2013-10-31

#354: Fly High!: Leť výš 1 - 70 %

Fly High!: Leť výš 1 (Fly-High!)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo na pokračování v magazínu Ribon (japonsky りぼん) a souborně pak v roce 2008 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "Fly-High!". České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.
Scénář: Nacumi Óči
Kresba: Nacumi Óči

Moje objevování mangy pomalu pokračuje a já jsem se dostal k dalšímu méně známému kousku, který má zvláštní anglicko-český název, který by se mohl vztahovat k manze se sportovní tématikou, k příběhu o drogových závislostech, ale také klidně ke komiksu, kde je hlavním cílem zesnulých se dostat do nebe. Ani jedno není pravdou, a i když se "Fly High!" tváří jako klasická šódžo manga (pro dívky ještě nezletilé), není to čtení pro omezenou skupinu, ale myslím si, že může pobavit širší spektrum čtenářů. Jen se k té manze dostat a dát jí šanci. Nebál bych se jí přirovnat k "Líbání zakázáno" od Nači Júki, což je série, kterou u nás také vydává ZonerPress.
Co je u mangy odzbrojující, to jsou nápady, které jsou do série vloženy. I tady se to povedlo. Celkové východisko je přitažené za vlasy, ale o to je "Fly High!"zajímavější. Seznamujeme se s dívkou Meru, kterou její otec vychovával v přírodě, naučil ji, jak přežít, naučil ji, jak používat svou sílu a jak se ubránit v podstatě čemukoli. Je to vlastně schopný nindža, který má před sebou nejtěžší úkol ve svém životě. Jít na střední. Kdyby bylo po jejím, asi by to dopadlo tak, že každého skope do kuličky, ale maminka jí před odchodem do školy vštípila, že je třeba se chovat normálně, jinak nezapadne a nebude mít žádné kamarádky. Meru se rozhodne vzít si její radu k srdci a nevyčnívat. Nevydrží jí to moc dlouho.
Meru je vystavena skupině tří druháků, kteří jsou velmi nebezpeční a mají z nich strach i učitelé. Jak se jim má bránit, když nemůže používat svou sílu? A tak začíná boj Meru se střední školou a se zlými nepřáteli v podobě studentů. Jasně, je to trochu naivní, ale autorka je správně ujetá a z každého panelu čiší radost z toho, že mohla něco takového tvořit. Je to klasická sranda, kde jsou i nějaké ty autorčiny vpisky, mění se zde kresebný styl, aby se zdůraznily emoce, ale sem to prostě patří. V komiksu "Kannonina ruka" už mi to připadalo trochu nemístné, hlavně kvůli zaměření na starší publikum. "Fly High!"je však komiks, kterému takové blázniviny sluší a nemusí se tak za nic stydět.
Myslím si, že tuhle mangu si může užít každý, kdo nemá předsudky k romantickým komediím. Tahle je zábavná a té trapnosti je zde docela málo, navíc finální scéna celkem příjemně nabudí na to, co bude následovat. Jasně, kresba je hodně zaměřená na to, aby vynikly postavy a aby jednotlivé postavy byly krásné, ale tohle se prostě od šódžo musí očekávat. Do tohohle nejdete s tím, že dostanete něco drsného. Přesto je hrdinka správně ujetá, není to nějaká hodná, nudná holka, ale celkem promyšlená postava, která vás bude bavit. "Fly High!" je mimo jiné také krásnou ukázkou toho jak blízko k sobě mají romantická manga a akční manga plná bojových scén. A když se toho chopí dobrý autor, bude motorová pila v romantickém komiksu vypadat dobře. Ne, nějaké drsňárny ale opravdu nečekejte.

Komiks "Fly High!: Leť výš 1" můžete zakoupit přímo u nakladatelství ZonerPress.

Žádné komentáře:

Okomentovat