2013-07-14

#192: Tintinova dobrodružství 11: Tajemství Jednorožce - 90 %

Tintinova dobrodružství: Tajemství Jednorožce (Les Aventures de Tintin: Le Secret de La Licorne)
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě v roce 2008, první české vydání vydalo nakladatelství Egmont ČR v roce 1994. Původně vyšlo v roce 1943 barevně jako "Le Secret de La Licorne", čtvrtý sešit série "Les Aventures de Tintin". České vydání má 62 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Sešit můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Hergé
Kresba: Hergé

Georges Prosper Remi, který se ve světě komiksu proslavil jako Hergé, vytvořil v Tintinovi postavu, která se stala oblíbenou nikoli pouze ve své domovské Belgii, ale téměř po celém světě. I já jsem si vychutnával Tintina, když u nás poprvé vyšel v roce 1994 u nakladatelství Egmont ČR. Ten sešit s názvem "Dobrodružství Tintina: Tajemství Jednorožce" stále mám, navíc je to jediný, který jsem po dlouhou dobu vlastnil. Koupil jsem ho kdysi v nějaké trafice, ale pak se po komiksech s Tintinem slehla zem a já ho prostě založil. Nikdy se mi do ruky nedostal "Poklad Rudého Raubíře" (Ve vydání od Albatrosu "Poklad Rudého Rackhama"), abych se dověděl, jak to celé dopadlo. Dnes je všechno už trochu jinak.
Když se v roce 2004 začal Tintin vracet, konečně kompletně, ve všech 24 dílech, a to zásluhou nakladatelství Albatros (pod Egmontem vyšly pouze díly 9, 11 a 12), zaspal jsem. Jsem rád, že se Albatros rozhodl, že všechny sešity vydá, stejně jako se Spielberg s Jacksonem rozhodli, že natočí filmovou adaptaci dobrodružství belgického reportéra. I když si o filmu nemyslím, že dokázal plně vystihnout kouzlo komiksu (prostě mám radši klasicky animovaného Tintina), je dobře, že se s ním setkávají i dnešní generace, a to již 70 let po prvním vydání "Tajemství Jednorožce" a dalších Tintinových dobrodružství.
Teď trochu k příběhu. Tintinovi, mladému, světoznámému reportérovi, se dostane do rukou – samozřejmě čirou náhodou – model krásné lodi. Loď se jmenuje Jednorožec. Koupí se rozjíždí řetězec neskutečných událostí, které zavedou mladíka i do smrtelného nebezpečí, což se tak nějak očekává. Díky důvtipu, chytrosti svého psa, ale i za pomoci kapitána Haddocka (ve vydání od Egmontu kapitán Treska) či nechtěné pomoci detektivů Kadlece a Tkadlece (ve vydání od Egmontu jsou to Thomsona a Thompsona  se mu daří přežít a hlavně zjistit, co je tím tajemstvím Jednorožce. Jenže úplné vyvrcholení se čtenář doví až ve dvanáctém díle „Poklad Rudého Rackhama“.
Hergého komiksy vznikaly v době, kdy Ameriku dobýval Superman. Tintin je prostší, méně rozmáchlý po vesmíru, ale přesto je to dobrodruh, který mohl klidně stát vzorem Indiana Jonese. Údajně tomu tak nebylo, ale kdo ví. Zdroje se různí. Přesto Hergé dokázal vytvořit zajímavou postavu, která nemá žádné superschopnosti, ale budete jí rádi fandit právě pro lidskost. Jestli jste o tomhle komiksu ještě neslyšeli, zkuste to napravit. A pokud máte všechny díly přečtené, dejte si je znovu.

Žádné komentáře:

Okomentovat