2014-02-27

#517: Autorka ságy Stmívání: Stephenie Meyerová - 5 %

Autorka ságy Stmívání: Stephenie Meyerová (Female Force: Stephenie Meyer)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Female Force: Stephenie Meyer" v roce 2009. České vydání má 40 stran a prodává se v plné ceně za 119 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Ryan Burton a Darren Davis
Kresba: Dave MacNeil, Kirsty Swan a Matt Belisle

"Autorka ságy Stmívání: Stephenie Meyerová" je jedna z těch věcí, co nechcete mít v knihovně, pokud nejste skutečně zapřisáhlí fanoušci ságy "Twilight". No, co si budeme povídat, tohle je jedna z těch věcí, které nechcete mít v knihovně vůbec. Je to sešítek, který má střední formát, není úplně malý, ale obsahuje 40 stran, na nichž se nic moc zásadního nedovíte. Ono také co byste se měli dovědět o autorce, která napsala ságu "Twilight"? Byl její život nějak zajímavý? Došlo v něm ke zlomům, které by nebyly spojené s tím, že napsala komerčně úspěšnou věc, o jejíchž literárních kvalitách se jistě dá pochybovat? No, kniha "Autorka ságy Stmívání: Stephenie Meyerová" vám na tohle rozhodně dá odpověď.

Sešit je rozdělen na tři části, kdy první část je životopis autorky ságy, druhá se zabývá městečkem Forks a jeho historií, no a třetí část prezentuje několik fotografií, které autoři pořídili během návštěvy, kterou provedli právě ve Forks. Anebo ty fotografie stáhli jenom z internetu, kdo ví. Už jen ta skutečnost, že tak tenký sešit je rozdělen do tří částí, o něčem svědčí. Život Meyer je poměrně nezajímavý, ale je fajn něco pumpnout na jejím úspěchu a na tom, že lačné fanynky budou chtít číst v podstatě jakoukoli pitomost, která k téhle rozporuplné sáze vyjde. Netuším, jak moc autorům snahy vyšly, ale jestli je tohle komerční úspěch, tak už ho může mít v podstatě všechno.

I když by se dalo na knížečku dívat skutečně jen jako na takový suvenýr, který by se nejvíce hodil jako dárek k soubornému vydání celé ságy, je to kniha, která je prodávána samostatně, a která i podle originálního anglického názvu "Female Force: Stephenie Meyer" jasně naznačuje, že se jedná o publikaci, která by měla ukázat, že i ženy to mohou někam dotáhnout. Nechápu, proč by si zrovna takové hnutí mělo myslet, že to nikam dotáhnout nemohou. Takže, i když se kniha tváří jako životopisný komiks, chce primárně ukázat, že ženské prostě mají na to, aby uspěly. Tohle je prezentováno příběhem, který je vyprávěn upírem. Není to ten twilightovský, ale klasický transylvánský. Rámcová linie je také to nejlepší, co se v tomhle komiksu objevuje. Je to napsané špatně, ale ve srovnání se zbytkem to ještě ujde.

Upír nám tedy vypráví, jak těžké to Stephenie Meyer měla, jak mezi ostatními vynikala, respektive mezi ostatní nezapadla, protože byla jiná. To, že byla jiná, očividně spočívalo v tom, že měla své první auto až ve dvaceti. No, to na tom byla opravdu hodně špatně, ale ve srovnání s ní jsem já naprostý looser, protože svoje vlastní auto, které by bylo na mě napsané, nemám doposud. Chudák holka, muselo to být strašně těžké protloukat se životem, když je člověk docela chytrý a vybere si studium literatury, najde si muže, s kterým má celkem spokojené manželství, a pak udělá úspěch s jednou sérií. No tohle se píše samo. Doslova americký sen, který je podaný bez napětí, bez emocí, bez jakéhokoli zajímavého prvku, který by tenhle životopis oživil. Nedozvíte se zde nic, co byste se nedověděli na Wikipedii. Prvnímu komiksu nepomáhá ani kresba, kde hlavně postavy a jejich obličeje vypadají příšerně.

Podobně je to i s druhým komiksem, který v tomhle vydání dostanete. Představuje se vám historie městečka Forks, kde se většina děje "Twilight" ságy odehrává. No, je to hezké, alespoň pro fanoušky by se zdálo, že to něco přinese, ale opět platí, že zde nezjistíte nic navíc, co byste nezjistili z Wikipedie. Jsou to prostě faktografické informace, které jsou pak ještě doplněny zmiňovanými fotkami, kde je krásně vidět, jak se reálné městečko Forks proměnilo v turistické centrum, které těží z obliby knižní série. Tohle je prostě komerční hnus, který ale ke všemu nepřinese cokoli navíc ani fanouškům série. Jediný důvod, proč bylo voleno komiksové provedení, je skutečnost, že veškeré informace napsané pouze textem, zaberou tak dvě A4. "Autorka ságy Stmívání: Stephenie Meyerová" určitě není cesta, jak podpořit význam komiksu.

Komiks "Autorka ságy Stmívání: Stephenie Meyerová" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

2 komentáře: