2018-06-13

#1720: Znovuzrození hrdinů DC - Harley Quinn 1: Umřít s úsměvem - 70 %


Znovuzrození hrdinů DC - Harley Quinn 1: Umřít s úsměvem (Harley Quinn 1: Die Laughing)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě (s bílou nebo černou obálkou) a v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 1 až 7 série "Harley Quinn (Rebirth)". Souborné vydání vyšlo v roce 2017. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč (brožovaná vazba) a 599 Kč (pevní vazba) .
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Amanda Conner, Jimmy Palmiotti
Kresba: Bret Blevins, Chad Hardin, Joseph Michael Linsner, Jill Thompson, John Timms

Jak se promítl restart "Znovuzrození hrdinů DC" do série "Harley Quinn"? Odpověď je jednoduché. V podstatě nijak. Předchozí run, který měli na starosti Amanda Conner a Jimmy Palmiotti skončil číslem 30, aby se od té chvíle začal psát třetí run, který převzali... vlastně nikdo, protože Amanda Conner a Jimmy Palmiotti dál pokračovali v psaní série. Dnes už tomu tak není a otěže po čísle 34 převzal někdo jiný. U nás vycházel předchozí run a vyšel v celkem třech knihách. Další tři knihy, které následovaly, u nás zatím nevyšly. A tak by se skoro mohlo zdát, že kniha "Znovuzrození hrdinů DC - Harley Quinn 1: Umřít s úsměvem" je novým začátkem, ale sami asi dobře poznáme dost známých postav. Ano, "Znovuzrození hrdinů DC - Harley Quinn 1: Umřít s úsměvem" je pokračováním, nikoli restartem.

Co je na tom pozitivního? V první řadě skutečnost, že je to pořád parádní zábava. Harley Quinn mě zase jednou hodně bavila a užíval jsem si čtení příběhů, které byly krásně ujeté a přitažené za vlasy. A to je dobře, protože hned první část, se zombie, má tak krásně ujetou zápletku, že jen díky tomu si uvědomíte, jak je možné zajít v sérii daleko a jak to přitom může být stále vtipné. A platí to i v případě dalších částí, kde jde o cestu do Indie nebo o punkový příběh. Kniha "Znovuzrození hrdinů DC - Harley Quinn 1: Umřít s úsměvem" je dobrá i v tom, jaké jsou zde hlášky, ale primárně je to v tom, že humor je podán i bizarními zápletkami, které se zdají nesmyslné, ale v Harleyině světě prostě fungují. A zombie nákaza, její počátek a vysvětlení, její postup a následně i vyřešení, v sobě mají parádní prvky, které prostě stojí za to a jsou velmi zábavné v tom, jak jsou praštěné.

V knize "Znovuzrození hrdinů DC - Harley Quinn 1: Umřít s úsměvem" najdete to, co očekáváte. Je to místy trochu sexistické, lehce lesbické, ale hodně málo, pořádně akční s takovými nápady, které vám dovedou vyrazit dech. Opravdu. Někdy je to tak šílené, až jsem sám koukal, s čím ještě duo scenáristů dovede přijít. A k ruce mají navíc kreslíře, kteří se toho nebojí, a trochu té krve, někdy i pořádné množství krve, rád nakreslí. Docela mě i překvapilo, jak to místy dovedlo být násilné, stejně jako mě stále zaráží, jak jinak funguje cenzura slovní, tedy skutečnost že se sprostá slova nepoužívají. Ale jo, je v pohodě ukazovat usekávání rukou, ale říct kurva, to už je kurva přes čáru. Za tohle samozřejmě nemůže překlad, ale původní vydavatel. Američani jsou v tomhle pokrytci - ono toho je teda víc...

Kniha "Znovuzrození hrdinů DC - Harley Quinn 1: Umřít s úsměvem" nám nepředstavuje nové postavy, nepředstavuje nám zásadní zvrat, ale jede na jistotu. V konečném důsledku to znamená vlastně jen to, že "Znovuzrození hrdinů DC" až tak zásadní vliv na některé série nemělo, respektive se zdá, že zde nebyl vliv žádný. S prvním číslem nového runu se jen mohly pěkně představit všechny postavy, aby se pak začaly další epizody ze života Harley Quinn, které jsou zábavné a šílené. A to stačí. Víc asi série ani nepotřebuje, protože má za úkol primárně bavit, stojí si trochu mimo, sama, a svůj účel plní. "Znovuzrození hrdinů DC - Harley Quinn 1: Umřít s úsměvem" je knihou, která je určená těm, jimž je jedno, že se zde velký event nijak nepromítne, ale jde jim o to, aby si přečetli něco oddechového a vtipného. To kniha "Znovuzrození hrdinů DC - Harley Quinn 1: Umřít s úsměvem" je.

Komiks "Znovuzrození hrdinů DC - Harley Quinn 1: Umřít s úsměvem" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

1 komentář:

  1. Anonymní31/8/18 22:55

    Škoda, že zatím nevydali zbytek předchozí série. Přece jenom se mezi knihou Láska na první ránu a touhle stalo hodně. Dokonce přibyly nové postavy. A o to se to někomu může zdát horší, i když by se mu to třeba líbilo víc, když by znal děj předtím. Ale i tak je to perfektní čtení.

    OdpovědětVymazat