2019-07-02

#2009: Psychologie: Komiksový úvod


Psychologie: Komiksový úvod (Psychology: The Comic Book Introduction)
Vydalo nakladatelství Portál v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Psychology: The Comic Book Introduction" v roce 2017. České vydání má 232 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Danny Oppenheimer
Kresba: Grady Klein

"Psychologie: Komiksový úvod". Co se asi pod tímto názvem může skrývat? Jasně, ta odpověď je jednoduchá, bude se pod tím skrývat přesně to, co název nabízí - dostanete úvod do psychologie v komiksovém podobě. Je třeba si uvědomit, že to bude ale skutečně jen úvod. Ale otázkou - vzhledem k názvu - je spíš to, zda bude podobný druh literatury skutečně zajímavý i pro čtenáře. Přece jen to vypadá, že v případě této knihy se bude jednat o čtení, které nebude pro každého, o čtení, které by mohlo být celkem náročné a třeba by tolik ani čtenářům nedalo. Jenže to by se takové knihy nesměla chopit dvojice celkem schopných autorů. Danny Oppenheimer je podle všeho psycholog, o jehož kvalitách se ale jinak než prostřednictvím komiksu "Psychologie: Komiksový úvod" přesvědčit nemůžeme, tedy nikoli v češtině. A pokud se kreslíře Gradyho Kleina týká... no, vlastně je to taky jeho česká premiéra. Ale podle všeho se nejedná o neschopné tvůrce, což je dobře, jinak by kniha nedávala smysl. A že zrovna tohle smysl dávat musí.

Danny Oppenheimer a Grady Klein se rozhodli, že budou čtenářům prezentovat psychologii formou, která bude pochopitelná a - jak se dalo celkem očekávat - bude i zábavná. Struktura knihy pak vznikla vlastně celkem jednoduše. Skoro by se chtělo říct, že Danny Oppenheimer napsal teoretický text, který Grady Klein ilustroval. Ale tak jednoduché to skutečně není. Tady byla zásadní spolupráce i při kresbě, aby bylo vše, co je řečeno slovy, dostatečně pochopitelné. A tak komiksová forma funguje jako nástroj, který usnadňuje pochopení informací, jež se mohou na první pohled zdát komplikovanými. A t je dobře přesně tohle komiks potřeboval, aby byl pochopitelný a aby něco přinesl i čtenářům, kteří jsou psychologií celkem nepolíbení a nikdy se jí na vědecké úrovni nezabývali.

Jasně, sem tam se stane, že tvůrci sklouznou k tomu, že do ilustrace skutečně jen vloží vtípek, o nic jiného nejde, jen takové mrknutí na čtenáře, ale jindy je ten vtip prezentován tak, aby pomohl pochopení látky, jež není úplně jednoduchá, ale díky komiksovému zpracování se zdá na pochopení snazší. Ale je to dáno i tím, že se nás Danny Oppenheimer nesnaží zahltit fakty a údaji, opravdu se jen snaží o to, abychom mohli nahlédnout do problematiky psychologie, do základního pochopení toho, jak vlastně naše mysl funguje. A to se mu daří. Činí tak ve dvanácti kapitolách (plus úvod a závěr), které se zabývají lidskou psychikou od vnímání a pozorování přes paměť až po stereotypy, které si vytváříme a které jsou problematické ve chvíli, kdy se jedná o stereotypy negativní. V závěru si uvědomíte, jak nám psychologie skutečně dovede pomoct nejen pochopit, proč myslíme, jak myslíme, ale i proč je lidstvo v takových sračkách. Přitom si ani neuvědomíte, jak jednoduché takové pochopení je, dokud vám to někdo neřekne.

Kniha "Psychologie: Komiksový úvod" se rozhodně dá doporučit jako úvod do psychologie, do pochopení toho, jak naše psychika funguje a především, jak fungujeme sami. Když si knihu "Psychologie: Komiksový úvod" přečtete, ani omylem se nestanete psychologem, ale nějaké to základní poznání, které má vědecké podklady, dostanete. A to je dobře. Hlavně proto, že je to podáno formou, která člověka nebude nudit, neurazí ho. Samozřejmě, je jasné, že se tímhle způsobem nedá jít moc do hloubky, ale to ani není cíl knihy. Jako každá úvodní kapitola k něčemu, ani ona nemůže zasahovat příliš do hloubky, a tak se spokojíme s tím, že je to jen otevření nějakého mnohem komplexnějšího tématu. Jen je trochu škoda, že si české vydání nezasloužilo lepší práci s některými obrazovými a textovými částmi, kdy zde zůstává angličtina, protože bylo jednodušší na ní vysvětlit problém, než to přeložit do všem srozumitelné češtiny. Tohle mi přišlo trochu zvláštní.

Knihu "Psychologie: Komiksový úvod" zakoupíte na stránkách nakladatelství Portál.

Žádné komentáře:

Okomentovat