2013-07-22

#209: Malý princ a Planeta globů - 80 %

Malý princ a Planeta globů (Le Petit Prince 6: La Planète des Globus)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo v roce 2012 jako "Le Petit prince 6: La Planète des Globus , šestý díl série "Le Petit prince". České vydání má 56 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Guillaume Dorison a Olivier Supiot (krátký komiks "Malý princ: Duhová planeta")
Kresba: Diane Fayolle a Olivier Supiot (krátký komiks "Malý princ: Duhová planeta")

Série "Malý princ" mě dostává tím, jak dokáže dospělá témata přednést takovým stylem, aby je pochopily i děti, které ještě nemají potuchy o tom, jak je ten náš svět komplikovaný, nepřátelský a někdy doslova svinský. "Malý princ a Planeta globů" je příběh, který se zaměřuje na manipulaci, podvodné chování pro vlastní zisk, a nakonec i na předsudky a xenofobii, která z nich vzniká. Když příběh čtete, možná o tom takhle nepřemýšlíte, ale jakmile se nad tím, co je v příběhu "Malý princ a Planeta globů" popisováno, uvědomíte si, jak jsou ta témata závažná a že je vhodné, aby se o nich děti dovídaly již v útlém věku. A věřte mi, že tohle je forma, která je pro děti skutečně vhodná, protože je zajímavá a zábavná. Když se jim budou dělat různé přednášky ve škole, nebude to tak zajímavé a poutavé.
Malý princ se se svou kamarádkou Liškou, která mimochodem v posledních dílech skvěle hlásí, navštěvují planetu, kde je docela tma. Jsou v temném lese, kde skutečně chybí světlo. Je to tím, že je noc. Ale nejsou úplně sami. Zde je docela dobrá sekvence, která by se klidně dala nazvat hororovou. Myslím, že potřebný efekt se dostaví i u dospělejších čtenářů, kteří už přece jen mají něco a sebou. Kolem nich jsou létající oči, což je samo o sobě dost nepříjemné zjištění. Ti tvorové nemusejí být zlí, ale na první pohled prostě nedělají dobrý dojem. A tak i Malý princ a Liška musí utéct a zjistit, co je na tomhle světě špatně a jak se na něm projevil Had a jeho intriky.
Objevují město, kde žijí lidé. Lidé, kteří jsou neustále ve strachu z toho, že na ně globy, létající oči, zaútočí. Mají však zbraň, světlo. Světlo globy odrazuje a lidé zde pak mohou žít v bezpečí. Stačí si jen nakoupit dostatek světel a všechno bude v pořádku. Jenže nic není takové, jak se na první pohled zdá a Malý princ je tím, kdo odhaluje, že něco nesedí. Proč jinak by se také na svět vydal, kdyby nezjistil, kde je pravda a kdyby se nerozhodl zasáhnout? Potýká se s těžkostmi a odhaluje skutečně zlé úmysly, ale zároveň, kromě výše popsaných problematických témat, poznáváme i určitou naivitu, kterou si příběh udržuje. Je to víra v to, že se lidé dokážou změnit, že mohou být lepší, když se jim ukáže správná cesta. Tohle je prvek, který se v "Malém princi" objevil hned několikrát, ale tak jednoduché to prostě není. I když jsou tak dítěti představena závažná témata, stále má věřit v to, že může být dobře, protože lidé jsou uvnitř dobří. Není to přímo lež, ale je to takové menší zatajování skutečností.
Ukázka z krátkého komiksu Oliviera Supiota
Hlavní komiks doplňuje krátký komiks "Malý princ: Jak ho vidí...". Tentokrát se o krátký komiks postaral Olivier Supiot a  musím říct, že si mě na první pohled nadchlo, to je kresba. Je prostě krásná. Nádherný styl pro děti, kdy Malý princ je roztomilý, stejně tak i Liška, ale ti jsou doplněni poměrně drsnými reáliemi, které rozhodně nejsou přátelské a na velké lidumily si nehrají ani postavy na planetě, kde se Malý princ s Liškou ocitli. Planetou není Duhová planeta, o ní Malý princ pouze vypráví zlým snům. To vyprávění je krásné a na několika málo stránkách (jsou čtyři), dovedl Supiot dojmout a pohladit dušičku. Výborná tečka za touhle knihou.

Komiks "Malý princ a Planeta globů" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Malý princ a Větrná planeta"
"Malý princ a planeta Ohnivého ptáka"
"Malý princ a Planeta hudby"
"Malý princ a Nefritová planeta"
"Malý princ a Nefritová planeta"

Žádné komentáře:

Okomentovat