2019-03-07

#1929: Bratrstvo krve: Hustej nářez - 35 %


Bratrstvo krve: Hustej nářez
Vydalo nakladatelství Epocha v brožované vazbě v roce 2019. Vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: František Kotleta a Jana Kiliánová
Kresba: Jana Kiliánová

Rovnou se na úvod přiznám, že jsem nečetl ani jednu knihu Františka Kotlety. Dost jsem o něm slyšel, lidé ho mají celkem rádi, protože píše akční věci, čemuž fandím, rozhodně proti takové literatuře nejsem, naopak. Ale není to prostě literatura, na kterou cílím primárně, když si chci něco přečíst. Hlavně například v poslední době, kdy se zajímám více o horor a samozřejmě o komiks. František Kotleta z mého pohledu nesplňoval ani jedno. Ani jsem netušil, že "Bratrstvo krve" je sérií, kde jsou upíři. Ale jak jsem zjistil, stejně se o horor nejedná. Vydáním knihy "Bratrstvo krve: Hustej nářez" ale František Kotleta jeden aspekt splnil - vyšel komiksově. O kresbu se postarala Jana Kiliánová, což byl další důvod, proč si komiks koupit. Její kresbu mám velmi rád, už jen proto, že se inspiruje v manze.

Knihu jsem si koupil, dokonce jsem se až poté dověděl, že její publikace byla nejprve spojena s v podstatě crowdfundingovou kampaní, kde se mělo předobjednat (a zaplatit) alespoň 800 kusů. Jak se ukazuje na webu, nakonec se jich předprodalo 1 270, což je krásné číslo na komiks. Ale je to Kotleta, že jo, tam mě to zase tolik nepřekvapilo, když všude slýchám, že je fakt dobrý. Ale jo, i tak je to na předprodej neskutečně krásné číslo, co by za to jiné dali, že. A tak jsem byl rád, že se ke mně Kotleta konečně dostane i formou, kterou čtu. Navíc kresba Jany Kiliánové slibovala správně nerealisticky vyprsené, ženštiny. A tak jsem se pustil do čtení. Hned na začátku mě zarazilo, co je na Petře tlustého? Ale fajn, asi máme každý jinou představu o tom, kdo je tlustý a kdo ne. Navíc Petra zde byla hned na druhé stránce nahá, takže super. Četl jsem dál, protože jsem se těšil na tu neskutečnou akční jízdu.

Zaujalo mě, že je to mix sci-fi s upíry, následovala akce, kdy se to všechno začalo srát, takže bomba. Sice to místy připomínalo trochu něco jako "Underworld", kde jsou místo vlkodlaků roboti s mimozemským řidičem, ale fajn, říkal jsem si, že tohle bude přece jen jiné a bude to děsně cool a děsně akční. A pak přišly strany 30 a 31 a já jsem jen čuměl na to, co se jako stalo. To si opravdu tvůrci akčního komiksu dovolili vystřihnout akci? Jako já vím, že nakreslit celý komiks bylo náročné, Jana se o tom sama zmínila na Facebooku, ale připomínám, tohle je akční komiks, ale akční scéna byla prostě vynechána. Jako že by byla nuda zase sledovat, jako roboti dostanou na prdel? Já nevím, mě by tohle docela bavilo. Ale tak fajn, říkal jsem si, že tohle bylo asi jen proto, abychom se dočkali pořádné akce v následující části nebo na konci.

A jo, akce nás čekala. Celých pět stránek ve vězení. Nic moc, ale akce to byla a hlavně pořádný zlom. Následovaly flashbacky se šukáním, takže super, to je vlastně taky akce. A pak, bum, zvrat jako z Kulhánkova "Nočního klubu". V polovině knihy vlastně máme nový začátek a je jen na postavách, jak se s tím poperou. Netuším, jak to funguje v knize, ale v komiksu to nefungovalo. Najednou e zde objevily nové postavy, ale pokud z nich nějaká umřela, bylo mi to celkem jedno. Žádné emoce v tom prostě nebyly, i když by podle všeho být měly. Ale co, tohle je přece akční nářez se spoustou hlášek... Jenže omyl, ony ani ty hlášky tady moc nefungují, a to jich stejně není moc. Většinu už jste jich slyšeli, tady se prostě jenom opakují. Nevadí, protože tu bude strašně cool finále, které... Ne, nebude, jen nás čeká očekávaná poslední věta, u níž jsem si jen povzdechl, že to asi fakt ani jinak nešlo.

Nemůžu si pomoct, ale tohle má být adaptace něčeho, co je relativně masově čteno? Komiks, kde se objevují černé stránky, jako že to je pauza v ději, takové to černé zatmění jako ve filmu, což by se dalo nahradit jen jedním panelem na začátku stránky. Někdy je ta černá stránka i celkem zbytečná. Ne, je mi líto, ale tohle prostě není dobrý komiks. Co horší, tohle není dobrý akční komiks, i když tím měl být. Je strašně fajn, že tu teče krev, že je tu nahota - a to jakože fakt parádní - ale to prostě nestačí. A bohužel mě v konečném důsledku zklamala i kresba Jany Kiliánové. Ne celkově, ale proč musí mít Veronika na zadní straně obálky zrovna takový noc? Vypadá to fakt divně... A ještě je to na obálce, i když vzadu. Nemluvě o tom, že to je prostě jen jeden panel z komiksu. Velké zklamání, u něhož jsem si říkal, že snad alespoň v té psané podobě je to lepší, propracovanější. Do komiksu se mnoho dobrého nepromítlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat