2013-06-06

#113: Transmetropolitan 1: Zpátky v ulicích - 85 %

Pokud jste ještě nepotkali toho nejlepšího reportéra na Zemi, ale zároveň toho nejhoršího člověka, nechte se unést sérií "Transmetropolitan" Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/transmetropolitan-zpatky-v-ulicich.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Transmetropolitan: Zpátky v ulicích (Transmetropolitan: Back on the Street)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Transmetropolitan" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Transmetropolitan: Back on the Street" v roce 1998 u DC Comics. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.

Scénář: Warren Ellis
Kresba: Darick Robertson

"Transmetropolitan", to je komiks, který není pro puritány. Tohle je komiks pro lidi, kteří mají otevřenou hlavu, jsou ochotni přijmout, že se zde mluví hůř než na plese dlaždičů, hrdina je příjemný jako chřipka v létě na pláži plné Němců, ale hlavně je zde prezentována vize budoucnosti, která je tak pozitivní jako brčálově zelená moč. Dočkáte se zde skutečného hnusu, úchylností a odporností, budete si jen říkat, jak je možné, že tohle někdo vymyslí. Jen si uvědomte, že tohle je svět budoucnosti, svět, který by mohl existovat. Ano, jasně, že je to pořádná společenská kritika.
Ukázka z českého vydání komiksu Transmetropolitan: Zpátky v ulicích.
Kdyby Warren Ellis nebyl skutečně kvalitním scénáristou a Darick Robertson výborným kreslířem, "Transmetropolitan" by nikdy nemělo nárok na úspěch, ale tihle dva se sešli proto, aby vytvořili něco speciálního, a i když je to hodně kontroverzní komiks, můžete si být jistí, že to není jen nějaká prvoplánová pitomost. Tahle série má pořádné grády a dostane vás nejen sprostými slovy, ale hlavně silou příběhu, který není zase tak těžké vztáhnout na současnou společnost.
Ukázka z českého vydání komiksu Transmetropolitan: Zpátky v ulicích.
"Transmetropolitan: Zpátky v ulicích" je sbírkou, která je složená z celkem šesti prvních sešitů této série. První tři sešity jsou propojeny jedním z mnoha příběhů, v kterých je hlavní postava – novinář Spider Jerusalem – svědkem a o kterých píše svůj novinový sloupek "Nenávidím to tu". Spider Jerusalem je pořádný sviňák a nejspíš by to nebyl člověk, kterého byste chtěli za kamaráda a určitě ne za nepřítele. Finanční situace ho donutí, aby se ze svého dobrovolného vyhnanství na hoře vydal zpátky do města, které ho před pěti lety málem dostalo. Vrací se, aby znovu psal, a hned první článek je pořádná síla.
Ukázka z českého vydání komiksu Transmetropolitan: Zpátky v ulicích.
Představte si, že vám vaše tělo není dost dobré, ale raději byste tělo někoho jiného, třeba nějaké ufonské rasy, která nemá jak jinak získat peníze, a tak prodává svůj vlastní genom. Navíc vás k přesvědčení, že přerod je to nejlepší, co může být, vede maník, který si říká Fred Krist, což je zavilý erotoman. Když se k tomu přidá obecná nenávist a hrozba nepokojů, článek je na světě.
Myslím, že tři první sešity vás dokážou popudit, ale jestli snesete víc, pokračujte. Čekají vás další tři jednohubky, ve kterých se něco dovíte o Jerusalemovi, světě, v němž žije, ale také něco málo o náboženství. "Předvolební horečka" je příběh o tom, jak Spider dostane asistentku, a ukáže, že nemá respekt z prezidenta, kterého z duše nenávidí, a nedělá mu problém hlavě státu způsobit pořádné střevní potíže.
Sám pan tvůrce Warren Ellis
Další sešitovka "Co viděl Spider v televizi" je komiksovým nadšencům u nás dobře známá, protože už vyšla v časopise "Crew2 č. 2". Poslední kapitola je pak povídka "S boží brokovnicí", kde se Spider vyparádil jako spasitel a namířil si to rovnou na sraz všech možných náboženství. Přijde vám to, co na něm uvidíte šílené? Tak se zamyslete nad tím, jak přirozená některá náboženství a sekty jsou. Ellis tnul komiksem do živého a myslím, že se mu skvěle podařilo napsat moderní společenskou sci-fi kritiku, které nechybí hlášky, černý humor a už vůbec ne skvělá, detailní a dokonale padnoucí kresba, jež mnohé momenty ještě umocňuje. Ne nadarmo je Darick Robertson uváděn jako spolutvůrce.

Komiks "Transmetropolitan: Zpátky v ulicích" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství BB/art.

2 komentáře:

  1. Konecne som sa dostal k Transmetropolitan-u. stale ma obchadzal, nejak sa mi vyhybal. Konecne mma doma par kniziek a po precitani prvej ma to dostalo. Ako som precital prve dva zosity tak som si povedal WTF? TO co ma byt? Ale ma to chytilo a Spidera so si oblubil. On je taky blazon ale pri tom je tak burtalne skvely... Ano po prvom WTF si stale hovorim WTF ale taktiez si hovorim toto je parada, toto je krasny ulet... a bavi... Ale je pravda ze pre niekoho moze byt komiks az moc silny...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, tohle se rozhodně netrefí do vkusu každému. Ale je to skvělé šílenství.

      Vymazat