2019-09-09

#2030: Minecraft komiks: První kniha příběhů


Minecraft komiks: První kniha příběhů (Minecraft)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2019. Komiks původně vyšel jako "Minecraft" v roce 2019. České vydání má 88 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Sfé R. Monster
Kresba: Sarah Graley

Komiks "Minecraft komiks: První kniha příběhů" je určen hlavně těm, kdo mají rádi hru "Minecraft". Ale to bylo tak nějak asi jasné. Proč by to mělo nadchnout ty, co nikdy hru nehráli? I marketingově je jasné, že Dark Horse cílil na fanoušky hry, aby jim představil nějaký příběh, který bude stát na principech hry, bude o hře a nějakým způsobem ji přenese na stránky komiksu. Už i v České republice jsou komiksy na toto téma. Například "Zlaté jablko" nebo "Pomsta nemrtvých mnichů", které vydal Computer Press. Ale to byly čistě fanouškovské komiksy, kdy autorky vlastně udělaly jen to, že vzaly hru, nafotily v ní screenshoty a naskládaly je za sebou tak, aby v tom byl nějaký příběh, většinou celkem jednoduchý. Šlo o to převést grafiku hry - velmi specifickou, jak asi dobře víte - na stránky komiksu. Tohle ale není případ knihy "Minecraft komiks: První kniha příběhů", ta staví na něčem trochu jiném.

Komiks "Minecraft komiks: První kniha příběhů" se zaměřuje na hraní hry a na to, co může pro lidi, tedy děti udělat. Nebo alespoň takový pocit budete ze čtení komiksu "Minecraft komiks: První kniha příběhů" mít. Hlavní postavou je Tyler, který se přestěhoval daleko od svých kamarádů, do nového domu. Ale "Minecraft" zůstává tím, co ho spojuje se starými kamarády, díky hře s nimi může stále trávit nějaký čas, i když jen virtuálně. Je docela zajímavé, jak se tvůrci pokusili do příběhu zasadit to, že videohry neberou jen čas, ale jsou i formou sociální komunikace mezi dětmi. A je to pravda, pokud bude taková komunikace probíhat na úrovni, jako je prezentováno v komiksu, což mi přijde trochu idealizované. Ale vyznění komiksu je takové morálně hezké. Jen kdyby to tak fungovalo i v reálném světě. Třeba si ale děti prostřednictvím hry skutečně najdou cestu blíž k sobě i v realitě.

Příběh komiksu "Minecraft komiks: První kniha příběhů" se točí kolem toho, že se přátelé i na větší vzdálenost spojí proto, aby vyplnily jeden z největších questů ve hře - dobytí Endu. A jo, je to o spolupráci, je to o tom, že se dokážou hráči domluvit, vyhovět si. Osobně mě "Minecraft" nebaví, pokud, tak jeho kreativní část, ale líbí se mi, že to skutečně může být prostředí pro sociální interakci a sdílení. A proč ne, dnešní doba je taková, neviděl bych na tom nic špatného. Navíc podobné questy a snaha se spojit za určitým cílem, i když jen abstraktním, virtuálním, je docela zajímavá, do jisté míry i smysluplná z hlediska nějakých osobních zkušeností. Na komiksu "Minecraft komiks: První kniha příběhů" mě ale mimoto zaujala i skutečnost, že se nejedná o komiks, který by stál na minecraftové grafice, ale Sarah Graley jela podle svého stylu, jen scény přímo ze hry jsou přizpůsobeny tomu, aby to hru připomínalo. Barevně je to pak přizpůsobeno tomu, aby byl komiks určen dětem, což podtrhuje i skutečnost, že to Crew vydává ve své edici Crew Kids.

Komiks "Minecraft komiks: První kniha příběhů" není veledílo, ale na to, že se jedná vlastně jen o příběh o "Minecraftu", si myslím, že to je něco, co by mohlo děti bavit, třeba jim to i něco dá. A navíc dostanou i malý vhled do toho, jak Sarah Graley komiks tvořila, což je také fajn, protože z vlastní zkušenosti vím, že tohle jsou věci, které děti zajímají, respektive zajímá je "Minecraft" a pak z něj chtějí psát příběhy nebo o něm kreslit. Proč je trochu nepošoupnout správným směrem v určitém druhu tvorby. Není to nijak sofistikovaný návod, ale pár typů zde je. Do ruky se tedy vašim dětem - pokud nejste "Minecraft" maniaci, moc vám kniha nedá - dostává komiks, který má myšlenku, není to jen trapné použití herních postav, je tu nějaký základní příběh a dává to smysl, navíc i ponaučení. Na marketingový komiks to není vůbec zlé.

Komiks "Minecraft komiks: První kniha příběhů" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat