2013-06-18

#138: Donžon - Úsvit (-98): Mstitel v nesnázích - 85 %

Donžon - Úsvit (-98): Mstitel v nesnázích (Donjon - Potron-Minet: Un justicier dans l'ennui)
Vydalo nakladatelství Argo v pevné vazbě v roce 2010. Původně vyšlo v roce 2001 jako "Donjon: Un justicier dans l'ennui", druhý díl série "Donjon - Potron-Minet" pod vydavatelstvím Delcourt. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 298 Kč.

Scénář: Joann Sfar a Lewis Trondheim
Kresba: Christophe Blain a Walter (barvy)

"Mstitel v nesnázích" je mým prvním setkáním s "Donžonem" a je mi celkem jasné, že to není příběh, který je pro seznámení nejvhodnější. Jsem vržen do děje, navíc to není ani děj té naprosto první série, ale děj předcházející sérii nazvané "Zenit", která u nás vyšla kompletní, ono obecně je to s chronologií trochu komplikovanější, ještě vzhledem k tomu, kdy jednotlivé komiksy vycházely, ale na to bude prostor případně v jiném článku, kterým se k "Donžonu" vrátím. Pro základní pochopení stačí, že je jedna hlavní série, která se dělí na tři celky, které jsou nazvané v češtině "Úsvit", "Zenit" a "Soumrak". V podstatě to má prezentovat jednotlivé fáze "Donžonu" Jeho vzestup, vrchol a pád. Příběh "Mstitel v nesnázích" je sešitem, který přímo navazuje na komiks "Košile noci", který nám představil stejnojmenného hrdinu, kterým je ve skutečnosti poměrně nevýrazný student Hyacint Kavalír.
Nejprve, pokud jsou zde tací, kteří "Donžon" neznají, je potřeba si uvědomit, že postavy, které zde vystupují, jsou zvířata. Jestliže vám tohle vadí v komiksech jako "Usagi Yojimbo" nebo "Blacksad", bude vám to vadit i tady. Druhým specifikem, které se pro některé diváky může stát problémem, je kresba. Nemám úplně rád to slovo, ale kresba vypadá jednoduše. Jedná se o zjednodušenou formu, to je pravda, ale rozhodně by to neměl být ten primární důvod, proč se od komiksu odvrátit. Sám jsem se často setkal s tím, že jsem měl předsudky vůči komiksu, nezdála se mi jeho kresba, nečekal jsem žádný smysluplný příběh, ale pak jsem dostal něco, na co se nezapomíná. Z poslední doby jsou to například komiksy "Dítě s hvězdičkou" anebo série "Thorgal". A nyní je to i "Donžon".
Předchozí díl "Košile noci" nás seznámil s Hyacintem Kavalírem, který studuje ve městě, a to na náklady svého bohatého, leč poměrně sebestředného strýce. V noci se ale Hyacint mění na hrdinu, který brání bezbranné a pomáhá těm, co pomoc potřebují. Stává se Košilí noci. Je to v podstatě takový naivní Zorro, který chce pomáhat a zároveň vyznat lásku ženě, která je pro něj nedostupná, ale kterou on prostě chce. Ta touha je natolik silná, že ho to přivádí do velmi nebezpečných situací, jak se ukáže právě v příběhu "Mstitel v nesnázích". Košile noci je křivě obviněna z vraždy Hyacintova profesora, na něhož měl políčeno i Hyacintův bohatý strýc, který by rád pod městem vybudoval metro, ale v odborné radě města je to právě profesorův hlas, který mu v tom pěkně vydatně brání. Kdo byl vlastně vrahem? Jaký je vztah Hyacinta s Elisou? Co všechno dokáže nekromant Horus? Kam se poděla Jean Michelova kost? Tohle všechno najdete v příběhu o lásce, zradě, lži, pravdě a odhodlanosti.
"Mstitel v nesnázích" je fantasy (anebo spíše historický dobrodružný příběh) se vším všudy. Najdete zde akci, klidnější pasáže, vtip, krvavé scény, postavy, které si zamilujete, postavy, které budete nesnášet. Komiks vytváří dojem, že se jedná o něco naivního, a to i stylem, ale skutečnost je trochu jiná. Postavy jsou dobře napsané, chovají se lidsky i nelidsky a nakonec je tím, kdo je nejvíce naivní, sám hlavní hrdina, který ve své lásce neustoupí za žádnou cenu a neustále se snaží získat svou milovanou, anebo alespoň cítit její vůni. "Donžon" rozhodně není komiksem pro děti. Je zde poměrně názorné násilí, erotické scény, sprostá mluva. Není toho mnoho. Vše je dávkováno s rozmyslem. Lewis Trondheim vytvořil svět, na němž se vyřádil Joann Sfar a ten vytvořil zajímavou dějovou linii, která baví. Je to určitě překvapení, jsou zde momenty, které vás ohromí, hlavně, když si budete připomínat ten první dojem, který jste z komiksu měli. "Donžon" je ale přece jen něco víc. Je to další ukázka toho, jak jiný může evropský komiks být, jak je zábavný a hlavně promyšlený. Tenhle příběh rozhodně není hloupý.

Komiks "Donžon - Úsvit (-98): Mstitel v nesnázích" můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

Žádné komentáře:

Okomentovat