2018-12-26

#1878: Ms. Marvel 1: (Ne)normální - 40 %


Ms. Marvel 1: (Ne)normální (Ms. Marvel 1: No Normal )
Vydalo nakladatelství Crew ve spolupráci s nakladatelstvím Paseka v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Ms. Marvel: No Normal " v roce 2014. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: G. Willow Wilson
Kresba: Adrian Alphona

Přiznám se, nevkládal jsem do komiksu "Ms. Marvel 1: (Ne)normální" příliš velkou důvěru. Amerika je posedlá politicky korektními věcmi a jde tak daleko, že vlastně sama přestává chápat a rozumět tomu, co dělá, už neví, co je správné, co je špatné, co může pomoct a co nikoli. Posedlost bojem za práva menšin se stává spíše parodií skutečné snahy pomoct, místo integrování a bezproblémového soužití lidí různých ras, kdy nebude docházet k diskriminaci, mám tím neustálým zdůrazňováním jinakosti jen pocit, že ty bariéry stále rostou. Nemyslím si, že spolu lidé různých ras, národností, vyznání, sexuálních orientací, přesvědčení, atd. nedokážou žít. Naopak, myslím si, že by to mohlo být nesmírně jednoduché. Ale humbuk, který kolem toho Amerika - a následně i jiné státy - dělá a způsob, jakým tak činí, jen umocňuje ty rozdíly. Upozorňuje na ně a lidem, co tu nenávist v sobě i tak mají, jen přikládá pod kotel.

Je potřeba o tom mluvit, je potřeba poukázat na to, že odlišné vyznání není problém, že ti lidé nejsou jiní. Sami uvažujeme o věcech jinak než třeba naši rodiče, proč by pro nás mělo být tak těžké přijmout, že jiná osoba má jinou víru? A komiks "Ms. Marvel 1: (Ne)normální" se tím tak trochu zabývá. Takovým způsobem, který je naprosto standardní. Hele, ona má jiné oblečení, hele, ona tohle nejí, hele, ona je divná. Tohle je jen pohled některých postav, není zbytečně akcentován. Hlavní hrdinka, Kamala Khan, je pákistánského původu, žije v Jersey, kde má kamarády, kde celkem normálně funguje. Vlastně pro ni není problém zapadnout, spíš vyjít s rodiči. A tak se komiks "Ms. Marvel 1: (Ne)normální" mění na něco neskutečně klasického. Příběh o dospívání. Ten je tedy okořeněn tím, že se z Kamaly stává Ms. Marvel. Takže celkem Marvel standard navíc s humorem. Ne, to je vlastně taky Marvel standard u mladých hrdinů.

Když si myslíte, že to zaměření na menšiny bude celkem zajímavým kořením - a propagace komiksu vám tohle celkem nutí - ale pak zjistíte, že je autorka klišovitá, řeknete si, že to možná oživí alespoň ta superhrdinská rovina. A tady vás G. Willow Wilson překvapí podruhé - je opět klišovitá. Ne, vlastně už by to nemělo být překvapení, protože už se vám to stalo i u toho prvního prvku, který je v souvislosti s knihou (média, anotace, recenze) velmi vyzdvihován. Ale nemyslím si, že by byl komiks "Ms. Marvel 1: (Ne)normální" z pohledu menšin až tak převratný. Ať už jakýmkoli způsobem, Marvel se rasové problematice věnuje v podstatě od 60. let, tedy od svého vzniku, i když až se 70. léty přichází ještě větší cílení. Ale jasně, tady se věnujeme islámu... Ne, vlastně se mu ani nevěnujeme. Ne nijak specificky, jak říkám scénář G. Willow Wilson je v tomhle směru nezajímavý, nedovolí si být skutečně kontroverzní, protože tohle je pořád mainstream a musíme být trochu v klidu. Ale fajn, Kamala by měla být celkem normální holka a to je hezký přístup. I zástupce jiného čehokoli, než jsem já sám, je pro mě normální člověk.

Komiks na vás od začátku křičí, že Kamala je jiná, sama neustále řeší to, že není normální, že nemůže zapadnout, ale sakra, ta holka má kamarády, kteří se za ní postaví, nemám pocit, že by byla prezentována jako někdo, kdo je na okraji společnosti, že je utiskována. Vždycky se najde nějaký idiot, který vám komplikuje život, ale na to nemusíte mít ani jinou rasu nebo vyznání. Nemůžu si pomoct, ale "Ms. Marvel 1: (Ne)normální" je pro mě jen další ukázka americké přetvářky. Vytvořit komiks, kde je hlavní postavou zástupce menšiny, vyzdvihovat ho právě na základě toho, ale vzít to jen marketingový trik, který zaujme i další čtenáře, ale jim prezentovat jen obyčejný příběh, který má zvláštní kresbu, sem tam trochu humoru a neskutečně neoriginální průběh. nabízí se pak otázka, jestli pravdu šlo tak moc o to, aby Marvel napomohl diskriminaci, anebo prostě chtěl jen dál plnit pokladny. nemyslím si, že je komiks jakkoli propagandistický, ale proč je tak tedy do jisté míry propagován? Asi jsme zase u u těch prodejů... Nevadí mi tolik příběh samotný, který je na komiks prostě průměrný, vadí mi spíše to, co se z komiksu dělá. Není ani agitkou, ale není ani převratným dílem. Musí se ale nechat, že nakladatelstvím Crew a Paseka se knihu podařilo vydat ve velmi příjemné pevné vazbě.

Komiks "Ms. Marvel 1: (Ne)normální" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat