2019-04-29

#1966: Krysí královny 2: Do dáli se vinoucí chapadla N'Rygothova - 70 %


Krysí královny 2: Do dáli se vinoucí chapadla N'Rygothova (Rat Queens 2: The Far Reaching Tentacles of N'rygoth)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Původně vycházelo jako čísla 6 až 10 série "Rat Queens". Souborně vyšla kniha v roce 2015. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.
Scénář: Kurtis J. Wiebe
Kresba: Roc Upchurch, Stjepan Šejić

Kniha "Krysí královny 1: Šmrncem a magií" mě hodně zaujala, líbilo se mi, jak si postavy neberou servítky, jak jsou každá jiná, jak jsou zábavné, ale přitom je toho v nich trochu víc než jen sprosté holky. Tohle jsou čtyři charaktery, pokud tedy počítáme hlavní hrdinky, které stojí za to, aby je čtenáři četly. Jsou vtipné, ale jsou to i postavy, které jsou celkem hluboké, mají zajímavou historii a navíc, jak je to celé ve fantasy hávu, má každá ještě velmi specifické vlastnosti, což tomu přidává další rozměr. Do knihy "Krysí královny 2: Do dáli se vinoucí chapadla N'Rygothova" jsem pak vkládal velké naděje a docela jsem se na ni těšil. Ale najednou jsem měl při čtení pocit, že už to není tak zábavné, že najednou ty vtipy, které mě dostávaly, musely trochu ustoupit ději, jenž je nám zde prezentován. Není to děj špatný, ale z mého pohledu to prostě bylo více fajn jako vtipná a sžíravá konverzačka.

Druhá kniha nás vrhá do následků akce, která byla na konci prvního dílu. Došlo k unesení jedné osoby, kterou se snaží zachránit především Sawyer, místní strážce. Holky se vydávají zatím na jinou akci, aby ukázaly, jak jsou pro město platné, stejně jako to, že mají celkem rády peníze a udělají pro ně i špinavou práci. I když tahle práce je pro ně celkem fajn - prostě mají někoho porubat. I díky akci se najde sem tam prostor na pár dobrých vtípků, kdy v nich exceluje především Betty, ta nejmenší. Dee je tu za tajemnou, Hannah za pořádně protivnou mrchu a Violet pak za takovou konzervu, která lpí na tradicích, i když možná ani sama nechce, jak se dozvíme v jednom flashbacku, jenž se v knize objevuje. A rozhodně není osamocený, protože vývoj děje k pohledům do minulosti Kurtise J. Wiebeho doslova vybídl.

Čtveřice se sice musí nejprve vypořádat s houbovitými potvorami, ale teprve návrat do města jim ukáže že je tu něco, respektive někdo, kdo je skutečně nebezpečný a na koho žádné peníze stačit nebudou, protože se ho budou muset zbavit prostě proto, že by jinak všechno zničil. A to se mu docela daří, protože z nebe, jakoby z jiného prostoru, se na město snáší obří chapadlovitá stvoření. Ano, v knize "Krysí královny 1: Šmrncem a magií" byly určité náznaky toho, že by se scenárista mohl inspirovat v tvorbě H. P. Lovecrafta, ve druhém díle už je to ale řečeno naplno. Ať už houbovité potvory nebo pak stvoření snášející se z nebes, jsou jasným odkazem na tvorbu hororového mistra a jen další ukázka toho, jak moc nadále Lovecraft ovlivňuje všechny generace. A přitom Wiebe používá dílo autor, který jako by neměl smysl pro humor, v komiksu, který se o humor velmi silně opírá. Prvky z Lovecrafta je prostě možné pojmout různorodě.

Příběh v knize "Krysí královny 2: Do dáli se vinoucí chapadla N'Rygothova" je celkem uzavřený, což je docela fajn, dostáváte další epizodu ze života čtveřice dost bláznivých, ale skvělých ženských. A dovídáte se toho o nich podstatně víc, a to prostřednictvím flashbacků, které se zde odehrávají právě v souvislosti s působením gigantických monster. Už takhle byly holky postavami, které vás bavily, ale teď dostávají mnohem víc. Najednou to jsou postavy neskutečně lidské, i když teda ve fantasy světě. Jejich vývoj díky tomu může být nesmírně zajímavý, což vás jen přiměje k tomu, abyste s touto sérií pokračovali. Rozhodně bude stát ještě za to. A já budu doufat, že bude pořád tak parádně vtipná jako doposud. První díl mě sice bavil o něco víc, ale to nic nemění na tom, že i zde jsem se od srdce zasmál.

Komiks "Krysí královny 2: Do dáli se vinoucí chapadla N'Rygothova" zakoupíte na stránkách eshopu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Krysí královny 1: Šmrncem a magií

Žádné komentáře:

Okomentovat