnil, jedná se o kmihu na šířku s pevnými deskami a kvalitním, tenčím křídovým papírem. Veškeré testy jsou dvojjazyčné, tedy v češtině i angličtině. Kniha má předmluvu od Roberta Janáse, což je český historik umění a také fotograf, ale to byste asi měli tušit, protože Robert zde není představen. Opět. Asi jsem si nějak moc zvykl, že u předmluv se velmi často uvádí, o koho se jedná - hlavně u komiksů je to celkem zvyk. Rozhovor s Pavlem Čechem pak dělal Tomáš Prokůpek. Interview je tentokrát trochu obsáhlejší, což je dáno i tím, že se Pavel Čech místy hodně rozpovídal. Rozhovor je rozdělen do těchto částí: Začátky, Malba, Komiks, Ilustrace, Kroniky a Indiáni, což dostatečně odkazuje na to, jak moc všestranným tvůrcem Pavel Čech je.

Pokud Pavla Čecha moc neznáte, tak tohle komplexní portfolio a hlavně onen rozsáhlý rozhovor, vám o něm řeknou skutečně hodně. Sám zde vypráví svou minulost, to, co ho ovlivňovalo, ale i to, co ho formovalo a formuje neustále. Vytvořil si svébytný přístup k tvorbě i k životu a musím říct, že ho do jisté míry v tomto přístupu obdivuji a rozumím mu. Ne, že bych se vydal stejnou cestou, ale chápu ho. Z jeho tvorby na vás doslova dýchá nostalgie, dýchají na vás staré chlapecké příběhy a vy se k nim rádi vracíte. Já jsem byl jako malý kluk hodně ovlivněn Foglarem. Foglarovky byly vlastně první rozsáhlejší knihy, které jsem četl. Pak sice přišla "Duna" a knihy Stephena Kinga, ale okouzlení Foglarem nadále zůstalo, i když ho již dávno nečtu. Tvorba Pavla Čecha je specifická a soudržná, vybírá si podobná témata a z jeho maleb je cítit něco, co je v nás skryto někde hluboko. Kniha "ZOOOM 2" mě nezaujala tolik provedením, které je stejně dobré jako v prvním díle, ale hlavně prezentovanou tvorbou a osobností Pavla Čecha.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "ZOOOM 1: Tomáš Kučerovský".

Žádné komentáře:

Okomentovat