2013-06-17

#136: Thorgal 16: Vlčice - 90 %

Thorgal: Vlčice (Thorgal: Louve)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo v roce 1990 jako "Thorgal: Louve", šestnáctý díl série "Thorgal". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.

Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: Grzegorz Rosiński

Jestli někdy někoho uslyšíte říkat, že "Thorgal" je jedním z nejlepších evropských komiksů, tak zrovna "Thorgal: Vlčice" je příběhem, který to dokonale dokazuje. U delších sérií je vždycky důležité, aby se dbalo na příběh. Pokud nebude příběh dobrý, kresba to nezachrání, především když už se jedná o několikátý díl série. "Thorgal" ale má tu výsadu, že se o něj staral nejen skvělý kreslíř, který s každým dílem dokazoval, že je skutečně mužem na svém místě a že nám může našeho oblíbeného hrdinu předvádět ve stále skvělém světle, měl i tu výsadu, že na něm pracoval skutečně dobrý scénárista, kterým legendární Jean Van Hamme skutečně je. Právě díky "Thorgalovi", ale také díky "XIII" se i u nás stal legendou, bohužel to vypadá, že ani "XIII" se zatím nedočkáme. Vyšlo u nás pět dílů, a tak to ještě nějakou dobu bude.
Proč tak vychvaluji příběh komiksu "Thorgal: Vlčice"? Na první pohled tady zase tolik není. Thorgal má jeden úkol, který pro něj naprosto životně důležitý. Chce, aby se s těhotnou Aaricií a svým synem Jolanem dostalo do vesnice, kde s Aaricií vyrůstali, aby zde ona mohla porodit jejich druhé dítě. Na první pohled je to skutečně úkol jednoduchý, ale vzhledem k tomu, že Thorgalovo jméno není všude vzýváno jako hrdinské, staví se jim do cesty Wor Skvělý, vikinský náčelník, který by rád sjednotil Vikingy pod svou vládou. K tomu ale potřebuje jedno - Thorgala. Mrtvého, nebo živého, je to vlastně jedno. Když Thorgal odmítne, že s nimi popluje na válečnou výpravu, zadělá si tím na problémy. Bez lodi, kterou jako Viking musel válečníkům přenechat, se s Aaricií a Jolanem musejí vydat pěšky do svého cíle, kde zjistí, že nic není takové, jak se na první pohled zdá a že porod nebude tak klidný, jak by si mysleli.
Jena Van Hamme se v tomto díle v podstatě naprosto odklonil od fantasy a sci-fi, a i když je zde jeden prvek magie, který nám dává vědět, že toho na nás v dalších dílech ještě hodně čeká, je tohle drsný dramatický příběh, kde si oba tvůrci hráli hlavně s prostředím, reáliemi a nepotřebovali k tomu příliš fantastických prvků. Ty nejhorší zážitky stejně máme většinou z druhých lidí, i když pravda, taková povodeň, to také není zrovna něco vítaného, navíc není člověkem způsobena. Ale v případě komiksu "Thorgal: Vlčice" jsou to právě lidé, kdo jsou těmi největšími zrůdami. Není to žádná novinka. Těch důkazů můžeme téměř denně najít až příliš. Chamtivost a touha po moci, to jsou hnací motory, které člověka ženou přes mrtvoly, někdy vskutku doslova. Přesně tohle se spojuje ve Worovi. Chamtivost, zloba, touha být tím, kdo rozhoduje za každou cenu. Nečiní mu problém pronásledovat těhotnou ženu, anebo se skrývat za dítě. Je to člověk, který zná jen jedno - být mocný a obětovat tomu kohokoli.
Abych se ještě vrátil ke kresbě, která je poměrně lehká, což vede k tomu, že není hladká, ale je živá. Šrafura je v podstatě evropské know-how a Grzegorz Rosiński jen dokazuje, jak svou kresbu zvládá. Komiks je již přes dvacet let starý, ale na kresbu se pořád dobře dívá. Především pak v temných momentech. V těch Grzegorz tentokrát naprosto exceluje, a tak v lese, kde jsou Aaricie a Jolan pronásledováni, v setmělé vesnici, kde se Thorgal snaží najít poslední spojence, doslova můžete prožívat strach a hrůzu, které zažívají postavy. Atmosféra, o kterou by se některé moderní hororové filmy jen popraly. Kresba je opravdu velkou Thorgalovou výhrou. Scénář obsahuje některé zvláštní momenty - nezničitelnost vikinských žen, kdy Aaricie by byla pravděpodobně schopna skočit z helikoptéry a sjet nejstrmější horu, následně přeplavat kanál La Manche a ještě si skočit bungee jumping a pak teprve, naprosto v klidu, porodit. Tohle se dá ale omluvit. Ta krásná metafora toho, jak se Aaricie nemusí brát vlčice, i když lidé jsou pro ni téměř smrtelní, ta to vynahrazuje. "Thorgal: Vlčice" je další ukázkou toho, že evropský komiks skutečně není pro pamětníky, ale může ohromit i mladého čtenáře.

Komiks "Thorgal: Vlčice" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Žádné komentáře:

Okomentovat