2019-07-26

#2018: Soudce Dredd 3


Soudce Dredd 3 (Judge Dredd: The Complete Case Files 4)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Původně vycházelo jako čísla 156 až 207 série "Judge Dredd" v rámci magazínu "2000 AD". Souborně kniha vyšla jako "Judge Dredd: The Complete Case Files 4" v roce 2006. České vydání má 384 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Kelvin Gosnell, Alan Grant, John Wagner
Kresba: Brian Bolland, Steve Dillon, Brett Ewins, Ian Gibson, Mike McMahon, Ron Smith

Tak už tu máme třetí sebrané spisy Dreddových příběhů a je to zase pořádný špalek. Najdete tu celkem 52 dílů série z magazínu "2000 AD", což je v podstatě čtení, které mají fanoušci normálně na rok. My to dostáváme ve svazku, který čítá 384 stran. Četl jsem to docela v kuse, ale stejně jsem si na to muset vyhradit dost času během dvou dnů. A je to čtení, které vás bude bavit, anebo nejspíš takové, po němž nesáhnete, protože vám Dredd moc neříká. Ale pokud tohohle ranaře s kamennou tváří, kterou nikdy neuvidíme, soudce, který má spravedlnost v každé buňce svého těla a je ochotný pro ni zabíjet, pokud je potřeba, máte rádi, tak rozhodně dostanete všechno, co očekáváte. Ne, není to vždy čisté zlato, ale jsou to příběhy, které vás pobaví, které jsou mnohdy hodně nápadité až ujeté, ale rozhodně můžete počítat s tím, že Dredd bude přesně takový, jakého ho máte rádi. A to je dobře, protože ta postava musí být do jisté míry neměnná.

Kniha "Soudce Dredd 3" je v podstatě rozdělena na dvě části. Tu první část tvoří jeden dlouhý příběh, který byl rozdělen do celkem 26 dílů, zbytek pak tvoří příběhy kratší, někdy jen jednodílné, někdy několikadílné, ale žádný už není takový jako první, který se jmenuje "Soudce Dítě". O co v tomhle příběhu jde? Bylo předpovězeno, že pokud se něco neprovede, nastane doba, kdy Mega-City 1 bude zničeno. A co že se to má provést? Je to celkem jednoduché. Stačí vystopovat jedno dítě, které by se mělo stát soudcem, tím hlavním, jenž pozvedne Mega-City 1 z bahna a nikdy nedojde k válce, jež by byla vše zničující. I když to zní celkem jednoduše a vypadá to, že se stačí vydat do mutantských pustin a najít toho správného chlapce, který má na čele skvrnu v podobě orla, samozřejmě to až tak jednoduché nebude. Když už to má 26 dílů, je jasné, že se toho stane hodně, než Dredd konečně dítě dopadne.

Nejprve po chlapci pátrá v pustinách, snaží se zjistit, kam ho otrokáři prodali, aby se nakonec se svým týmem - ano, tentokrát Dredd musí pracovat s dalšími soudci - podíval i do vesmíru, což je celkem pořádný zvrat v příběhu, jenž se mění na mezigalaktické sci-fi. Není to zase tak zásadní posun, ale přece jen to posun je. Několik dílů je tedy vlastně jen o tom, že Dredd a jeho společníci navštěvují divné planety, někdy takové, které pro příběh nejsou ani nijak důležité, a něco zde vykonají, aby se posunuli dál a na konci se jim snad konečně podařilo soudce Dítě najít. Na tomhle příběhu e strašně moc vidět jak vychází magazín pravidelně, a to týdně, a že je prostě potřeba někdy příběh vyplnit něčím, co hlavní dění někam neposune. Dalo by se to hodně zkrátit a fungovalo by to stejně, ale zase se mi líbí, že tu je nějaký takový rozsáhlý příběh, který celkem funguje a je na něm jeden zásadní pozitivní fakt - je neskutečně nápaditý, ale pořád v souvislosti s Dreddem funguje.

I když se mi líbilo, že je v knize "Soudce Dredd 3" dlouhý příběh rozdělení na mnoho částí, nakonec musím uznat, že Dreddovi více sedí údernější, krátké příběhy, nejlépe pak ty, kde se více projevuje jeho osobní kodex cti, který má něco ze samurajů, ale přitom je hodně specifický. Dredd by se rozhodně nesejmul, kdyby udělal nějakou chybu, napravil by jí. Ale on Dredd chyby nedělá a vždycky umře ten, kdo umřít má. Anebo se musí se ztrátami prostě počítat. Kromě dlouhého příběhu kniha "Soudce Dredd 3" nic zásadně nového nepřináší. Je to prostě Dredd takový, jakého ho máte rádi. Nenajdete zde velké odklonění od toho, co čekat. Takže pokud Dredda rádi nemáte, tohle nebude kniha, jež by na tom měla cokoli měnit. Pokud se chcete ale pobavit a sem tam u toho moc nepřemýšlet, "Soudce Dredd 3" je dobrou volbou. Jen mi přijde, že se někdy tvůrci na malý prostor snaží dát moc textu. Je to pak trochu ubíjející. Přitom některé ilustrace jsou parádní a méně textu by uvítaly.

Knihu "Soudce Dredd 3" můžete zakoupit na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na:

Žádné komentáře:

Okomentovat