2013-07-15

#194: Tintinova dobrodružství 12: Poklad Rudého Rackhama - 80 %

Tintinova dobrodružství: Poklad Rudého Rackhama (Les Aventures de Tintin: Le Trésor de Rackham le Rouge)
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě v roce 2008, první české vydání vydalo nakladatelství Egmont ČR v roce 1995. Původně vyšlo v roce 1944 barevně jako "Le Trésor de Rackham le Rouge", dvanáctý sešit série "Les Aventures de Tintin". České vydání má 62 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hergé
Kresba: Hergé

Nakonec jsem si splnil dávný dětský sen a koupil jsem si pokračování příběhu „Tajemství Jednorožce“. Kniha se překvapivě nejmenuje "Poklad Rudého Raubíře", ale "Poklad Rudého Rackhama". Osobně mám rád, když se nechávají původní názvy, na druhou stranu tohle je literatura pro děti (alespoň v knihkupectvích to mají v oddělení pro děti), a tak se mi zdá příhodnější, aby byla jména překládána. Ale nedá se nic dělat, Albatros překladově zvolil velmi rozporuplnou cestu. Koneckonců, ani Egmont na tom u prvních vydání nebyl o moc lépe.
Albatros nezanechal názvy, které jsou známé z prvního vydání od Egmontu, ale použil vlastní. A tak jsou některá jména překládána, jiná ne. Kapitán Treska je Haddockem, jak je tomu v originále, pejsek není Špuntem, ani Miloušem, jak byl pojmenován v seriálu, ale Filutou, což je blíže originálnímu francouzskému Filou. Překládané je jméno dvou detektivů Kadlece a Tkadlece (v angličtině Thomson a Thompson, v originále Dupond a Dupont) i postavy vynálezce Hluchavky (v originále Tournesol, v angličtině Calculus). Rozháranost jmen mi přijde zvláštní, ale nedá se nic dělat. Nějaká máme počeštělá, jiná jednoduše původní. Je to trochu škoda, ale na druhou stranu je vydání natolik kvalitní a hlavně kompletní, že mu jinak moc nejde vytknout.
S Tintinem jsme se rozloučili ve chvíli, kdy dopadl zločince, kteří mu usilovali o život, ale kterým šlo hlavně o poklad, jenž mohl být nalezen pomocí mapky, která se skrývala ve stěžních modelů lodí Jednorožce. Tintin se sám rozhodl, že pojede získat poklad spolu se svým pejskem i s kapitánem Haddockem. Jejich cesta je však plná nástrah, které jim kladou do cesty jiní lidé. Někdy ne ani tak úmyslně, ale prostě jen proto, že jsou nešikové. A tak Kadlec a Tkadlec Tintina málem utopí a profesor Hluchavka dokáže naštvat každého v dosahu, aniž by si to vlastně pořádně uvědomoval. A nakonec ani mapa není úplně k něčemu.
Co na komiksu skutečně potěší, to je prostředí. Hergé se nikdy neproslavil fotorealistickou kresbou, ale ve chvíli, kdy se Tintin plaví po moři, když sestupuje do hlubin, čtenář jako kdyby skutečně sám prozkoumával hlubiny. Dýchne na vás duch dobrodružství, duch podnikavosti a vy máte chuť něco udělat. Chcete také prozkoumávat tajemná území, nezmapované oblasti. Jasně, že nic takového neuděláte, ale aspoň ten pocit, ten je k nezaplacení. Hergé dokázal vystihnout klukovského ducha v nás a díky tomu jsou jeho komiksy tak oblíbené.
I Tintin má svůj merchandising
Já sám jsem Tintinem doslova nadšený. Pravda, komiks "Tintinova dobrodružství: Poklad Rudého Rackhama" má závěr, který možná trochu zklame, ale nic to nemění na tom, že tohle je prostě výborný dobrodružný příběh pro kluky a možná i pro holky, kteří ještě věří, že na tomhle velkém světě existují místa, co stojí za to prozkoumávat. Třeba ne kvůli pokladům, ale prostě jenom z radosti z objevování.

Žádné komentáře:

Okomentovat