2013-12-13

#419: Malý princ a planeta Ludoky - 60 %

Zavřít okno
Malý princ a planeta Ludoky (Le Petit Prince 12: La Planète du Ludokaa)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo v roce 2012 jako "Le Petit prince 12: La Planète du Ludokaa", dvanáctý díl série "Le Petit prince". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Clotilde Bruneau
Kresba: Diane Fayolle

"Malý princ" už má na českém trhu celkem dvanáctý díl, což je celkem příjemné. Je fajn, že se dětem dostává do rukou série, která není až tak známá obdobně jako klasické dětské komiksy, jimiž jsou "Asterix" (také se na něj na mém blogu někdy dostane, ale pravda, je to komiks, kterému jsem se tak nějak vyhýbal) nebo "Šmoulové" (těm se věnuji trochu víc). Když jsem četl první díl "Malého prince", myslím této série na pokračování, trochu jsem váhal. Nebyl jsem si jistý, jestli je to skutečně něco, co má šanci na úspěch. Teď už vím, že tomu tak je. Série "Malý princ" vůbec není špatná, naopak pro děti je to komiks přesně takový, jaký bych si představoval. Je zábavný, dobrodružný, má v sobě poučení, které je, pravda, někdy až trochu moc podtržené a zvýrazněné a hlavně je zde představivost, která se může přenést i na děti samotné.
Tohle všechno má i dvanáctý díl, který přesto považuji za jeden z nejslabších. Ano, pořád je to kvalitní dětský komiks, ale mám pocit, že se tvůrcům už podařilo zabřednout do kolejí a v těch se jede bez toho, aby tu bylo něco opravdu zásadního navíc, něco, co bude trochu jiné. Poznat je to i na tom, že tohle už je druhý díl, který neobsahuje krátký komiks od jiných autorů. Tyhle komiksy "Jak Malého prince vidí..." se objevily ve všech prvních deseti dílech. Schematičnost se projevuje v tom, že kostra je stejná - Malý princ s Liškou se objeví na nové planetě, seznámí se s problémem, cestují z místa na místo, potkají černé myšlenky, odhalí, kdo je ovlivněn hadem, a pomohou problém vyřešit tím, že vysvětlím těm, co jsou pod vlivem hada, že oni vlastně nejsou tak špatní, jen se musí začít chovat jinak. Poněkolikáté už to prostě není taková zábava.
"Malý princ a planeta Ludoky" tak opět vyniká především tím, že je zde nový svět, který je opět nápaditý a jeho zpracování je prostě skvělé. Je to svět zajímavý, dojemný a zároveň nebezpečný. Na planetě Ludoky kdysi zuřila válka, ale ta byla zažehnána. Teď se dva různé národy utkávají ve hře, která se jmenuje Ludoka, o to, kdo bude mít přístup k západu slunce. Co tohle znamená, to se dozvíte až na konci. Nejprve musíte zjistit, že ty dva národy jsou přece jen pořád celkem znesvářené, ale je to dáno jen tím, že jejich čelní zástupci a představitelé mají lidské slabiny, s nimiž nejsou schopni žít bez toho, aby jim Malý princ poradil. Má to ztížené tím, že počet osob, které jsou stiženy hadovým zlem, je trochu víc než jen jedna, i když i s tím si princ v minulosti poradil. Jak to dopadne tentokrát je asi předem jasné, bohužel i cesta k tomu zjištění je taková nějaká schematická.
Téhle sérii hodně fandím, ale budu doufat, že další díl už nebude jen o tom, jak skvělý svět se podařilo tvůrcům vytvořit. Tohle nadále platí. Francouzští tvůrci mají v tomhle směru neskutečnou fantazii a ty světy nejsou načrtnuty jednoduše, všechny mají poměrně komplexní pravidla. Jenže tohle po nějaké době prostě přestane stačit. Chce to nějaký vývoj a problém této série začíná být v tom, že ten vývoj prostě chybí. Malý princ a Liška přijdou, pomůžou, vyženou hada a odejdou. To se opakuje stále dokola a časem to přestane být zábava. Výhodou je skutečnost, že jsou mezi vydáními jednotlivých dílů rozestupy, ale trochu doufám, že se tvůrcům podaří přijít s něčím novým, něčím dalším, zajímavým, aby si tahle série i s ostatními díly udržela svoje nadprůměrné hodnocení.

Komiks "Malý princ a planeta Ludoky" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat