2013-11-01

#355: Y: Poslední z mužů 4: Heslo - 90 %

Y: Poslední z mužů 4: Heslo (Y: The Last Man 4: Safeword)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako díly 18 až 23 série "Y: The Last Man" u Vertiga. Souborně vyšlo jako "Y: The Last Man 4: Safeword" u Vertiga v roce 2004. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Komiks zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Pia Guerra, José Marzán, Jr., Goran Parlov

Jsem plně přesvědčen o tom, že někteří lidé si řeknou, jestli jsem neupadl po hlavě do svíčkové a trochu se neutopil, respektive neodkysličil vlastní mozek, protože nebudou v tomhle díle "Y: Poslední z mužů" vidět nic tak závratného a spíše ho budou hodnotit směrem k průměru. Já si nemůžu pomoct, ale podle mě je to jeden z nejzásadnějších dílů. Nikoli proto, že je zde mnoho děje, který se proplétá s různými epizodami, ale spíše právě proto, že tu nic takového není. Jedná se o poměrně statický komiks, protože polovinu dění se Yorick nehne z jedné chaty, druhou polovinu dění zase zůstává v jedné garáži, ale přesto se zde něco děje, to zase ne že ne, ale já si stojím za tím, že právě ty statická Yorickova část je ta nejlepší.
POZOR NA NĚJAKÝ TEN SPOILER. Kniha se skládá z celkem dvou příběhů. Prvním je titulní "Heslo" a tím druhým pak "Soutěska vdov". Oba dva příběhy mají tři kapitoly, takže vydání je vlastně souborem šesti původních sešitů. Ten první je pro mě naprosto skvělou ukázkou toho, jak se dá geniálně manipulovat s lidskou myslí. Psychika a psychologie jsou prvky, které mě velmi zajímají a sám když píšu, snažím se proniknout do hloubi lidské mysli. A že jsou ty hlubiny v některých případech skutečně nekonečné a hlavně temné. Přesně tohle se ukazuje i v příběhu "Heslo". Yorick není tím, kým se na první pohled zdá, ale přitom se chová přesně tak, jak nám tenhle příběh odhalí. I když máme lidi rádi, nejsme schopni vnímat všechny nuance toho, jak se chovají. Následky pak mohou být nedozírné. V tomto případě se tak neděje, ač nám závěr dává tušit, že nás zase čeká nový směr příběhu. A kam se vlastně poděl ten nindža?
druhý příběh nás zase zavádí více mezi lidi, ale ukazuje se, že to není žádná výhra. Jestli jsem ale říkal, že tenhle čtvrtý díl je naprosto stěžejní, tak to platí pro oba příběhy. Ten první v tom, že dochází ke zlomu v Yorickově osobnosti, u příběhu "Soutěska vdov" zase v tom smyslu, že dochází ke zlomu v příběhu. Tento zlom je dán skutečností, že se dovíme informace, které jsme doposud neviděli. Něco nám prozradí doktorka Mannová, něco si nechali tvůrci až na konec ve třech stránkách, které navnadí na další díl. A já se nemohu dočkat. V tomto příběhu jinak naše trojice narazí na ženy - jak jinak - které nejsou nijak moc přátelské. Ať žije Arizona! Ať žije svobodný stát. A všichni ostatní ať jdou k čertu. Arizona očividně není nijak krásným místem a raději se mu vyhnu, kdybych měl někdy do této oblasti cestovat.
"Y: Poslední z mužů 4: Heslo" je knihou, která nám ukazuje, proč je tahle série tak silná. Brian K. Vaughan má skvěle vykreslené postavy a je naprosto unikátní v tom, jak dokáže činit zvraty. Jeho příběh je od začátku do konce naprosto přesně poskládaný a vy se v pravou chvíli dovídáte ty správné informace, které zrovna potřebujete. To znamená, že vše se dovíte včas, což ale někdy vede k tomu, že si prostě musíte počkat. Série vás drží v napětí z toho, co bude dál a vy neustále můžete uvažovat nad tím, co vlastně celou katastrofu způsobilo. Byl to vir? Epidemie? Jeden přívěšek? Medicínské experimenty? Anebo je pravda někde tam venku? Dle mého názoru v tomhle dílu Brian ukázal, jak skvělým je scénáristou a jak ví, co dělá. Ano, není to tolik akční, ale ta psychologická rovina je prostě skvělá. A to chce dobrého autora i vypravěče, aby tohle zvládl. Brian jím je a Pia Guerra s ostatními autory mu skvěle přizvukují. Scéna z "Čaroděje ze země Oz" výborná, i když myslím, že by jí slušel jiný kresebný styl.

Komiks "Y: Poslední z mužů 4: Heslo" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Y: Poslední z mužů 1: Jako jeden muž"
"Y: Poslední z mužů 2: Cykly"
"Y: Poslední z mužů 3: Malý krok pro lidstvo"

Žádné komentáře:

Okomentovat