2019-05-31

#1990: Pérák: Oko budoucnosti - 60 %


Pérák: Oko budoucnosti
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2019. Vydání má 88 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Časopis "ABC" neodebírám, a tak jsem se těšil, že třeba "Pérák", který právě v "ABC" vycházel, někdy vyjde souborně a já si ho budu moct přečíst. A hle, ono je to tady. Nakladatelství Crew vydalo sebrané Pérákovy komiksy jako "Pérák: Oko budoucnosti". Přiznám se, netušil jsem, jakým směrem se příběh vydá, ale byl jsem na to zvědavý. A po prvních stránkách jsem byl doslova nadšený. To, co tady čtete, to je docela hororový komiks z ulice, komiks z druhé světové války, kde skoro i máte strach, že se stane něco opravdu špatného. Komiks má v tu chvíli parádní atmosféru a skutečně cítíte to nebezpečí, které hrdinové na ulici prožívají. V tu chvíli vám dojde, že "Pérák: Oko budoucnosti" nebude špatnou knihou a že stálo za to si počkat. Jenže pak najednou dojde ke zlomu, lehce nečekanému, jenž pošle příběh do trochu jiné roviny.

Po parádní úvodu následuje několik stránek, kde je děj podáván vypravěčskou zkratkou, která kazí dojem z plynulosti. Najednou si nejste jistí, proč se to, co se děje, vlastně děje. ale tak stačí jen otočit na konec knihy, kde se vám připomenou události, které se staly v sérii "Dechberoucí Zázrak". Všechno vám to zase secvakne dohromady a prázdná místa si připomenete. Nic to nemění na tom, že začátek, po skvělé první části, se už prostě tak pěkně nečte. Nemluvě o tom, že se najednou vytratila i ona skvělá, až hororová atmosféra. tohle už je příběh, který se zdá válečným, mohly by zde být nějaké sabotáže, ale on je zde další dějový zlom a komiks se nám mění na něco, co by se dalo označit za variaci na Indiana Jonese. Jasně, pořád se to odehrává v českém prostředí, používají se české legendy nebo i historie, ale najednou už to není ono.

Když se řekne Pérák, představím si ho jako někoho, kdo pomáhá lidem v ulicích Prahy, kdo sabotuje, kdo skáče přes ploty a po střechách. A tohle je najednou v podstatě vynecháno, je to součást jen toho prvního příběhu, té parádní první části. Pak už se nám z toho stává v podstat fantasy a Petrové jako kdyby to chtěli žánrově co nejvíce provázat s "Dechberoucím Zázrakem". Chápu, že je to komiks určený mládeži, pořád to vycházelo v "ABC", ale pokud prošel první příběh, který fungoval, měla se toho dvojice držet. Nakonec je z toho ale jakési fantasy, kdy se Pérák, aby "zachránil svou rodinu", vrhne do spolupráce s nacisty, aby hrob kněžny Libuše a pomohl tak Hitlerovi zjistit, jaká bude jeho budoucnost. I když je zde na závěr docela dobrý zvrat s parádní scénou, nemůžu si pomoct, ale čekal jsem, že příběh tohoto komiksu bude trochu lepší, že to nebude jen další pátrání po legendě, pátrání spíše ve stylu Indiana Jonese, na něhož je zde mimochodem odkazováno, ale že to bude něco ještě více českého.

Komiks "Pérák: Oko budoucnosti" není špatným komiksem, pořád je to velmi povedený komiks na české poměry, je to čtení, které zaujme mladší i starší, ale přece jen jsem od dvojce Macek a Kopl čekal malinko více. Petrovi Koplovi bych za kresbu nic moc vytknout nemohl, odvádí dobrou práci, ale dějově by si Pérák zasloužil něco trochu jiného, něco trochu víc, aby se sám trochu vyčlenil, aby nebyl jen dalším, kdo zapadá do Zázrakova světa, aby měl vlastní styl, třeba i vlastní žánr. A popravdě, hned v prvním příběhu vytáhnout "kolaboraci s Němci, protože jsem vydíraný tím, že mi zabijou rodinu, kterou mám jeden panel", není zrovna něco úplně světoborného. I tak ale doufám, že se Pérák v komiksu ještě objeví. A že to bude o chlup lepší.

Komiks "Pérák: Oko budoucnosti" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat