2013-10-23

#341: Zeus a dobytí Olympu - 60 %

zavřít
Zeus a dobytí Olympu (Zeus and the Rise of the Olympians)
Vydalo nakladatelství Grada Publishing v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo v roce 2012 jako "Zeus and the Rise of the Olympians" pod indickou značkou Campfire. České vydání má 84 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Ryan Foley
Kresba: Jayakrishnan K. P.

Kdo čte moje recenze pravidelně, asi už se dočetl o tom, že mívám problém s tím, jak jsou adaptovány báje. Hlavně mám problém s tím, když se do adaptace pustí Američané. Oni nemají úctu k bájím a udělají si je podle sebe. Bohužel autor je Američan a je to na jeho tvorbě poznat. Nevím, jak moc do scénáře zasahoval kreslíř Jayakrishnan, ale myslím, že asi moc ne. Projekt Campfire mi přijde malinko jako velkovýroba. Ale asi bych měl být trochu přesnější a konkrétnější.
© Grada Publishing, 2013

"Zeus a dobytí Olympu" je knihou, která vypráví klasický příběh, jenž se vztahuje k počátku světa a k počátku života. Je to období, kdy se neustále bojovalo o to, kdo bude mít nadvládu nad zemí, nebesy a podsvětím. Byla zde první generace bohů, Urana Gaia, ti, kteří vládli jako první a jako první se snažili utvořit život. Ti měli děti a jedním z nich byl i Kronos, bůh, který svrhl vlastního otce a stal se vládcem nad vším. Vzhledem k tomu, že nevládl spravedlivě a ze strachu ze svých dětí je všechny spolykal. Jedno dítě se ale podařilo Rheie, Kronově manželce, ukrýt. Tímto dítětem nebyl nikdo jiný než Zeus. Právě Zeus se měl stát Kronovou zhoubou a jak je dobře známo, on se stal prvním z řeckých bohů, vládcem, který ovlivňoval životy smrtelníků. Právě s ním a s jeho sourozenci a potomky přišli na zemi první lidé. Stali se bohy ve víře.
© Grada Publishing, 2013

Tyhle příběhy jsou vlastně příběhy o stvoření světa podle Řeků, a tak mají trochu jinou podobu než klasické báje. Nejsou zde žádní lidé, pouze boje o moc a o to, kdo nakonec usedne na trůn na Olympu, který si za své sídlo Zeus zvolil. Tady bych si dovolil trochu rýpnout do českého názvu komiksu. Nezdál se mi, už když jsem ho poprvé viděl a když jsem se podíval na název originálního vydání, měl jsem pravdu. Komiks se původně jmenuje "Zeus and the Rise of the Olympians", tedy "Zeus a vzestup Olympanů", ono i "Zeus a vzestup Olympu" by bylo docela fajn, ale název, který byl zvolen, bohužel nedává logicky moc velký smysl. To je jedna věc, co mi neseděla.
© Grada Publishing, 2013

Druhá věc, která mi neseděla, to je zmiňovaný scénář Ryana Foleyho. Snažil se báji pojmout podle svého, ale přesto se nevyvaroval určitých specifických chyb a nedostatků. Tak zaprvé, proč bohové létají jako Superman? To je strašný paskvil. Proč jsou bohové oblečení, když jsou vyzvráceni Kronem? Možnou odpovědí je samozřejmě to, že to jsou bohové, druhou fakt, že to je pro náctileté i mladší. Proč jsou Poseidon a Hádes modrý a zelený? Proč ostatní nemají jiné barvy? Pravda, to už je trochu i vina kreslíře. Jayakrishnan je celkem zajímavým umělcem a je na něm vidět, že je celkem sebejistý a klidně si dovolí i různé tahy navíc, v různé barevnosti, čímž postavy dostávají náboj navíc, hlavně monstra. Se tam si kresbu docela zjednodušuje, což je škoda, protože zrovna tenhle příběh by si zasloužil kresbu epickou.
© Grada Publishing, 2013

"Zeus a dobytí Olympu" není špatnou adaptací klasické řecké báje, především pak proto, že je to adaptace celkem věrná a drží se známých faktů, respektive hlavních událostí, které jsou v této báji tradovány. Ryanovi Foleymu se nepodařilo nějak zásadně hlavní příběh zničit, i když se oba tvůrci snažili hlavně o něco pořádně akčního, což je takt trochu narušeno rámcovým příběhem - celá báje je vlastně vyprávěna žákům v řecké škole. To ubírá na akčnosti, která je koneckonců skutečně zaznamenána pouze na dvou stránkách celého komiksu, jinak je tento spíše statičtějšího charakteru. Pokud vás tenhle komiks zaujme, určitě bych doporučil nějaké klasické, beletristické báje, protože ty příběhy jsou nádherné. Z hlediska adaptací na mě bohužel tenhle komiks působí spíše slabším dojmem. Ne přímo podprůměrně, ale ty nedostatky zde jsou.

Komiks "Zeus a dobytí Olympu" můžete zakoupit na stránkách Grady.

Žádné komentáře:

Okomentovat