2018-06-29

#1736: Anča a Pepík 1 - 80 %


Anča a Pepík 1
Vydalo nakladatelství Práh v pevné vazbě v roce 2016. Vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Lucie Lomová
Kresba: Lucie Lomová

Nejsem ten, co by miloval "Čtyřlístek". Není to proto, že by mi časopis nějakým způsobem vadil, ale jako dítě jsem se dostal jen k několik číslům, která jsem si přečetl, bavila mě, ale jak jsem ho pravidelně neodebíral, tak se tak nějak nevytvořil vztah, kteří k němu třeba mají jiní. To vedlo k tomu, že jsem v podstatě neznal, respektive nepamatoval jsem si, že bych někdy četl příběhy dvojice myší, které se jmenují tak hezky česky - Anča a Pepík. Opravdu si nejsem schopen vzpomenout, jestli jsem nějaký jejich příběh dříve četl, i když o jejich existenci mám nějaké povědomí a postavičky mi rozhodně nepřišly cizí. Ale za to může asi spíše internet a jeho přemíra informací. I když jsem se komiksovému seriálu vyhnul, nyní mám - a nejen já - skvělou příležitost si ho připomenout.

Nakladatelství Práh se rozhodlo, že vydá komiks "Anča a Pepík" v sebraném vydání. Ale vzhledem k tomu, že těch příběhů bylo přes šedesát, nestalo se tak v jedné jediné knize, ale rovnou v knihách pěti. "Anča a Pepík 1" vyšla v roce 2016 a poslední kniha "Anča a Pepík 5" pak v dubnu roku 2018. Takže na trhu už je kompletní série a myslím si, že je to skvělý dárek pro vaše děti, protože tohle nejsou příběhy, které jsou nějak zásadně ovlivněny dobou, ale jsou tak trochu nadčasové a jsou české. Jsou skutečně pěkně zasazeny do českého prostředí a vám je jasné, že tam patří a že to prostředí znáte, je vám to povědomé, i když jsou postavami myši. To vlastně vůbec nevadí a nebude to vám - a ani vašim dětem - nijak překážet.

Kniha "Anča a Pepík 1" neobsahuje jen první příběhy, které se objevily v letech 1991 až 1992 ve "Čtyřlístku", ale je zde ještě úplně první příběh "Anča a Pepík na stopě", který vyšel v roce 1989 jako samostatný příběh, jenž byl dílem spolupráce sester Lomových, tedy nikoli jen Lucie, ale i Ivany, která se podílela na kresbě i na velmi specifickém, textu provedeném v psacím písmu, u něhož jsem si říkal, že je skoro škoda, že nebylo použito i pro další příběhy. I když nutno říct, že písmo, kterým nakonec psala Lucie Lomová, je také velmi povedené. A je pravda, že u příběhu "Anča a Pepík na stopě" mi trochu vadilo, jak věty nezačínají velkým písmenem. Asi profesní deformace, tedy z mé strany.

Sbírka "Anča a Pepík 1" vás dovede přenést zpátky do dětství k příběhům, které jsou na jednu stranu takové bezstarostné, ale přitom v nich nechybí napětí, protože se jedná i o příběhy, kde Anča a Pepík řeší v podstatě detektivní případy a dostávají se přímo do kontaktu s různými kriminálníky. Sem tam to vypadá docela nebezpečně, sem tam i strašidelně, kdy autorka různě přechází mezi žánry, což je sympatické. Lucie Lomová se nebála ani toho, aby mezi sebou některé příběhy lehce provázala, takže to není jen sled epizod, ale je zde určitá linka, i když to neplatí pro všechny příběhy. Kniha "Anča a Pepík 1" rozhodně přináší dětský komiks, který vás i po téměř dvaceti letech bude bavit.

Žádné komentáře:

Okomentovat