2020-12-18

#2133: S Komenským do komiksu



S Komenským do komiksu

Vydalo nakladatelství Portál v pevné vazbě v roce 2020. Vydání má 120 stran a prodává se v plné ceně za 379 Kč.

Scénář: Klára Smolíková
Kresba: Lukáš Fibich

Klára Smolíková je autorka, která rozhodně má co dětem nabídnout, což dokázala už celkem velkým množstvím knih. Ale není to jen zábava, kterou jim dává, protože ta v jejích příbězích nikdy nechybí, ale je to i poučení, kdy z jejích knih se mohou děti skutečně něco dovědět, a to formou, která je nenásilná a přístupná v podstatě každému, tedy nejen dětem, ale také dospělým. Její didaktické schopnosti jsou na velmi vysoké úrovni, což dokazuje v podstatě každou knihou, je vidět, že se snaží dětem ukázat, že vzdělávání nemusí být jen nuda a potřeba si všechno pamatovat. To prezentuje nejen svými knihami, ale i vystoupením pro školy a knihovny. Tak nějak se vlastně dalo předpokládat, že se jednou vrhne do nějakého díla, které bude připomínat asi největší světovou osobnost, která je se vzděláváním spojena. Nebo minimálně největší, která pochází z českého území.


Jan Amos Komenský je skutečně osobností, která má i v současnosti světovou proslulost. Je proto až neskutečné, že z toho, co vytvořil, si české školství, v současné době a ve většině - abych nekřivdil všem pedagogům - v podstatě nic nevzalo. Stále se učíme způsobem, který Komenskému vadil - žáci si mají spoustu věcí pamatovat bez toho, aby si to mohli vyzkoušet, bez toho, aby si mohli ve kole odpočinout, jen čekají na další a další výklad. A toho, co si mají pamatovat, je moc. A když jsem viděl učebnice, z kterých se učí, už se po nich ani nechce moc praktického. Není potřeba psát, je potřeba jen doplňovat písmena, sem tam něco zakroužkovat. Přitom se stále učí z hromady textu, využití obrázků a ilustrace je hodně malé, a to i v jazykových učebnicích. Ale o tom kniha "S Komenským do komiksu" není, i když na to, jaké bylo školství a jak ho chtěl Komenský změnit, skutečně pojednává.


Kniha "S Komenským do komiksu" je rozdělena na dvě části, které jsou provázány. Ta první část je textová a doplněná ilustrací. To je příběh čtyř dětí - Filipa, Zuzana, Vavřinec a Mikuláš - kteří se vydávají na hodně speciální únikovou hru. Druhá část se pak zaměřuje na Jana Amose Komenského, a to formou jak psaného textu (dopisy), tak i formou komiksu. Vlastně pouze ta část o Janu Amosi Komenském obsahuje komiks. To provázání obou částí je... no, v podstatě je dané jen tím, aby se obě části střídaly. V podstatě je tu pravidelnost - jedna kapitola o dětech v únikové hře, jedna o Komenském. Ty dvě části ale jinak provázané nejsou, tedy kromě toho, že Komenský nakonec vystupuje i v příběhu dětí, jejich únikovka je skutečně velmi specifická. Osobně by se mi více líbilo, kdyby byla první část s únikovou hrou a až po ní následovala komiksová část, která by se možná i obešla bez dopisů, protože ty mnohdy říkají v podstatě jen to, co je nakonec sděleno i komiksem. Jenže je pravda, že v komiksu by se různě skákalo a díky dopisům je alespoň uvedeno téma.


I když bych měl výhrady ke struktuře knihy, kdy se dvě její části nějak zásadně nedoplňují, tak rozhodně nemohu mít výhrady k tomu, jak je příběh napsán a jak je komiks vytvořen. Komiks si nebere nějakou jasně stanovenou kostru, každá stránka je trochu jiná, každá se zaměřuje na jinou fázi, jiný aspekt Komenského života a je tomu uzpůsobena i jeho struktura. Sem tam je použita rovnou dvoustránková mapa, sem tam jsou komiksové sloupce časovou osou, ale i srovnáním. A do toho je příběh, který je napínavý, místy skoro až do hororové pohádky, ale v klidu, vždy je tu dobrý konec. A na závěr je happy end, který sedne. "S Komenským do komiksu" je prostě pěkná ukázka toho, jak spojit didaktický komiks, kdy se něco dovíte o velmi významné osobnosti, s tím, jak prezentovat dětem příběh o přátelství a o tom, že i když každý máme svoje chyby, stejně tak máme každý svoje silné stránky. Pokud se na ně zaměříme a nebudeme se navzájem, ale i vnitřně odsuzovat za ty špatné, společně můžete hodně osáhnout.

Knihu "S Komenským do komiksu" zakoupíte na stránkách nakladatelství Portál.

Žádné komentáře:

Okomentovat