2013-07-22

#208: Tintinova dobrodružství 19: Koks na palubě - 80 %

Tintinova dobrodružství: Koks na palubě (Les Aventures de Tintin: Coke en stock)
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo v roce 1958 barevně jako "Coke en stock", devatenáctý sešit série "Les Aventures de Tintin". České vydání má 62 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.
Sešit koupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hergé
Kresba: Hergé

"Koks na palubě" není příběhem po tom, jak se Tintin, Haddock a jednooký neznámý vydali na výlet lodí, kde objevili zásoby kokainu, které je vyslaly na takový trip, po němž skončili na vrtkavém a nestabilním voru v domnění, že na ně někdo útočí a oni se mu musí vzdát. Překvapivě, tenhle sešit, který původně vycházel v magazínu "Tintin" v letech 1956 až 1958 nemá s drogami nic společného, a to i přesto, že Hergé na problematiku drog upozorňoval ve svém díle několikrát. "Faraonovy doutníky" budiž nejlepším příkladem, ale i "Krab se zlatými klepety" se na ně zaměřil. Hergé se zaměřil na trochu jiné lidské a společenské nešvary, jimiž jsou otroctví a touha po moci.
Zajímavostí sešitu "Koks na palubě" je skutečnost, že se zde objevuje poměrně velké množství postav, s nimiž jsme se setkali již v dřívějších sešitech, Hergé na některé příběhy přímo odkazuje. "Koks na palubě" je jednou z nejlepších ukázek toho, jak měl Hergé celý svět svého mladého reportéra provázaná a u každého dílu promýšlel, jaké následky v něm mohou mít události předchozí. Pro představu zde výčet postav, které se již v předchozích příbězích objevily (v závorce jsou pak uvedeny díly, kde se postavy objevily):

Jak je patrné, těch postav je skutečně hodně a vracejí se jako na běžícím pásu. A vzhledem k tomu, že ne všechny se podaří pochytat, je jasné, že se s nimi ještě setkáme. Kromě těchto postav pak samozřejmě nechybí takové klasické jako kapitán Haddock, Kadlec a Tkadlec, Hluchavka a samozřejmě i komorník Nestor. Filuta a Tintin jsou nerozluční, a tak ani chybět nemohou.
Příběh komiksu "Koks na palubě" nás zase jednou zavádí na Blízký Východ, kde jsme naposledy doprovázely postavy, když se snažil zabránit tomu, aby vznikla ropná válka. To se jim sice podařilo, ale přesto k převratu došlo a jejich přítel emír al-Kulajda byl svržen svým úhlavním nepřítelem al-Ketsalem. Jak je do toho zapleten generál Alcázar? Ne všechno je v tomto komiksu vysvětleno a dokončeno, a tak se ještě můžeme těšit na to, co nám přinesou další příběhy. Zatím se ale musí Tintin vypořádat s problémem sesazení emíra a snahy zloduchů rozpoutat válku.
I když by se z popisu mohlo zdát, že se bude jednat o velký příběh, je zaměřeno spíše na to, jak se Tintin, Filuta a Haddock dostávají do problémů a musejí cestovat letadlem, kde je bomba, pouští, kde je vedro a nepřátelé na velbloudech, musejí se nalodit na několik lodí a následně i na vor, aby přežili. "Koks na palubě" má pak ten správný náboj a jsou zde, jako obvykle, i dobré vtipy na někdy i skutečně zajímavé scény - například na palubě lodi Ramóna. to, že se Hergé vyžíval v různých vynálezech, pak potvrzuje nejen Hluchavka a jeho nejnovější objev, ale také únik jednoho z padouchů. O humor se pak mimo jiné stará i malý Abdalláh, který je připraven ztrpčit život všem ve své blízkosti. Na scéně s pistolí, která míří na Tintina, pak Hergé ukazuje, jaký má smysl pro napětí a humor, na tom, že Tintin sem tam kapitána Haddocka motivuje alkoholem zase vychytralost tohoto mladého reportéra.

Komiks "Tintinova dobrodružství: Koks na palubě" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Tintinova dobrodružství 1: Tintin v zemi Sovětů"
"Tintinova dobrodružství 2: Tintin v Kongu"
"Tintinova dobrodružství 3: Tintin v Americe"
"Tintinova dobrodružství 4: Faraonovy doutníky"
"Tintinova dobrodružství 5: Modrý lotos"
"Tintinova dobrodružství 6: Ulomené ucho"
"Tintinova dobrodružství 7: Černý ostrov"
"Tintinova dobrodružství 8: Žezlo krále Ottokara"
"Tintinova dobrodružství 9: Krab se zlatými klepety"
"Tintinova dobrodružství 10: Záhadná hvězda"
"Tintinova dobrodružství 11: Tajemství Jednorožce"
"Tintinova dobrodružství 12: Poklad Rudého Rackhama"
"Tintinova dobrodružství 13: 7 křišťálových koulí"
"Tintinova dobrodružství 14: Chrám Slunce"
"Tintinova dobrodružství 15: Tintin v zemi černého zlata"
"Tintinova dobrodružství 16: Míříme na Měsíc"
"Tintinova dobrodružství 17: První kroky na Měsíci"
"Tintinova dobrodružství 18: Případ Hluchavka"

Žádné komentáře:

Okomentovat