2019-02-14

#1914: Jízda na vlnách - 90 %


Jízda na vlnách (Oomen stroomt over)
Vydalo nakladatelství Motto v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Oomen stroomt over" v roce 2017. České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Francine Oomen
Kresba: Francine Oomen

Ne, opravdu jsem mnoho knih o přechodu doposud nečetl. Vlastně nejspíš žádnou. Není to téma, které by mě krátce po třicítce trápilo. I když je mi jasné, že přechod se může týkat i mužů, i u nich dochází k hormonální nerovnováze, tak nějak doufá, že mám ještě dvě desítky let klid. A že to nebude tak náročné, jako se to projevuje u žen. Anebo o tom chlapi prostě nemluví. Či to považují za standardní součást stárnutí. Jak chlap nemá menstruaci a vše s ní spojené, tak vlastně ani pořádně neví, co to jsou hormonální problémy. Když jsem otevíral knihu "Jízda na vlnách", vlastně jsem tak ani pořádně nevěděl, do čeho jdu. Ale musím říct, že se mi nesmírně líbily ukázky. Ne že bych je četl, ale prostě grafická podoba knihy mi přišla skvělá. A pak jsem knihu "Jízda na vlnách" otevřel... A dostal jsem přesně to, co jsem očekával.

Francine Oomen rozhodně není neznámou autorkou ani u nás, má na svém kontě docela dost knih, v svém rodném Nizozemsku je dokonce autorkou bestsellerovou, jak sama v knize uvádí. Ale "Jízda na vlnách" není o tom, aby se autorka chválila, naopak, "Jízda na vlnách" je o tom, aby autorka prezentovala i stinné stránky života, které přicházejí, aniž by člověk sám chtěl. "Jízda na vlnách" je kniha o přechodu. Chtělo by se - asi hlavně chlapovi - říct: A co jako? ale ono je to zajímavé. Hlavně z toho pohledu, jak je knih "Jízda na vlnách" osobní, jak zde autorka popisuje svou situaci, a to mnohdy skutečně velmi realisticky. Mužům se to nemusí vždy číst hezky, já jsem se naopak něco rád dověděl. A že se v knize "Jízda na vlnách" dozvíte dost. Mimo jiné i to, jak se dělá docela zajímavý ostružinový koláč. A nejen to. Kniha je opravdu graficky velmi speciální. Převážně se jedná o koláže, ale je zde i klasický komiks, jsou zde jednostránkové vtipy, jsou zde malby, kresby. Každá stránka je jiná.

Kniha "Jízda na vlnách" má tak trochu podobu zápisníku, kdy někdy jsou stránky opravdu linkované a vy máte pocit, že jste se přenesly do deníku bláznivé ženské. Tohle všechno jen umocňuje to, jak se Francine v přechodu cítila. Místy je to skutečně správně šílené. Použití barev, forem kresby a grafiky, to všechno dává knize neskutečnou formu. Každé otočení stránky v sobě má očekávání, každá koláž v sobě má něco jiného. A přitom je to o ženě v přechodu. Jsem si jistý, že tohle opravdu nebude pro každého, ale já jsem se nesmírně bavil nad tím, jak osobně lze tohle téma pojmout, jak s nadhledem se na něj podívat a jak ho podat tak, aby to zaujalo. Nemluvě o tom, že je to docela informativní. A vizuálně krásné. Tady prostě musím pochválit české zpracování, které nic neubírá a skvěle se čte. Měl bych snad jen jedinou výtku: Místy je návaznost textu nepřehledná a není úplně jasné, který text následuje po kterém. Zážitek ze čtení to ale vyloženě nekazí.

S knihou "Jízda na vlnách" se na český trh dostal komiks - a on to pořád komiks je, i když velmi a specifický - jen dovede nadchnout zpracováním, přístupem autorky i tématem. Ne, není to určitě pro každého, ne každý s chce dívat na kresby použitých tamponů, ale líbí se mi, že se tu nic netabuizuje, že se vše pojednává tak, jak to přichází v životě - přirozeně. Za tohle si Francine Oomen zaslouží pochvalu, stejně jako za to, že se nebála být skutečně osobní a ukázat, že v tom ženy nejsou samy a že někdy je ten přechod opravdu peklo. A nejspíš s tím nic nenaděláte, protože je na vás, abyste to nějak překonaly, odlepily e od toho a pokračovaly dál. Život a tělo si pro nás připravují různé zkoušky a tahle vypadá dost drsně. Takže všem dámám přeji, aby se jim podařilo i z takových životních zkoušek vyjít jen silnější.

Komiks "Jízda na vlnách" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat