2013-06-28

#158: Amazing Spider-Man 3: Dokud hvězdy nezhasnou - 80 %

Spider-Man je jednoduše legendární komiksový superhrdina a v provedení od J. Michaela Straczynského nesmí na Comics Blogu chybět. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/spider-man-dokud-hvezdy-nezhasnou.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)
Amazing Spider-Man: Dokud hvězdy nezhasnou (Amazing Spider-Man: Until the Stars Turn Cold)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2006. Původně vyšlo jako čísla 43 až 48 druhé řady série "Amazing Spider-Man" (později přečíslováno na 484 až 489) u nakladatelství Marvel. České vydání má 140 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč. 

Scénář: J. Michael Straczynski
Kresba: John Romita Jr.

Zvykli jsme si na to, že o J. Michaelovi Straczynkém se mluví jako o tom chlapíkovi, který posunul Spider-Mana dál, udělal z něj hrdinu pro nové tisíciletí. O tomhle už nemá cenu se rozepisovat, ale jen bych docela rád dodal, že ve třetím a pak ještě více ve čtvrtém díle "Spider-Man: Příčiny a následky" se Straczynski ve scénáři oprostil od trapných hlášek a konečně přichází s těmi, které jsou opravdu vtipné, úderné a sem tam se přistihnete, že se smějete nahlas. U knihy se mi to stává nepříliš často, o to více začínám tohohle Spider-Mana obdivovat.
Náš hrdina se dostává do pořádných problémů. Nějak jsme se smířili s tím, že tetička May už všechno ví, ale aby to nebylo tak jednoduché, je pro ni stále těžké, aby to zkousla. Řeší se ale jiný problém. Řeší se totiž osoba, která pro Petera Parkera znamená tolik, možná dokonce i více, než jeho pavoučí alter ego. Tou osobou není nikdo jiný než Mary Jane Watsonová-Parkerová, Peterova láska a manželka, ale také osoba, se kterou se hodně nepohodl, a v současné době si od sebe dávají pauzu, každý na jiném pobřeží Spojených států amerických.
Když už jsme u Mary Jane, nebudu se bát říct, že je to ta nejkrásnější zrzka celého komiksového světa a vyrovná se jí jen málokdo. Jean Grey mi nikdy nepřirostla k srdci, a tak skutečnou konkurenci má MJ jen v postavě Pelissy z komiksu "Výprava za ptákem času". MJ to prostě sluší a John Romita Jr. ví, jak ji má nakreslit, aby jí to slušelo opravdu hodně. Právě na MJ a její vztah k Peterovi je zaměřeno. Peter totiž s tetičkou nasedli na letadlo rovnou do LA, aby zde své vyvolené řekl, že to bez ní prostě nedává. Jenže to by nesměl být Peter Parker, aby se něco nepokazilo.
Tím, co se pokazí tentokrát, je Doc Ock. Pravda, pro jednou to není přímo Octopus, kdo dělá problémy, ale je to on, kdo se do nich dostane. Má trochu depku z toho, že jeho dílo vlastně nikdo pořádně neocenil, a tak naletí prvnímu chytrákovi, který se objeví. Ten chytrák se vydává za mluvčího bohaté společnosti a je dost inteligentní na to, aby Doca přelstil. Jenže to by na dostřel nesměl být Spider-Man. Ano, na Doca totiž Pavoučí muž narazí právě v Los Angeles. Ne, ten chlap prostě nemůže mít chvíli klid.
Tohle je jenom polovina příběhu, který nás ve sbírce "Spider-Man: Dokud hvězdy nezhasnou" čeká. Ve druhém příběhu se vrací starý známý Ezekiel ve chvíli, kdy Spidey dostává pořádně na frak. Pokud jsme si mysleli, že v knize "Spider-Man: Návrat" Peter potkal svého nejsilnějšího nepřítele, tak to ještě nebyl připraven na vosu, která si pro něj přiletěla. Líbí se mi, jak si Straczynski pohrává s mytologií série, ale hlavně jak dokáže zabrousit i do různých vědních oborů a přidat nové prvky, které stávající vesmír ještě rozšíří. To se stalo v komiksu "Spider-Man: Dokud hvězdy nezhasnou". Straczynski i Romita Jr. odvedli výtečnou práci a čtenář se jen těší na další díl, kterým je "Spider-Man: Příčiny a následky".

Komiks "Amazing Spider-Man: Dokud hvězdy nezhasnou" si můžete zakoupit na stránkách Seqoy.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat