2018-12-13

#1869: Legendy o Myší hlídce 2 - 60 %


Legendy o Myší hlídce 2 (Legends of the Guard 2)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Vyšlo původně jako "Legends of the Guard 2" u Archaia Studios v roce 2013. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Kniha "Legendy o Myší hlídce 2" navazuje na sbírku "Legendy o Myší hlídce 1" a udržuje si její formát. Jsme v hostinci V Červnové ulici a sledujeme skupinu myší, které nemají na to, aby zaplatily útratu, případně už toho v hospodě docela dost visí. Majitelka Rudolfa jim všem ale po roce dává opět podobnou nabídku jako loni - mají vyprávět příběhy a ten, kdo ji nejvíce zaujme, bude mít svůj dluh odpuštěný. Myši se rozhodně nenechají moc upejpat a chtějí takovou možnost využít. A tak zde máme celkem dvanáct příběhů od štamgastů hostince, jeden bonusový a nakonec ještě spojovací příběh přímo z hostince, který si kresebně i scenáristicky opět vzal na svědomí autor "Myší hlídky" David Petersen.

David Petersen se samozřejmě ujal  redakce sbírky, i když nikoli sám, a snažil se pro ni vybrat zajímavá jména, s nimiž by rád spolupracoval. A skutečně se to povedlo, protože ve sbírce "Legendy o Myší hlídce 2"se objevují jména jako Stan Sakai nebo Bill Willingham. Ale nutno přiznat, že většina autorů, kteří se zde objevují, jsou pro českého čtenáře v češtině novinkou. Je fajn se setkat se zajímavými autory, protože přinášejí jiný styl do světa, který znáte a který je svou kresbou celkem specifický. Ale vlastně to vůbec nevadí, protože i když je kresba odlišná, nemáte u příběhů pocit, že by nepatřily do Petersenova světa. Tohle je rozhodně fajn, navíc můžete obdivovat různé kresebné styly a to, jak je jimi možné zachytit myšky.

Jaké jsou příběhy, které skutečně stojí za pozornost? Stan Sakai je dobrý, ale vyloženě neohromí. Vidět ho ale zase jednou v barvě je fajn. Christian Slade zaujme jak kresbou, tak i krásným, ač jednoduchým příběhem beze slov. Kresbou ale skutečně vedle ostatních vyniká, a to i ostatní jsou jiné než klasický Petersen. Třeba Ben Caldwell využil hodna karikovanou kresbu, napsal a nakreslil anekdotickou hříčku, ale také to funguje. Eric Canete má příběh se skvělou pointou, navíc nakreslil úchvatnou akční dvojstránku. Cory Godbey mě zaujal kresbou i pohádkovým příběhem. Jackson Sze mě zaujal vyprávěním i pointou příběhu. Na konci na vás pak čeká bonusový příběh "Obyčejný tiskař", který má skvělou techniku - rytina.

Kniha "Legendy o Myší hlídce 2" není plná příběhů, které vás dovedou uchvátit a budete si o nich vyprávět ještě hodně dlouho. Je plná příběhů, které sis radostí přečtete, asi vás výrazně neovlivní, ale budou vás bavit. Je na nich vidět, jak různé techniky kresby mohou být součástí jednoho univerza, aniž by se tento svět nějak narušil. Je hezké vidět i to, jak se dovedou tvůrci navzájem ovlivňovat, jak chtějí přispívat do světa, který není jejich, protože jsou sami přesvědčeni o tom, že ten svět stojí za to. A dostat příspěvek od Stana Sakaie mi skutečně přijde jako velká čest, protože to je skvělý vypravěč a navíc člověk, který zase tolik do komiksů jiných tvůrců nezasahuje. Není zde vyloženě perla, jež by vynesla knihu do nebes, ale nudit se nejspíš nebudete.

Knihu "Legendy o Myší hlídce 2" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Myší hlídka 1: Podzim 1152"
"Myší hlídka 2: Zima 1152"
"Myší hlídka 3: Černá sekera"
"Legendy o Myší hlídce 1"

Žádné komentáře:

Okomentovat