2013-06-22

#145: WildC.A.T.s: Návrat domů - 60 %

WildC.A.T,s není právě známý tým, ale v podání Alana Moora je tahle kniha celkem snesitelná. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/wildc-a-t-s-navrat-domu.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



WildC.A.T.s: Návrat domů (WildC.A.T.s: Homecoming)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2007. Původně vyšlo jako čísla 21 až 27 série "WildC.A.T.s" u WildStorm (odnož DC Comics). Souborné vydání vyšlo u Vertiga poprvé v roce 1998. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 490 Kč.

Scénář: Alan Moore
Kresba: Travis Charest, Kevin Maguire, Ryan Benjamin, Jason Johnson, Dace Johnson, Kevin Nowlan, Scott Clark

Některé komiksy, které vycházejí v České republice, jsou překládány proto, že mají úspěch v zahraničí a jejich postavy jsou obecně známé. Takovým příkladem mohou být komiksy o Spider-Manovi nebo Batmanovi. Některé vycházejí proto, že jsou to zajímavé věci, s nimiž by se měl čtenář seznámit. Napadá mě – mezi mnohými jinými – "Arzach", "Zabil jsem Adolfa Hitlera" nebo třeba z poslední doby "Fuzz a Pluck". Tyhle komiksy si to zaslouží, ale pak je tu ještě jedna skupina.
Není nic nepřirozeného, že jsou vydávány komiksy, které se budou dobře prodávat třeba proto, že právě v kině běží film ("Green Lantern: Tajemství původu" nebo "Koralína"), vyšla nová verze, která je o pár stránek delší ("Vrána"), anebo čistě proto, že má komiks na svědomí nějaký zajímavý a v Česku oblíbený autor. Tohle platí pro komiks "Alice Cooper: Poslední pokušení", což je komiks, který by se v případě, že by se neskvěl jménem Neila Gaimana do České republiky nikdy nedostal. To samé platí pro "WildC.A.T.s: Návrat domů", pro které psal scénář Alan Moore.
Ano, mluvím o tom Alanovi Moorovi, který jednou prohlásil, že nesnáší superhrdinský komiks. Samozřejmě jej psal celý život. "WildC.A.T.s: Návrat domů" nejsou výjimkou, ale Alan se specializoval na to, že ty superhrdinské vesmíry přetvářel podle svého. Udělal to s geniálním dílem "Watchmen" a udělal to i v případě "WildC.A.T.s". Zní to všechno moc hezky, jenže je tu problém. Sbírka "WildC.A.T.s: Návrat domů" není od prvního dílu, ale až od dílu, který v USA vyšel jako sešit č. 21.
Došlo k problému, který nastal i v případě komiksu "Green Lantern: Žádný strach". Český čtenář prostě pořádně neví, o čem se píše. Kniha má sice úvod, kde je vše tak nějak vysvětleno, ale prostě to není ono. Neznáme nuance, které předcházely, neznáme prvních 20 dílů, které tvořil hlavně Jim Lee, skvělý kreslíř, který má rád velké panely plné detailů. Jaká byla kvalita předchozích dílů? Co přesně Alan tak změnil? Ne, tohle se u nás nemohlo prodávat dobře, a také se neprodávalo. Nakladatelství sice vsadilo na jméno Alana Moora, ale on má spoustu lepších a hlavně ukončených děl, která by u nás mohla vyjít. Buďme rádi aspoň za "Bažináče".
Černobílá vypadá obálka prostě skvěle
Co Alan do komiksu vložil, to je trochu větší zaměření na válku a na její zbytečnost. Zabývá se rasovými tématy a řeší i oddanost míru a vlastenectví. Z obyčejného superhrdinského komiksu, který vznikl hlavně proto, aby mohl Jim Lee konkurovat Marvelu, odkud odešel, a vytvořit si tak vlastní tým, se "WildC.A.T.s" změnily v něco víc. Komiks konečně řešil něco více než jen superhrdinské bitvy. Jak to ale bude pokračovat? Budeme muset zjistit jinde. Za Alana Moora a za zjištění, že je schopen skvěle udělat i superhrdinský komiks a navíc být vtipný, bych dal víc bodů, ale za to, že se tohle BB/artu příliš nepovedlo a hlavně vydali jen část velkého celku, za to musím hodnocení snížit. Český čtenář, který si nesežene originál, se nedoví, jak to bude pokračovat, stejně jako pořádně neví, jak to vlastně začalo. A tohle bylo jasné snad od začátku.

Komiks "WildC.A.T.s: Návrat domů" můžete zakoupit v Comics Pointu se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat