2013-09-12

#279: Kannonina ruka 1 - 80 %

Kannonina ruka 1 (バース)
Vydalo nakladatelství Talpress v brožované vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako první svazek série "Kannonina ruka" (anglicky uváděno jako "Birth", japonsky バース, v anglické transkripci Bāsu) v roce 2002 u nakladatelství Gentosha. České vydání má 194 stran a prodává se v plné ceně za 269 Kč.
Knihu koupíte se slevou na serveru KupKomiks.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masakazu Yamaguchi
Kresba: Masakazu Yamaguchi

Když otevírám novou mangu, vždycky jsem trochu napjatý. Jaké to asi bude tentokrát? Dostaneme mě zase příběh? Co kresba, bude spíš afektovaná, anebo jemnější, vyrovnanější? Udrží si celá série svou kvalitu? Anebo propadne a své nápady nevyužije? Přesně s těmihle otázkami jsem přistupoval i ke komiksu "Kannonina ruka", respektive k jeho prvnímu dílu, kde jsem si hned na obalu všiml zajímavé informace - jedná se o komiks, který je určen čtenářům od osmnácti let, a navíc je to komiks hororový. Tohle byla kombinace, které jsem nemohl odolat a okamžitě jsem se začetl. A musím říct, že se mi opět stalo to, co se mi s mangou stává téměř pokaždé. Odložil jsem knihu až ve chvíli, kdy byla dočtená. A musím říct, byl jsem spokojený.
Ze stránek mangy "Kannonina ruka" se na vás řítí nejprve trochu zmatený, ale po pár desítkách stránek celkem přijatelně zamotaný příběh, který se soustředí na mladého muže, který se jmenuje Mao. Mao má trochu divný vztah se svou sestrou, ale jejich noční eskapáda byla spíš náhoda, z které sestra udělala něco víc. Vlastně to není zas tak důležité, protože Mao a Maya - to jsou mi originální jména pro sourozence, že? - musejí řešit mnohem horší věci. Třeba to, proč je někdo chce obrat a znásilnit, anebo to, proč jim naprosto neznámý kluk pomáhá. Jeho pomoc, ač v podstatě nezištná, je však vykoupena tím, že po sourozencích někdo jde. Někdo, kdo jim chce hodně ublížit.
Taková úvodní kresba dokáže nalákat
Co je to ta Kannonina ruka? Jak to s příběhem souvisí? Tak Kannonina ruka je jedna z končetin bohyně Kannon, bohyně, která má mít údajně skutečně hodně údů. Skoro by se zdálo, co na jedné ruce, ale jak se ukazuje, ta ruka je skutečně velmi důležitá. Tak důležitá, že proti sobě postaví i otce se synem, a to v jedné z velmi šokujících scén komiksu. Ano, myslím, že bych se nebál tohle slovo - myslím "šokující" - přece jen u téhle mangy použít. Jsou zde scény, které jsou přece jen nečekané, jsou velmi brutální a nádherně zapadají do konceptu, kde se střídá napětí s téměř absurdní teenagerovskou komedií, s erotickým odérem a brutalitou. Souboje jsou zde krvavé a vůbec nevadí, že komiks je černobílý. Naopak, černobílá k manze prostě patří.
Na komiksu je patrné, že komiks psal a kreslil muž, stejně jako je zřejmé, že to byl Japonec. Japonci jsou prostě ujetí na mladé holky a jejich kalhotky. Jsou zde naprosto zbytečné panely, kde jsou záběry holce pod sukni, čistě proto, že to je fetiš, že si to tvůrce mohl dovolit, protože tohle manga pro dospělé čtenáře. té erotiky není zase tolik, ale přece jen, pro ty, co jsou zvyklí na mangu pro náctileté, mohou některé scény, jako třeba ruční práce, trochu překvapit. No, co si budeme povídat, i já jsem byl místy překvapen tím, co si tvůrci dovolili, ale i když jsem si chvílemi říkal, že je to přece jen trochu samoúčelné, bavil jsem se. A myslím, že tohle byl záměr. Pobavit a vyprávět příběh, který má přece jen originální prvky. Jasně, že se vám vybaví "Bleach", možná trochu i "Motýlek", ale "Kannonina ruka" má svébytné prvky, které fungují a které před vás staví drsnou mytologickou sérii, která se ještě může zajímavě vyvinout. Proto si ještě nechávám v hodnocení určitou rezervu.
Jedna z podob buddhistické bohyně Kannon
Co bych jen malinko vytkl, to je lettering a samotná kresba. Lettering používá více druhů písem, i když si jsem skoro jistý, že za to může trochu i originál. Japonci jsou v tomhle až moc hraví a jak jsem mohl posoudit, skutečně používají různé styly písma. Je trochu na škodu, že tohle nebylo v české verzi maličko "vyžehleno". Některé to písmo, hlavně Times New Roman, působí celkem rušivě. Jenže jak je rozhárané písmo, tak je rozháraná i kresba. Chvílemi se díváte na neskutečně temné záběry, jindy zase na kluka, který jako kdyby vypadl z holčičích šódžo příběhů. Chvílemi je to jasná linka, jindy zase malba. K hororové náladě to přidává jen místy, hlavně scéna s otcem je naprosto skvělá. To je jediná věc, kde jsem měl skutečně pocit, že si komiks zaslouží body dolů. Trochu ustálit styl trochu tu kresbu vyhladit a tolik neskákat. To se projevilo i na ději, který sem tam přeskočí o mílový krok dál. Přesto je to další kvalitní manga, která si pozornost zaslouží. Série má celkem devět knih, tak jsem docela zvědavý, jak se autor vykreslil.

Žádné komentáře:

Okomentovat