2013-09-04

#266: Malý princ - 95 %

Malý princ (Le petit prince)
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako "Le petit prince" v roce 2008. České vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou na serveru KupKomiks.

Scénář: Joann Sfar podle knihy Antoina de Saint-Exupéryho
Kresba: Joann Sfar

"Malý princ" je moje oblíbená kniha. Už jako celkem malý špunt jsem ji četl a pak ještě několikrát během života. Pořád se ke mně tak nějak vrací, poslední dobou hlavně formou komiksové série, která vychází pod nakladatelstvím Mladá fronta. Dostal se ke mně ale i formou komiksové adaptace přímé, a na tu právě chci dnes prezentovat tuhle recenzi. Taková přemíra "Malého prince" nakonec vedla k tomu, že jsem se rozhodl znovu si přečíst tu nádhernou knihu od Antoina de Saint-Exupéryho. A zase jednou jsem měl pocit, že jsem v ní objevil něco víc.
Když tahle kniha prochází celým vaším životem a vy ji čtete v různých obdobích, uvědomíte si, jak je vaše vnímání toho příběhu neskutečně různorodé. Když jsem "Malého prince" četl poprvé, pamatuji si, že jsem byl neskutečně smutný z toho, co se stane na konci. Dojalo mě to a já jsem plakal, protože Malý princ zemřel. Tentokrát, co jsem "Malého prince" četl naposledy, jsem však už tak smutný nebyl a viděl jsem v tom závěru vlastně něco neskutečně krásného. Malý princ nezemřel, ale prostě se jen vrátil. Ano, možná to vypadalo, že je mrtvý, ale tak to vůbec nebylo. Je zpátky na svém asteroidku a vymetá sopky, i tu vyhaslou, protože člověk nikdy neví, a stará se o svou růži, která ho má ráda, jen je pořád trochu marnivá a vyžaduje pozornost. A nikdy jí neřekl, že není ve vesmíru jediná.
Joann Sfar si očividně také "Malého prince" oblíbil a rozhodl se, že ho převede do komiksové podoby. Ve svém zbožňování šel tak daleko, že se nezabýval příliš scénářem a nechal text takový, který napsal v roce 1943 sám Exupéry. Přínos Sfara je tak hlavně v kresbě a tohle je potřeba si uvědomit. Ta kresba je úžasná. Jeho představa některých pasáží z knih je velmi specifická a myslím, že sem tam napomáhá pochopit, alespoň určitým způsobem, některé prvky celého příběhu. Hlavně vztah prince a vypravěče. Ten je zachycen skutečně krásně. Ale i vztah prince a dalších postav. I když sám Exupéry doplnil knihu kresbami, Sfar tomu dává ještě něco víc. Jeho styl se navíc k celému příběhu a jeho vyznění dokonale hodí a vy budete zažívat podobné pocity, jako kdybyste četli originál.
Tady je pouze nutné si uvědomit jednu zásadní věc. Joann Sfar ke knize, co se týká textu, příběhu, vyznění, nic zásadního nepřidal. V podstatě se dá říct, že udělal knihu velmi bohatě ilustrovanou. Už na začátku bylo jasné, že si vzal hodně velké sousto. "Malý princ" by se dal nesprávným zacházením zničit. Jeho kouzlo je v tom, že je přístupný dětem, ale i dospělým. Tohle je však i doména Sfarovy tvorby. A tak nakonec dokázal to, že vzal milovaný příběh a převedl ho do komiksu s láskou, aniž by ho zdevastoval. A aniž by ho měnil. Je to dobře, protože jakýkoli jiný přístup by mohl vést k tomu, že bude příběh zničen. Takhle v textu stále vidíte to, co psal Exupéry, ale v kresbě si můžete užívat Sfara, který tomu dal ten správný pohádkově existenciální nádech. A pořád je to krásné.

Komiks "Malý princ" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat