2013-12-12

#417: Staří mistři - 80 %

Staří mistři (Alte Meister)
Vydalo nakladatelství Archa v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako "Alte Meister" v roce 2011. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 369 Kč.

Scénář: Thomas Bernhard
Kresba: Mahler

Hodnotit tenhle komiks je strašně těžké, protože v podstatě není na komiksovém trhu dílo, které by bylo obdobné. Ano, kniha, kterou tento komiks adaptuje, je nazvána "Staří mistři - komedie", ale hovořit o tomto komiksu jen jako o komedii, je rozhodně podcenění toho, co "Staří mistři" představují. Původní román Thomase Bernharda, který není ani tak autorem scénáře, jako autorem předlohy, kterou Nicolas Mahler zpracoval do komiksu, rozhodně není snadnou komedií, jedná se o komedii, kterou bych označil za intelektuální, tedy alespoň podle toho, jak vyzněl celý komiks. Kdybych měl tedy zařadit "Staré mistry" do nějakého žánru, byla by to filosofující komedie, kdy ale slovo filosofující nepoužívám nijak pejorativně nebo metaforicky. Tohle je opravdu filosofické dílo, které vás přiměje k zamyšlení více než k čemukoli jinému.

Pokud jsem komiks "Kreslený svět podle Annie" doporučoval lidem tvůrčím, kteří jsou mladí a teprve začínají, komiks "Staří mistři" bych doporučil kritikům, recenzentům, ale stejně tak i lidem, kteří mají problémy s tím udělat si vlastní názor. Nebudu tvrdit, že "Staří mistři" jsou knihou, která vám otevře oči, ale rozhodně vás dokáže trochu nakopnout. Nebo alespoň popostrčit. Díky téhle knize si můžete konečně naplno uvědomit, že je naprosto jedno, jaký je váš názor, že je naprosto jedno, když se s nikým jiným neshodnete, protože jde o vás. Koneckonců tím, že budete kdekomu pochlebovat, anebo naopak tím, že se budete snažit systematicky jít proti proudu, zas nic tak zásadního nedosáhnete. Pokud budou vaše názory někoho zajímat, přečte si je. Pokud ne, nebude je číst, ať budou špatné či dobré nebo ještě lepší.

"Staří mistři" nejsou primárně o tomhle, i když velkou část knihy skutečně zabírá to, jak postava Regera hodnotí staré mistry. Reger je člověk s jasným názorem, podle všeho se jedná o staršího člověka zavalitějších rozměrů, který každý druhý den, kromě soboty s volným vstupem, chodí do Uměleckohistorického muzea a vysedává zde před jedním obrazem. Nikam jinam nejde, dívá se jen na Muže s bílým plnovousem od Tintoretta. Proč? Samozřejmě se všechno dozvíte. Reger se dopouští podivného chování. Chce se se svým přítelem Atzbacherem sejít v museu v sobotu! Proč tak podivná změna v zažitých zvycích? Z popisu vám asi dojde, jakým směrem se komiks vydal a je jasné, že tohle nebude dílo, které osloví každého.

První problém je v tom, že pokud čekáte komedii, patrně trochu narazíte. "Staří mistři" nejsou komedie v tom smyslu, jak je obecně chápána. Toto dílo je opravdu intelektuální, ale pokud jeho humor přijmete, bavit se budete. Koneckonců, samo o sobě je docela potěšující, když někdo nadává na lidi, o kterých si myslíte, že jsou velcí umělci. Je v tom něco příjemně rebelského. Co je druhý aspekt, který nemusí každému sednout, to je Mahlerova specifická kresba, která by mohla připomínat i některé autory klasických českých kreslených vtipů. Je neskutečně zjednodušující, přesto se mu daří zachytit všechno důležité. I díky jeho jednoduché lince celkem snadno poznáte, co vlastně kreslil, když zde "kopíruje" mistrovská díla. Dokáže totiž svou kresbou vyjmout z toho, co kreslí, hlavní myšlenku, ty nejdůležitější body, a tak se mu daří nejen adaptovat, ale také vyprávět. Ano, ten komiks má děj, a to finální poznání je celkem... tíživé bude asi nejlepší slovo. Tíživé, ač odlehčené. "Staří mistři" jsou komiks, který rozhodně mohu doporučit, ale je jasné, že svým úzkým vymezením to není komiks, který se dostane pod kůži každému. Na druhou stranu si myslím, že je naprosto úžasné, že vedle sebe může v knihkupectví být něco jako Lobo a pak právě "Staří mistři". Osobně bych vždy raději sáhnul po tom druhém.

Komiks "Staří mistři" můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

2 komentáře:

  1. Dnes jsem tento komix nadšeně dočetla a s recenzí dost souhlasím a pokládám ji za povedenou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Jsem rád, že se čtenáři dosrtanou i k těmto specifickým komiksům

      Vymazat