2018-07-22

#1759: Netvora 1: Probuzení - 55 %


Netvora 1: Probuzení (Monstress 1: Awakening)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vycházelo jako čísla 1 až 6 série "Monstress". Souborně vyšla kniha v roce 2016. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Scénář: Marjorie Liu
Kresba: Sana Takeda

A máme tu novinku od nakladatelství "Crew", úplně novou sérii, kterou je "Netvora", z anglického "Monstress". Na Facebooku Comics Blogu se strhla celkem zajímavý debata o tom, jestli je ten překlad dobrý, či nikoli. Osobně se kloním k tomu, že je to překlad velmi dobrý, v podstatě doslovný a navíc velmi dobře znějící. A docela dobře vystihuje hlavní hrdinku série, kterou je Maika, což zrovna není postava, kterou je jednoduché si zamilovat. Rozhodně se nejedná o kladnou postavu v tom jednoduchém slova smyslu. Je to postava velmi ambivalentní, i když ani ona sama neví, proč je taková, jaká je. A čtenář se to má postupně dovídat spolu s ní. Tohle je prvek, který je celkem dobrý, budete chtít vědět víc.

Jenže Maika ví, jak její svět funguje, jaká je jeho historie, důležité události. Čtenář tohle neví. A je hozen rovnou do dění, rovnou do světa, o kterém vlastně nic neví. A na začátku se ani nedoví. Místo toho jsou na něj chrleny události, skupiny a rasy, v kterých se hned nebude orientovat. Hned na startu je to trochu problém, protože bude čtenáři trvat déle, než se do knihy začte. Je to škoda, protože vás kniha nedokáže pořádně strhnout, možná se některými kapitolami rovnou protrápíte. Ke konci už ale budete vědět trochu více, budete se lépe orientovat, a to i díky posledním stránkám, které jsou zde od druhé kapitoly a které mají skutečně primárně charakter seznámení čtenáře se světem, kde se děj odehrává.

A co se zde odehrává? Maika se snaží nalézt něco, co stálo život její matku. Je ochotná pro to udělat všechno, a tak se vetře ke skupině velmi mocných a podle všeho také velmi šílených žen. Tady Maika objevuje víc, než by chtěla, protože postupně zjišťuje, že je skutečně zvláštním stvořením, které se vymyká všemu, co v jejím světě existuje. Nepochopíme, jaký je její význam, ale je nutné uznat, že kniha "Netvora 1: Probuzení" nenechá čtenáře tolik tápat a odhalí toho už relativně docela dost. Přesto budete mít ke konci čtení pocit takového zvláštního rozčarování z toho, jestli vlastně potřebujete znát všechny informace, které zde jsou, jestli je prezentovaný svět je natolik jedinečný, abyste o něm potřebovali vědět tolik politických detailů. I když je jasné, že právě to je důležité pro rozvoj děje.

Co na knize zaujme, to je její vizuální stránka, kterou má na svědomí japonská autorka Sana Takeda. Je vidět, že se hodně inspirovala manga kresbou, však proč také ne, v Japonsku žije, manga ji musí ovlivnit, ale dala jí barvu, dala jí temné odstíny a dala jí nečekanou brutalitu. Ta není nečekané z pohledu japonské mangy, ale spíše z pohledu amerického komiksu, který až tak brutální nebývá. Ale je pravda, že tohle není mainstream, tohle je Image Comics a ten si dovolí být trochu jiný. Spíše to překvapí z toho pohledu, že možná tolik násilností a usekaných hlav, i překvapivých drsných scén nečekáte v komiksu od žen. Ale holky to také umí a umí to dobře. Bohužel mě příběh prostě nedokázal chytnout, je ze začátku příliš rozložitý a nakonec stejně budete čekat na to, co bude dál, až pak se rozhodne. Takhle série začíná lehkým nadprůměrem, protože si myslím, že čtení může snadno některé čtenáře i odradit.

Komiks "Netvora 1: Probuzení" zakoupíte na stránkách eshopu Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat