2018-12-24

#1876: Prsten Nibelungův - 75 %


Prsten Nibelungův (The Ring of the Nibelung )
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "The Ring of the Nibelung " v roce 2014. České vydání má 448 stran a prodává v plné ceně 899 Kč.

Scénář: P. Craig Russell na motivy opery Richarda Wagnera
Kresba: P. Craig Russell

Nejsem fanoušek opery. Ne že bych jí nerozuměl, chápu, co dovede vyjádřit, ale osobně jsem spíše na umění, kde není zpěv až tak zásadní. A tak jsem samozřejmě žádnou z opěr, které tvoří cyklus "Prsten Nibelungů" nebo Prsten Nibelungův" neshlédl. Ke komiksové adaptaci tohoto Wagnerova veledíla jsem tak přistupoval jen s nějakými hodně povšechnými znalostmi, jež se týkaly především toho, že Richard Wagner při komponování oper vycházel z germánské mytologie, aby tak dodal operám sílu a sounáležitost ke své domovině, tedy Německu. Jeho dílo je pompézní a na první pohled na operních prknech skoro neproveditelné. Jen se začtěte do komiksu a přemýšlejte o tom, jak by se nějaké scény daly doslovně převést do divadelního provedení. Je to skoro nemožné, a tak musí opera trochu ustupovat a přizpůsobovat si výklad, což je trochu v rozporu s tím, jak epicky Wagner celé dílo pojal. Ale i on při uvedení této tetralogie musel dělat určité ústupky, protože vytvořit pořádného draka není jednoduché.

Původní operní cyklus má celkem čtyři opery, které mají následující názvy (v závorce je uveden i rok jejich prvního uvedení):

  • Zlato Rýna (Das Rheingold, 1869)
  • Valkýra (Die Walküre, 1870)
  • Siegfried (Siegfried, 1876)
  • Soumrak bohů (Götterdämmerung, 1876)
Jak je patrné, nejedná se zrovna o aktuální dílo, má za sebou docela dlouhou časovou stopu, ale přitom je to dílo, které rozhodně vzbuzuje zájem, i když někdy trochu nevhodný. Adolf Hitler zbožňoval Wagnerovu hudbu a ztotožňoval se s jeho epickými vizemi. Sám Richard Wagner je zajímavou osobností, ať už pro své názory a postoje anebo pro samotné dílo. Ale jsme u komiksového zpracování a nutno dodat, že mu P. Craig Russell věnoval skutečně hodně času a úsilí. Však má komiks "Prsten Nibelungův" také 448 stran, což není málo, nemluvě o tom, že textu zde není vyloženě málo. I přesto - a přes očividnou teatrálnost vycházející z předlohy - toto není komiks, který by se špatně četl.

P. Craig Russell zachoval strukturu původních operních děl a snažil se maximálně zachovat i text tam, kde to bylo možné. Samozřejmě tedy v anglickém překladu, my to dostáváme celkem logicky v překladu českém. Přiznám se, že místy mi přišel text trochu kostrbatý, netuším, jak moc se vycházel ze starších českých překladů, ale popravdě rýmování fungovalo jen místy. Čeština se pak sem tam jeví zastaralá, jindy zase celkem moderní. Je to v tomto ohledu takové nekonzistentní, ale nutno přiznat, že sám jsem s jinými překlady Wagnerových veršů neporovnával. Jinak jsem si říkal, že je skoro škoda, že kniha nemá větší formát, protože tenhle epos by si ho celkem zasloužil. A to i přesto, že sám o sobě je místy trochu zastaralý, sem tam nefunkční a může se zdát neoriginální, ale byli to právě autoři jako Tolkien, kteří vycházeli z tohoto eposu, nikoli naopak.

Některé dějové zvraty jsou zvláštní, sem tam jsem se trochu ztrácel v tom, proč postava jedná tak, jak jedná, co je toho důvodem, jaká je její motivace. Při čtení jsem si pak říkal, jestli není trochu škoda, že adaptace není více moderní, že si ji P. Craig Russell více nepřizpůsobil. Neříkám, že by byla zastaralá, ale místy je přece jen patrné, že se moc snažil o atmosféru hudebního díla a její převedení do komiksu, než o to, jak samotný děj působí v dnešní době. Je to tedy adaptace poměrně věrná a musí se uznat, že něco podobného převést do komiksu je skutečně velkolepé a je nutné to ocenit. Ne každý by na to měl, už jen proto, že převést hudebně herecké dílo do komiksu není na první pohled vůbec jednouché, pro někoho se to může jevit nemožné. Ale P. Craig Russell na tohle má a není to jeho první adaptace opery. Třeba se dočkáme i dalších, protože "Prsten Nibelungův" ukazuje, že to rozhodně stojí za pozornost. A že to je dobré.


Komiks "Prsten Nibelungův" zakoupíte se slevou na stránkách Comics Centra.

Žádné komentáře:

Okomentovat