2013-07-15

#195: Malý princ a Astronomova planeta - 80 %

Malý princ a Astronomova planeta (Le Petit Prince 5: La Planète de l'Astronome)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2012. Původně vyšlo v roce 2012 jako "Le Petit prince 5: La Planète de l'Astronome", pátý díl série "Le Petit prince". České vydání má 56 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Guillaume Dorison a Pierre Makyo (krátký komiks "Malý princ: Dvojzemě")
Kresba: Diane Fayolle a Pierre Makyo (krátký komiks "Malý princ: Dvojzemě")

Co mě na Malém princi nejvíce dostává? Tak v případě této série je to víc věcí, ale líbí se mi, že hned, když otevřu knihu, vždycky tam na mě vyskočí (nikoli doslovně) dopis, který z cest píše Malý princ své milované Růži. Ty dopisy jsou něco, co obstojí samo o sobě. Kdyby si je čtenáři přečetli jako deník z cest, možná se dozví to, co mají, formou, která jen jim skutečně přístupná a která je v duchu klasického "Malého prince". Malý princ se učí, co to je svět, co to je život. V dopise, který je na deskách komiksu "Malý princ a Astronomova planeta" Malý princ stručně a v krátkosti rozjímá nad tím, co je to láska k bližnímu a co to znamená.
Tahle zamyšlení jsou skutečně krásná a smysluplná a pro děti právě tohle může být ta správná cesta, jak jim vštípit morální hodnoty. Navíc je zde krásně ukázáno, jaký je vlastně vztah mezi Malým princem a jeho Růží. "Malý princ a Astronomova planeta" je příběhem, kde se navíc s Růží poprvé v rámci této série také skutečně setkáme. Had se totiž dostane neskutečně blízko k tomu, aby získal to, co chce nejvíce - planetu B612, planetu Malého prince. Zápletka je tedy vystavěna skutečně dobře a je zde velmi dramatický moment. To je dobře, komiks tak získává na napínavosti a zároveň poznáváme, jak moc je Had odhodlaný v tom, aby Malému princi ublížil.
Malý princ se ocitá na planetě, kde chybí hvězdy. Jako kdyby se všechny vytratily a zbylo jich na nebi skutečně jen pár. Malý princ se samozřejmě rychle vydá zjistit, co se tu děje. Je to planeta Chlorofylků, kteří pěstují květiny a zeleninu, ale jejich úroda začíná uvadat. Chybí zde hvězdy, které by rostliny vyživovaly, navíc jsou zde ještě příšery, které ji ničí. Malý princ s Liškou jsou nejprve mylně považováni za škůdce, ale rychle se vše vysvětlí. Vzhledem k tomu, že mezi obyvateli vládne nečinnost, je to nakonec Malý princ, kdo se musí chopit možnosti a zjistit, o co jde. Jde za Šíleným hvězdářem.
Zajímavé postavy jsou doplněny i zajímavým prostředím, hlavně pak skvělým  planetáriem a sběrem hvězd. Opět se ukazuje, jak skvělou fantazii tvůrci mají a jaké možnosti tato série přináší. Dítěti musejí oči skutečně přecházet a také já, jako dospělý, musím obdivovat, co všechno dokáží tvůrci vymyslet. Vytváří se zde skutečně nádherný svět, kde je všechno možné. Takový příběh si zaslouží vysoké hodnocení, navíc jsou opět potlačeny morality a nevyznívají tak násilně. Rozhodně jeden z nejlepších příběhů, jaké jsem v sérii prozatím četl.
Ukázka z krátkého komiksu Pierra Makya
Na závěr nechybí ani krátký komiks Malý princ: Jak ho vidí...". Tentokrát ho vidí Pierre Makyo, což je celkem plodný francouzský autor, s jehož tvorbou jsme zatím u nás neměli tu čest. Není to zas tak nepochopitelné. Komiks, který u nás vychází, je především americký. V Makyově pohádkové kresbě, která mi nějakým způsobem připadá krásně vzdušná, se Malý princ s nádherně vykreslenou Liškou ocitají na planetě, které se říká Dvojzemě. Je to docela bláznivá planeta, protože když zde řeknete "já", tak se rozdvojíte. Pokaždé. Za chvíli vás bude na planetě skutečně hodně. Nádherná alegorie egoismu a zaměření se pouze na sebe. Sami sebe pak naprosto pohltíte a zničíte.

Komiks "Malý princ a Astronomova planeta" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat