2013-08-26

#248: Kick-Ass 2 (2013) - 75 %

Kick-Ass 2 (Kick-Ass 2)
Režie: Jeff Wadlow
Scénář: Jeff Wadlow podle komiksu Marka Millara a Johna Romity Jr.
Hrají:
Aaron Taylor-Johnson (Dave Lizewski / Kick-Ass)
Chloë Grace Moretz (Mindy Macready / Hit-Girl)
Christopher Mintz-Plasse (Chris D'Amico / The Motherfucker)
Morris Chestnut (Detektiv Marcus Williams)
Clark Duke (Marty / Battle Guy)
Augustus Prew (Todd / Ass Kicker)
Jim Carrey (Colonel Stars and Stripes)

Když jsem v kině viděl snímek "Kick-Ass", vyrazil mi naprosto dech. Okouzlila mě krásná Chloë, ano, vím, kolik jí tenkrát bylo, ale hlavně se mi u filmu stalo něco, co se mi tak často nestává. Doslova mě mrazilo v zádech. Předtím jsem to měl u filmu "Temný rytíř", poté pak v "Kick-Ass", ve scéně ve skladišti, kde se Hit-Girl snaží zachránit svého tátu a Kick-Asse. Naprosto skvělý zážitek, který jsem si užil a označil bych ho klidně za nejlepší zážitek v kině v roce 2010. Tý jo, toto ale letí. No, a tak je logické, že jsem se docela bál toho, jaký bude výsledek dvojky, kterou už netočil Matthew Vaughn, ale Jeff Wadlow. Vaughn ale zůstal alespoň u producentského kormidla.
Těžko na cvičišti... těžko na bojišti
Pokus jste četli komiks "Kick-Ass 2", asi vám muselo dojít, že to, co si Millar dovolil na stránkách, to si filmaři na plátně rozhodně nedovolí. A tak jsme se již předem museli smířit s tím, že tady se děti střílet nebudou a ani s tím znásilňováním to nebude tak horké. Přesto se ale tvůrcům podařilo celkem věrně zachovat brutalitu "skutečného" světa superhrdinů. Krev zde je dost, ač by jí mohlo být ještě více, ale když se Hit-Girl pustí do akce, je to prostě paráda. A někdy nestříká jenom krev. Když film skončil, měl jsem pocit, že to zase tak brutální nebylo, ale přítelkyně mě ujistila, že ano. Asi už jsem proti tomu imunní, ale třeba takoví "Strážci - Watchmen" mi přišli daleko drsnější. Tedy v některých scénách.
kick-ass-2-jim-carrey-colonel-stars-and-stripes
Tým poprvé v akci
Za násilí přesto palec nahoru, k tomuhle příběhu to jednoduše patří, s tím se nedá nic udělat. Tak to má být. A co příběh? No, jsou zde scény, které jsou naprosto přesně převzaty z komiksu, ale finální vyznění je přece jen docela odlišné od toho, co nám Millar s Romitou naservírovali v komiksu. Brzy bych ml přinést také recenzi na tento komiks. Ale je to trochu pochopitelné. Hit-Girl se stala miláčkem, ale komiks ji trochu upozadil. Pro film se tak musela její linie rozšířit, abychom ji na plátně viděli více a ne jen na začátku a na konci. Filmaři přesně věděli, co chtějí fanoušci vidět, a tak jim to také naservírovali. Naprosto skvěle je zde zachycen vztah mezi Davem a Mindy, za ten bych dal palce nahoru oba.
A zrodilo se zlo
Co mě trochu mrzelo? Tak to byla postava Mutherfuckera, nebo Čuráka, chcete-li raději českou verzi. Chritopher Mintz-Plasse je skvělý magor, ale já si prostě nemůžu pomoct, scenáristicky se mi tahle postava nelíbila. Pořád to byl trouba, který se vlastně pořádně na nic nevzmohl. V komiksu také ne, ale byl už tak zmagořelý z toho, že je superpadouch, že dělal vážně hnusné věci. Tady je až do konce za troubu a to mě trochu mrzelo. Kick-Ass z toho pak vychází až moc jako velký borec, i když je pravda, že v akci je pořád celkem neschopný, což dokazuje jeho pimp číslo v zapadlé uličce. A koneckonců i hned další rvačka v ulicích s novým parťákem.
kick-ass-2-aaron-taylor-johnson-chloe-grace-moretz
Taťulda se dívá
A jsme u toho hlavního. Druhý díl, to měla být hlavně týmovka. Jak by vypadal tým, superhrdinů ve skutečném světě? Tak v první řadě by byli celkem politováníhodní, ale na druhou stranu, když už by se pustili do akce, stálo by to za to. Ano, filmaři z nich udělali bandu skutečných nýmandů, které vládne Colonel Stars and Stripes v podání skvělého Jimam Carreyho. Nejvíc mě na něm upoutalo to, že si neukradl film pro sebe, ale vytvořil postavu takovou, jak se očekávalo. Je to šílenec, ale do jisté míry je to skutečně hrdina. Trochu mě mrzelo, že se od filmu distancoval a na promo akcích nehostoval, protože prý v něm bylo moc násilí, ale aspoň doufám, že to pomohlo jako reklama. Za svůj výkon se totiž rozhodně stydět nemusí a je ozdobou snímku. Tou jsou i ostatní superhrdinové a superzáporáci. Nejvíce jsem se těšil na Mother Russia. která si sice není moc podobná, ale je to tak obrovská ženská, ne nebo mužatka, z které jde strach. Hit-Girl by proti ní asi normálně neměla šanci, ale jejich souboj je skvělý. Jen ty digitální efekty sem tam dostávají trochu na frak.
A teď to bude epické.
Takže co? No v konečném důsledku je to celkem fajn podívaná, která trochu podcenila postavu hlavního záporáka, ale člověk se stejně bude bavit, protože Kick-Ass a Hit-Girl jsou skvělá dvojka. Hned začátek navnadí všechny fanoušky prvního filmu a pak už to docela jede. Věrnost předloze není dogmatická, místy film dost ujíždí, ale neviděl bych to jako zásadní problém. Koneckonců, ani jednička se nedržela své předlohy do posledního detailu. Ten film má dobré tempo, sem tam na vás padne nějaké to klišé, ale tak to se dá odpustit. Není to pro mě film roku jako v případě "Kick-Ass", ale dobrá zábava, to ano. A počkejte na scénu po závěrečných titulcích.


Žádné komentáře:

Okomentovat