2013-12-17

#424: O sněhu - 80 %

O sněhu
Vydáno jako "BubbleGun 8 Speciál" na základě příspěvků získaných kampaní na Startovači v limitované brožované vazbě v roce 2013. Kniha má 120 stran a na Startovači ji bylo možné získat od 120 Kč.

Scénář: Pavel Talaš, Vhrsti, BeeSee, Sagaya, Natalis a Marťas
Kresba: Pavel Talaš

Když jsem podporoval projekt na Startovači, nic jsem o něm nevěděl. Jde mi hlavně o to podpořit projekt, který se týká komiksu, protože si myslím, že si to čeští autoři zaslouží. Jsem rád, že jsem se ani v tomhle případě nespletl. Spolu s "Mračny" je tohle komiks, u kterého jsem skutečně rád, že jsem mohl být u toho, když se klubal na svět. Nechtěl jsem si předem zjišťovat, jaké stripy v něm jsou, nechtěl jsem žádný číst dopředu. A tak jsem k téhle - mimochodem krásně vytištěné - knize na lesklém papíru přistupoval s určitou nejistotou. 100 stripů o sněhu? To rozhodně není něco, co by mělo ve čtenáři vzbuzovat velká očekávání. Opět se ale potvrzuje, že se kniha nesmí soudit podle obalu. Anebo podle názvu.
Pavel Talaš (PaTa) spolu se všemi svými scénáristy dokázal vytvořit něco, co má myšlenku, fantazii a hlavně to opravdu dokáže fungovat ve stovce jednostránkových stripů. Tohle je tedy podoba knihy. Každou stránku tvoří jeden strip, kdy máte pravděpodobnost 50 na 50, že námět k němu stvořil Vhrsti. Myslím si, že ten právě spolu s PaTou udával hlavní směr tomuto stripu, který se vyvinul do svébytné podoby a svébytné poezie. "O sněhu" získal něco, co se podařilo stripům jako "Peanuts" nebo "Calvin a Hobbes". Tím společným prvkem asi nebudou milióny čtenářů, i když nechci "O sněhu" podceňovat, ale ta spojitost je v tom, že je čtenářovi prezentováno něco, co ho zasáhne, co mu sáhne do jeho duše. Je v tom skutečně poezie, lyričnost, je to útok na čtenářovu duši, na jeho pocity. Nejde jen o to rozesmát, ale komplexně zapůsobit.
Tohle se "O sněhu" daří. A samozřejmě, že je vtipný. Jsou tady nápady, které vás opravdu rozesmějí. Poslední dobou se mi ale zdá, a že jsem přece jen načetl celkem dost různých stripů, že kvalita stripů je v tom, že mají různé myšlenky, neopakují se, ale i v tom, že dokážou vzbudit větší množství emocí. Nejsou psány jen proto, aby rozesmály, nebo jen proto, aby zapůsobily na vaši nostalgickou notu, ale jejich největší síla je v tom, že svým pojetím zapůsobí na několik citů, pokaždé klidně na jiný. "O sněhu" vypráví o Jaroslavovi, který má problémy se sněhem. Očividně ho nemá moc rád, za což se mu sníh mstí naschvály. Někdy až takovými, že jde doslova o život. PaTovi a scénáristům se daří po většinu stovky stripů zůstat u toho, že hlavní myšlenka vychází z konfliktu Jaroslava a sněhu. Sem tam se tvůrci podívají i trochu jiným směrem, což se není ani čemu divit, ale to, že se opravdu podařilo naplno využít základní myšlenku ve 100 stripech, je prostě obdivuhodné. Hlavně i proto, že ze stovky stripů vznikla opravdu kvalitní sbírka.
Hravost, to je slovo, které by se dalo se stripem, ale i s jeho knižním vydáním spojit. Scénáristé si hráli na jasně vymezeném písečku, nebo spíš na zamrzlém rybníčku, a přesně věděli, kdy skončit. PaTa s BeeSeem ještě spolupracují na dalších komiksech ze světa "O sněhu", ale stripy v téhle podobě prozatím skončily. Myslím, že je to dobře. Na další projekty se těším, ale u těchto stripů si myslím, že by se mělo v nejlepším přestat. Nedokážu si představit, že by z tohoto tématu dokázali tvůrci vytěžit ještě další stovku stejně kvalitních komiksů. Na stránkách "O sněhu" najdete více informací o projektech "Hledání jara" a "Inverze", které spolu BeeSee a PaTa tvoří.
Obálka "Hledání jara"
Kromě toho, že jsou stripy "O sněhu" výborné, chtěl bych se ještě zmínit o vydání jako takovém. Jak jsem řekl, jednalo se o vydání, které bylo zaštítěno podporovateli ze Startovače. Na těch stránkách už se podařilo podpořit čtyři komiksové projekty, což je skvělé. Doufám, že se odváží i další komiksoví tvůrci. Kniha je vyvedena ve formátu A5, pokud se nepletu, a nemá nějaké ty zbytečné informace o nakladatelství, apod. Je vydána z peněz Startérů a jim je i odkázána. Jejich seznam je na jedné ze zadních stran knihy. Kromě toho kniha obsahuje i další bonusy. Rozsáhlý rozhovor s PaTou, kde se dozvíte dost o něm samotném, o jeho tvorbě a hlavně "O sněhu", galerie autorů, kteří se chtěli ke sněhu také vyjádřit - některé stránky jsou skutečně výborné. Následuje ještě stručný profil PaTy v bodech. Možná mi trochu chybí představení scénáristů, ale to zas není tak velký problém. Minimálně se o některých z nich mluví v rozhovoru. Pokud se o stripu chcete dovědět víc, můžete tak učinit na jeho oficiálních stránkách.

Žádné komentáře:

Okomentovat